Probabil cele mai importante știri din 24-28 august.

Anti-recorduri și anti-exemple

Autortitățile moldovene au extins miercuri starea de urgență în sănătate pînă pe 15 septembrie, așteptînd un val de noi anti-recorduri după mini-vacanța de la sfîrșitul lui august. Dar creșterea e deja alarmantă: miercuri s-au raportat 624 de cazuri noi de Covid, cu doar 2 mai puține decît recordul zilnic absolut atins săptămîna trecută. Totodată, creșterea săptămînală, în perioada 22-28 august, a fost de 14% față de precedentele 7 zile. Marți s-a raportat un alt record macabru – de 15 morți într-o zi.

Invocînd practicile internaționale, autoritățile au renunțat să testeze repetat asiptomaticii și pacienții cu forme ușoare și medii – chiar dacă peste 10 zile și mai mult, urmele virusului pot persista în organismele lor, se zice că ei nu mai prezintă risc pentru ceilalți. Testele economisite astfel vor fi direcționate, în scop preventiv, înspre pacienții care suferă de alte boli și au nevoie de spitalizare.

Pe orbita Kremlinului, Putin și Lukașenka au convenit să implice populația belarusă în testarea vaccinului Sputnik V. Proaspăt revenit de la Moscova, Președintele Dodon a dat o fugă la ambasadorul rus Vasnețov ca să-l convingă că nu a glumit atunci cînd s-a oferit să devină primul moldovean care să testeze vaccinul.

Chiar în ziua în care s-a întors din Rusia, unde fusese la un sanatoriu (nu în vizită oficială), Dodon a participat la mai multe evenimente publice, fără să țină cont de cerințele de autoizolare valabile pentru muritorii de rînd și uneori fără a purta mască măcar.

Luni, Premierul Chicu delpîngea numărul mare de infecții de Covid din ultima vreme, spunînd că aproape nimeni nu mai respectă regulile sanitare. Vineri, presa scria că premierul ar fi primit peste 100 de oaspeți în calitate de socru mare la o vinărie din coasta Chișinăului.

E sărbătoare și răsună muzica

Apropo de sărbători și evenimente comemorative, care curg gîrlă la sfîrșit de gustar. Președintele Dodon a patronat duminica trecută și lunea asta un șir de evenimete dedicate aniversării „eliberării Moldovei de sub ocupație fascistă” în 1944. Criticii îi impută președintelui faptul că „sărbătoarea” divizează societatea, întrucît eliberarea de fasciști a însemnat automat ocuparea Basarabiei de sovietici și reinstalarea sîrmei ghimpate pe Prut, în conformitate cu infamul pact Ribbentrop-Molotov. Printr-o coincidență ironică, acesta fusese semnat tot la 23 august, dar 5 ani mai devreme.

Luni, șeful statului s-a întîlnit cu un grup de artiști cu care a pozat într-o îmbrățișare plină de dragoste de țară. După cum a explicat Dodon mai tîrziu, artiștii i-au făcut o surpriză invitîndu-l la un pahar de vorbă și hotărînd să-i susțină campania „Iubesc Moldova”. Și unii din artiști au fost surprinși, ce-i drept. Dodon spune că această campanie se lansează cu prilejul a 29 ani de independență, dar ZdG ține minte că „Iubesc Moldova” e denumirea campaniei cu care politicianul s-a lansat în cursa pentru Primăria Chișinău în 2011.

De Ziua Independenței, conducerea țării, ca de obicei, a depus flori la Ștefan și la Eternitate, și a rostit discursuri pompoase. Au fost și niscaiva huiduieli. Potrivit unui sondaj publicat în ajunul Independenței, 69% din moldoveni cred că țara se mișcă într-o direcție greșită, 61% cred că reformele nu sunt eficiente, iar 58% se autoidentifică drept săraci, așa că nimic de sărbătorit aici. Bugetarii s-au ales cu o mini-vacanță, de pe 27 pînă pe 31 august, măcar atîta. Bugetarul Dodon a plecat să se roage pe muntele Athos.

Tot de Ziua Independenței, trebuia să se taie panglica de inaugurare a mult-întinsului gazoduct Ungheni-Chișinău. Premierul Chicu a explicat că ceremonia trebuia amînată pentru că „un asemenea obiectiv merită un eveniment frumos”, cu participarea demnitarilor români. Dar omologul său de la București, Ludovic Orban, spunea mai devreme că gazoductul e „o investiție de suflet a României” și că nu va lăsa autoritățile „vremelnice” din RM să culeagă laurii acestui proiect.

