Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 17-22 august.

Record după record

Autoritățile au anunțat miercuri 626 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, un nou record pentru Moldova. Și mai îngrijorător e faptul că acest număr a fost înregistrat după doar 2311 teste noi. E alarmantă și evoluția săptămînală: în perioada 16-22 august, s-au înregistrat 3.167 de cazuri, o creștere de 28.6% față de precedentele 7 zile. Sîmbătă, numărul total al infecțiilor Covid-19 a ajuns la 33.072, dintre care 935 letale.

Între timp, Igor Dodon s-a dus să se odihnească într-un sanatoriu de lîngă Moscova, de unde a anunțat că, dacă rușii decid să exporte vaccinul lor controversat, el va risca cu propria sănătate și va fi primul moldovean care să-l testeze. Noi am explicat încă săptămîna trecută de ce vaccinul rus nu e gata și de ce ideea de a-l importa în Moldova înainte să treacă faza a treia de testare este una nechibzuită.

Epidemiologul-șef Nicolae Furtună spune că Moldova poartă deja discuții cu Alianța Globală pentru Vaccinuri și Imunizări pentru a primi un lot de vaccinuri de îndată ce apare unul certificat internațional. Acest lot ar trebui să ajungă pentru imunizarea a 20% din moldoveni.

Deși numărul de infecții crește, Guvernul a anunțat că, de la 1 septembrie, moldovenii care se întorc din țări „verzi”, unde situația epidemiologică este bună, nu vor mai trebui să se autoizoleze timp de 14 zile. Președintele Dodon probabil se va întoarce de la sanatoriu mai devreme de 1 septembrie, iar Rusia nu pare să fie nici pe departe „verde”, însă șeful statului a declarat că n-are de gînd să stea în izolare cele 14 zile.

Cu spatele către talpă

Premierul Ion Chicu a anunțat că Guvernul va mări cu 100 de milioane de lei fondul pentru sprijinirea fermierilor. Cei afectați de secetă vor primi cîte 1500 de lei pe hectar, deși la proteste agricultorii cereau 2500-2700. Ion Chicu i-a avertizat însă: „Pentru cei care nu se vor întoarce la activitățile agricole, nu vom debursa banii”.  El a subliniat că Guvernul nu dă bani ca să compenseze pierderile agricultorilor, ci ca să asigure securitatea alimentară a țării. Ca de obicei, premierul a acuzat opoziția că ațîță fermierii în scopuri electorale.

Asociația Băncilor din Moldova spune că e alături de fermieri. Potrivit unui comunicat, băncile sunt gata să examineze cu fiecare agricultor creditat în parte impactul secetei și să găsească „cele mai optime soluții”. De asemenea, nu vor aplica comisioane și taxe pentru renegocierea sau prelungirea perioadei de rambursare a creditelor.

Fermierii protestatari care ajunseseră cu tractoarele la Chișinău au anunțat că se întorc acasă, dar promit să revină cu noi proteste, și mai numeroase.

Sîmbăta trecută, socialistul Corneliu Furculiță a îndemnat fermierii să rabde și să se roage, că asta ar fi de fapt firea și înțelepciunea de veacuri a țăranilor moldoveni. Cu această ocazie, noi am pregătit o scurtă lecție de istorie despre răscoalele țărănești - de la Horea, Cloșca și Crișan pînă la Tatarbunar. Chiar și răbdarea mitică a țăranilor noștri are o limită și ei au știut să ceară drepturi, pămînt și sprijin de la cîrmuitori atunci cînd le-a ajuns cuțitul la os. Citiți articolul nostru aici: Talpa se ridică: o istorie a răscoalelor țărănești pentru socialiștii de azi.

O apă și-un pămînt

Povețele lui Corneliu Furculiță pentru agricultori nu s-au oprit la răbdare și rugăciune. Socialistul le-a recomandat să fie mai sceptici față de Maia Sandu, care ar avea cică un plan meschin să „optimizeze” micii fermieri. Mai exact, lidera PAS ar vrea să vîndă pămînturile agricole străinilor, ca să nu mai rămînă fermieri mici care să ceară subvenții.