Raportul la raport

Igor Dodon și-a prezentat raportul după trei ani și jumătate de președinție. El spune că și-a îndeplinit cam 80-90 la sută din promisiunile electorale: a eliberat țara de Plahotniuc, a îmbunătățit relațiile cu Rusia, a mărit pensiile și s-a întîlnit cu zeci de mii de cetățeni. Întregul raport a fost plasat pe site-ul Președinției, iar vineri gazeta cu realizări a ajuns deja în cutiile poștale ale oamenilor.

Reușitele lui Igor Dodon au fost puse la îndoială de opoziție. Deputatul PAS Radu Marian observă, printre altele, că reforma justiției stagnează și CSM-ul continuă să promoveze judecători corupți, iar din miliardul furat așa și nu s-a mai recuperat aproape nimic. Unele succese ale președintelui au fost revendicate de alți politicieni. Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, spune că inițiativa privind majorarea indemnizațiilor pentru tinerii specialiști în medicină îi aparține ei, nu lui Igor Dodon.

Watchdog critică și politica externă a președintelui, care făcut regulat naveta la Moscova, dar nu a vizitat niciodată în mod oficial România sau Ucraina. Igor Dodon a reușit să-și etaleze abilitățile diplomatice și pe plan intern, atunci cînd l-a numit recent pe liderul separatist Vadim Krasnoselski „președintele Transnistriei”.

Demoliamus igitur

La doi ani după ce demolarea cinematografului Gaudeamus a fost oprită,
compania Cristivlad SA, proprietara clădirii, împreună cu firma de construcții Inamstro, au decis să reia lucrările pe furiș. La fața locului au venit activiști și viceprimarul Victor Chironda, care au atenționat lucrătorii că acțiunile lor sunt ilegale, iar lucrările au fost puse din nou pe pauză. Din clădirea fostului cinematograf a rămas aproape doar fațada.

Edificiul a fost privatizat în 2004, în perioada guvernării comuniștilor, de Cristivlad SA, firmă fondată cu scurt timp înainte de concurs. În 2014, aceasta a cumpărat și terenurile aferente clădirii. Deși inițial Cristivlad dispunea de un certificat pentru clădire cu funcțiuni comerciale (C3), în 2019 a reușit să-l schimbe, cu ajutorul CMC, în unul pentru zone rezidențiale (R7).

Deși primăria a pierdut dosarul la CSJ, autorizația companiei pentru demolarea Gaudeamus
a expirat în martie 2020. Primăria zice că, pentru a relua lucrările, firma are nevoie de o nouă autorizație. Viceprimarul Chironda a anunțat că municipalitatea va încerca să convingă proprietarul terenului să renunțe la intenția de a ridica „o monstruozitate” de 15 etaje și să construiască în loc un centru cultural.

Sezonul căpușelor

Deputatul PAS Dumitru Alaiba și-a amintit de păcatele din tinerețe ale Președintelui Igor Dodon și a cerut procuraturii să cerceteze rolul acestuia în aranjarea unei scheme de import a energiei electrice care ar fi prejudiciat cetățenii cu milioane de dolari. Potrivit lui Alaiba, în 2008, cînd era ministru al economiei, Dodon ar fi renegociat contractul de livrare a energiei electrice din Ucraina, adăugînd părților contractante o companie intermediară maghiară care primea plățile și contracta livrarea energiei electrice din Ucraină. Potrivit lui Alaiba, compania-căpușă a dus la creșterea tarifelor pentru electricitate cu 30% pînă la sfîrșitul lui 2008.

Între timp, procuratura nu a găsit temei să verifice averea unui alt socialist, Corneliu Furculiță, despre care Ziarul de Gardă a aflat că ar deține o casă nedeclarată în Durlești. Jurnaliști susțin că au surprins familia Furculiță acasă și că vecinii au confirmat că construcția „impunătoare” din suburbie îl găzduiește pe deputat de mai bine de un an. Potrivit unui comunicat al procuraturii, aceasta nu se apucă să verifice averea președintelui fracțiunii socialiștilor din Parlament, pentru că ANI nu a găsit bănuielii rezonabile despre vreo încălcare.

Cînd ți-o candida una

După ce PAS i-a respins avansurile, fostul premier și pușcăriaș Vlad Filat s-a supărat și a descris răspunsul PAS ca o „răzmeriță țâfnoasă și fudulă acompaniată de insinuări și atacuri la persoană”. În schimb, PLDM a anunțat că-l va înainta pe Tudor Deliu drept candidat la prezidențiale. Deliu era șeful partidului înainte ca Filat să revină în politică.