Un alt socialist, Nicolae Pascaru, a prezentat un document al Asociației Investitorilor Străini (FIA) drept unul care a fost întocmit și de Maia Sandu. FIA într-adevăr cere pentru cetățenii străini dreptul de a cumpăra pămînt în Moldova, dar nu e clar ce treabă are fosta șefă a Guvernului cu cerințele lor.

Maia Sandu a spus că-l va da în judecată pe Corneliu Furculiță pentru calomnie și l-a acuzat pe Igor Dodon că anume el le-a permis străinilor să cumpere terenuri în Moldova atunci cînd a promulgat Legea cetățeniei prin investiții.

Între timp, Guvernul a permis exploatarea apelor subterane pentru irigație, deși societatea civilă și Academia de Științe s-au expus împotriva acestui pas. Specialiștii spun că apele freatice din Moldova întîi trebuie cercetate, pentru că ultimele studii sunt din perioada sovietică. Ei se tem, printre altele, că apa e prea minerală și va duce la degradarea solurilor dacă va fi folosită în agricultură.

Codul cu macaz

Comisia de la Veneția a dat undă verde modificărilor la Codul Electoral votate în primă lectură pe 9 iulie la Chișinău. Potrivit Comisiei, majoritatea amendamentelor sunt tehnice, nu schimbă în vreun fel major sistemul electoral și pot fi aplicate chiar la scrutinul prezidențial de pe 1 noiembrie. Experții recomandă deputaților moldoveni să nu limiteze accesul observatorilor la procesul electoral, să introducă măsuri pentru a preveni utilizarea resurselor administrative, să asigure transparența și proporționalitatea sancțiunilor, să clarifice procedura de contestație și să nu delege prea multe puteri CEC-ului.

La votul în prima lectură, opoziția s-a arătat nemulțumită de unele modificări precum scurtarea zilei de vot cu două ore, dar democrații au promis că această prevedere va dispărea în lectura a doua. După opinia Comisiei de la Veneția, Sergiu Litvinenco a propus adoptarea de urgență a modificărilor la Codul Electoral, în conformitate cu recomandările Comisiei. Deputatul PAS a declarat că dacă socialiștii nu sunt de acord, înseamnă că pregătesc fraudarea alegerilor.

Legiuitorul PSRM Vasile Bolea a răspuns că reacția lui Litvinenco e „copilăroasă” și că deputații PAS au schimbat „пластинка” după ce Comisia de la Veneția ar fi demonstrat că obiecțiile lor erau nefondate. Bolea mai spune că șeful CEC Dorin Cimil a fost propus de PAS, astfel încît socialiștii n-ar avea pîrghii pentru denaturarea rezultatului alegerilor.

V for Victoriabank

Sechestrul procurorilor față de bunurile Victoriabank în valoare de 2 miliarde de lei a atras atenția „partenerilor de dezvoltare” ai Moldovei. Ruben Atoyan, șeful misiunii FMI, a spus că urmărește îndeaproape evoluția investigației, care ar putea avea implicații pentru noul program cu FMI al Moldovei. El a descris cumpărarea Victoriabank de BERD și Banca Transilvania drept o reformă care trebuie protejată.

Organizațiile de lobby AmCham Moldova, Asociația Businessului European și Asociația Investitorilor din România au „dezaprobat cu fermitate” acțiunile procurorilor. Și Asociația Băncilor din Moldova și-a exprimat susținerea pentru Victoriabank, subliniind importanța unui sistem bancar sănătos pentru țară.

Taman la țanc, Victoriabank a primit și premiul pentru „Implementarea standardelor de integritate în sectorul privat” în cadrul Galei Businessului Moldoveni.

Trecutul băncii a intrat și în atenția deputaților PAS. Mihai Popșoi i-a cerut Procuraturii Generale să verifice în ce condiții Victoriabank i-a acordat în 2013 lui Igor Dodon un credit de 1,5 milioane de lei cu o dobîndă de doar 8%, în timp ce restul clienților plăteau 13%.