Și primarul Bălțiului Renato Usatîi a declarat că va candida la prezidențiale. Dacă reușește să se înscrie în cursă, Usatîi va fi probabil principalul rival pe stînga al lui Igor Dodon, pe care l-a acuzat că e întruchiparea unui sistem care nu poate fi reparat, ci trebuie distrus și construit din nou. Însuși Dodon încă nu și-a anunțat candidatura, dar a spus că poate o va face pe 1 septembrie.

Pe dreapta, și Maia Sandu, și Andrei Năstase spun că au informații potrivit cărora Igor Dodon va încerca să fraudeze alegerile cumpărînd voturi din stînga Nistrului. Într-unul din puținele momente de acord între PAS și PPDA din ultimul timp, ambele formațiuni sunt de acord că trebuie să-și unească eforturile pentru a monitoriza alegerile și a preveni fraudele. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a îndemnat din nou parlamentarii să voteze modificările la Codul Electoral în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția.

În rest, disputa dintre PAS și PPDA continuă. Andrei Năstase, într-un interviu pentru Unimedia, a declarat din nou că era mai bine cotat în sondaje în 2016, sugerînd că, dacă nu se retrăgea în favoarea Maiei Sandu, poate cîștiga el, nu Dodon. Năstase mai afirmă că anume PAS a distrus blocul ACUM și că alianța pro-europeană nu se mai află la guvernare tot din cauza Maiei Sandu.

Între timp, au fost deja înregistrați primii 69 observatori electorali. În raportul de monitorizare a perioadei pre-electorale, Promo-Lex observă că, deși numărul populației scade, numărul alegătorilor crește.

Vizita vizirului

Ministrul de Externe al Turciei Mevlüt Çavuşoğlu a venit la Chișinău, unde s-a întîlnit cu omologul său Oleg Țulea și cu Președintele Dodon. Çavuşoğlu a spus că Moldova este un partener strategic pentru Turcia și că autoritățile din ambele țări pregătesc deja o întîlnire a Consiliului de Cooperare Strategică în 2021, cînd autoritarul președinte de la Ankara Recep Tayyip Erdoğan va veni din nou în Moldova.

Potrivit lui Çavuşoğlu, comerțul moldo-turc a crescut cu 24% în 2019. Igor Dodon, la rîndul său, a subliniat că Turcia e al șaptelea cel mai mare investitor în Moldova. Ministrul turc le-a vorbit demnitarilor de la Chișinău și despre „pericolul FETÖ”, o organizație islamică declarată drept grup terorist de guvernul de la Ankara, care îi persecutează agresiv membrii din 2016 încoace. Anume sub acest pretext au fost răpiți și deportați din Moldova cei șapte profesori turci în 2018.

Mevlüt Çavuşoğlu a tras o fugă și prin Găgăuzia, unde a inaugurat un nou Consulat General al Turciei. Cu această ocazie, ministrul turc de externe a salutat dialogul și cooperare dintre autoritățile autonomiei și administrația de la Chișinău. Çavuşoğlu a menționat și Transnistria și a reiterat sprijinul Turciei pentru integritatea teritorială a Moldovei.

Altele, într-o frază

◾ Deputata PAS Doina Gherman cere ca grădinițele, care se redeschid de la 1 septembrie, să lucreze 10 ore, nu doar pînă la 15:30; iar grupul Pro Moldova vrea, în contextul pandemiei, concedii plătite pentru părinți cu copii cu vîrsta de pînă la 10 ani.

◾ Doi deputați PDA cer Curții Constituționale să verifice legea care, susțin ei, le-a permis alianței PSRM-PDM să numească un președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, ocolind comunitatea judecătorească.

◾ Igor Dodon l-a felicitat pe omologul ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia independenței Ucrainei, afirmînd că Moldova „mereu a susținut” integritatea teritorială a vecinei din est, în încercarea de a repara gafa din 2016, atunci cînd a declarat că „de facto, Crimeea aparține Rusiei”.

◾ Către 31 iulie, datoria de stat a crescut cu aproape 8 miliarde de lei față de sfîrșitul anului trecut.

◾ Tiraspolul ar putea înăspri condițiile de intrare și de ieșire în/din Transnistria în legătură cu creșterea incidenței de Covid.

◾ BERD a cumpărat 25% din Vestmoldtransgaz, operatorul conductei Ungheni-Chișinău, cu €20 mln.

◾ După trei ani de la moartea lui Andrei Brăguță în custodia poliției, nu există nicio decizie definitivă și irevocabilă.

Mirosul urît a revenit în capitală din cauza agenților economici care-și deversează apele uzate fără pre-epurare și din cauza Apă Canal, care a demonstrat „neglijență”, a constatat o comisie municipală.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.