Înverzirea stejarului

Duminica trecută, Vlad Filat s-a întors la șefia PLDM, iar formațiunea a anunțat că va participa la alegerile prezidențiale. După patru ani de pușcărie, fostul premier și-a cerut scuze că nu a făcut „totul pentru a proteja partidul”.

În pofida imaginii toxice a lui Filat, PLDM a invitat Platforma DA și PAS să creeze un bloc electoral comun. Formațiunea Maiei Sandu a spus pas și a reiterat că fostă șefă a guvernului va fi candidata partidului la prezidențiale. PDA, care l-a înaintat deja pe Andrei Năstase, s-a arătat mai deschisă propunerii PLDM, amintind că anume platformiștii au propus primii nominalizarea unui candidat comun al dreptei pro-europene - atît timp cît nu e vorba de Maia Sandu. PLDM a „apreciat drept politic corect” răspunsul PDA, iar pe cei de la PAS i-a acuzat de „aroganță și egoism”.

Unii comentatori politici afirmă că, de fapt, Vlad Filat face jocul lui Igor Dodon și are misiunea de a mai ciobi din electoratul liderei PAS.

Metal putred

Nimeni nu s-a oferit să cumpere Metalferos, scoasă de la mezat de autorități pentru 900 de milioane de lei. În schimb, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că întreprinderea era anterior controlată de Vlad Plahotniuc și că statul a pierdut peste 1,2 miliarde de lei doar în urma uneia dintre schemele oligarhului.

Deputatul PAS Lilian Carp a trimis o sesizare către PG, în care atrage atenția că preluarea Metalferos a fost posibilă după niște modificări legislative promovate în 2006-2007 de Ministrul Economiei de atunci, Igor Dodon. Ba mai mult, spune Carp, compania era condusă în acea perioadă de nașul de cununie al lui Dodon - Sergiu Catană. Deputatul vrea să afle de la Stoianoglo dacă anchetatorii l-au chemat la explicații pe Igor Dodon.

Administrația de acum a Metalferos insistă că declarațiile procurorului se bazează pe „presupuneri și bîrfe” și avertizează că, din cauza lor, are de pierdut nu doar întreprinderea, ci întreaga economie moldovenească.

La începutul lunii, 16 persoane au fost reținute în cadrul investigației. Stoianoglo spune că a avut o scurgere de informații fiindcă unele persoane erau deja pregătite de vizita procurorilor. Ba mai mult, judecătorii s-au gîndit trei zile dacă să aprobe sau nu cererea de arest, iar acum toți figuranții din acest dosar se află la libertate.

Procurorul general afirmă că unii judecători servesc în continuare intereselor lui Vlad Plahotniuc. În consecință, el amenință că va veni cu inițiativa unor „schimbări cardinale” în sistemul judecătoresc.

Altele, într-o frază

Unii foști procurori au deveni avocați care-și apară foștii colegi cu probleme disciplinare, scrie Newsmaker în dosarul „O mînă de procuror spală pe alta”.

Portalul economica.net observă că gazductul Iași-Chișinău, terminat recent, rămîne în continuare gol, iar șansele ca Moldova să importe gaz românesc sunt slabe.

Foștii pediști Vladimir Andronachi și Eugen Nichiforciuc nu se vor alătura fracțiunii PSRM, a anunțat anti-traseistul Igor Dodon, dar rămîn în coaliția de guvernare.

Nichiforciuc l-a acuzat pe liderul PDM Pavel Filip că a mers în SUA să ceară bani pentru partid de la Vlad Plahotniuc.

Pierderile la distribuția gazului din ultimii 10 ani, estimate la 2,4 miliarde de lei, ar putea fi incluse în tariful pentru lunile următoare: noroc că prețul gazului urmează să scadă în trimestrul IV la 100 de dolari mia de metri cubi.

Compania Geoship, care a înregistrat în Moldova nava ce a explodat în Beirut, este deținută de un magnat cipriot și transporta silitră pentru o fabrică de explozive din Mozambic, se arată într-o investigație OCCRP, iar Ziarul de Gardă a publicat un dosar despre ditamai flota necunoscută care circulă sub pavilion moldovenesc.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.