Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 27 iulie-1 august.

Ce e val, ca val nu trece

Vineri, numărul de infecții cu coronavirus a ajuns la 24.733, dintre care 6.686 active, după efectuarea a 128.076 de teste. Asta înseamnă că la cel puțin unu din cinci moldoveni testați a fost depistat virusul. De altfel, potrivit cifrelor worldometers.info, Moldova se află abia pe locul 98 în lume după rata de testare a populației. O noutate binevenită e că Guvernul a adăugat testul Covid-19 la pachetul de servicii al poliței de asigurare medicală obligatorie.

În ultima săptămînă au fost înregistrate cu 22% mai multe cazuri decît săptămîna precedentă, așa că autoritățile au hotărît să închidă din nou bazinele și sălile de sport, la 16 zile după redeschiderea acestora.

Deși președintele Igor Dodon declara anterior că Moldova ar putea primi la toamnă un vaccin anti-Covid din Rusia, șeful ANSP Nicolae Furtună e mai puțin optimist și nu crede că Moldova va avea acces la vreun vaccin în acest an. Dimpotrivă, el avertizează că epidemia a afectat și producția de vaccine antigripale sezoniere și că la iarnă ele ar putea fi deficitare.

La nivel global, specialiștii OMS spun că epidemia de Covid-19 s-ar putea desfășura sub forma unui singur val continuu, fără mari oscilări sezoniere, chiar dacă premierul Chicu anunțase în iunie că Moldova se confrunta deja cu al doilea val de infecții.

De asemenea, spitalul Toma Ciorbă va participa într-un nou studiu internațional privind un preparat care să preîntîmpine stările critice la pacienții bolnavi de Covid-19.

Terapia de joc

CSM-ul s-a adunat marți pentru a discuta avansarea în funcție a unor judecători, unii dintre ei mai controversați. Membrii PAS au protestat afară, iar ministrul justiției Fadei Nagacevschi, care de obicei nu merge la ședințele CSM, de această dată a fost prezent pentru „a le transmite mesajul” să nu promoveze oameni cu probleme de integritate. Consiliul nu s-a lăsat convins de ministru și de protestatari și a promovat-o pe Tamara Chișca-Doneva, judecătoare din cauza căreia Moldova a pierdut mai multe cazuri și milioane de euro la CEDO, în funcția de vicepreședintă a Curții de Supreme de Justiție, iar pe Vladislav Clima, unul din cei care au menținut în vigoare anularea rezultatului alegerilor din Chișinău în 2018, la șefia Curții de Apel Chișinău.

Premierul Chicu s-a arătat indignat de promovarea Tamarei Chișca-Doneva, iar opoziția mai mult de avansarea lui Clima. Ministrul Nagacevschi s-a arătat surprins de corporatismul din sistemul judecătoresc, iar cînd predecesoarea sa Olesea Stamate i-a spus că unii membri CSM ar fi fost șantajați, Nagacevschi a răspuns „Eu nu pot să-mi închipui că funcționează asemenea sisteme în continuare”.

Noi, la sic!, ne-am amintit că juristul Fadei Nagacevschi părea mai puțin naiv și insista pe o terapie de șoc care să taie corupția din justiție de la rădăcină. Cu această ocazie, am zis să vedem cum s-au mișcat lucrurile în această direcție de cînd Fadei Nagacevschi a ajuns ministru. Citiți articolul aici: Reforma justiției - terapie de șoc sau bătaie de joc?.

Numirile de la CSM au indignat și partenerii de dezvoltare. Ambasadorul UE Peter Michalko a scris că acestea „ridică îndoieli cu privire la sinceritatea cuvintelor despre reforma sistemului de justiție”. Ba chiar și Ambasada Olandei a reacționat cu un mesaj asemănător.

Drama justiției din ultimele zile și-a avut uvertura săptămîna trecută, cînd comisia numiri și imunități a Parlamentului a refuzat să aprobe numirea la CSJ a judecătoarei Viorica Puica, cea care a cîștigat concursul CSM. Societatea civilă s-a indignat, iar decizia plenului Parlamentului a fost amînată.

Copy-Const

Președintele Dodon a dispus crearea unui grup de lucru pentru reforma constituțională, din care fac parte, printre alții, foștii președinți ai Curții Constituționale Dumitru Pulbere și Victor Pușcaș, dar și infamul Ion Muruianu. În documentul publicat, șeful statului dă de înțeles și ce anume așteaptă el de la această reformă: reducerea numărului de deputați, interzicerea traseismului, schimbarea raportului de putere Parlament-Guvern-Președinte, revizuirea hotărîrilor CC „care au depășit cîmpul constituțional”, „concretizarea atribuțiilor” CC și CSM, introducerea unei prevederi privind „politica externă echilibrată” și altele.

Inițiativa președintelui a fost sprijinită de veteranul PDM Dumitru Diacov, care a spus că un nou text al Constituției ar elimina ambiguitățile din prezent și ar permite „să reașezăm instituțiile statului în așa fel ca ele să fie cât se poate de eficiente”.

Cu o săptămînă mai devreme, ambasadorul Moldovei la Moscova Andrei Neguță declara că urmărește îndeaproape reforma constituțională din Rusia și chiar discutase cu autoritățile ruse ce ar putea fi schimbat în Legea Supremă a Moldovei.

Expertul în drept constituțional Alexandru Arseni crede că Igor Dodon vrea să imite reformele lui Vladimir Putin pentru a-și spori atribuțiile și a-și prelungi mandatul de președinte. Arseni mai afirmă că „blocajele instituționale” invocate de șeful statului nu sunt decît cazuri în care demnitarii refuză să-și îndeplinească obligațiile.

Vicepreședintele PDA Igor Munteanu a descris planul lui Igor Dodon drept un „puci constituțional” în ajunul alegerilor prezidențiale, care riscă să „transnistrizeze” Moldova.

Amînare la orizont

Premierul Ion Chicu a lăsat să se înțeleagă că alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie ar putea fi amînate dacă situația epidemiologică se înrăutățește. El insistă că nu-și dorește acest lucru și crede că acest scenariu ar însemna destabilizare politică în țară. Chicu i-a îndemnat la calm pe politicienii care „au deja opinie, și știu ce o să facă în caz de amînare”.

Anterior, și Igor Dodon declarase că alegerile ar putea fi amînate din cauza epidemiei, iar lidera PAS Maia Sandu i-a spus „nici să nu te gîndești la asta”.

Între timp, cursa prezidențială se pornește încet, încet. Fostul șef al statului Vladimir Voronin a dat de înțeles că ar putea candida și el. Bătrînul comunist a recunoscut că unul din scopurile PCRM e ca Igor Dodon să nu rămînă președinte. Un alt rival pe segmentul electoral al lui Igor Dodon, Renato Usatîi, a spus că va candida doar dacă va primi suficiente videouri de sprijin de la fanii săi pînă pe 27 august.

Potrivit unui sondaj realizat de compania Date Inteligente, 37,8% din respondenții deciși ar vota pentru Igor Dodon, 30,7% pentru Maia Sandu, 5,7% pentru Renato Usatîi și 5% pentru Ilan Șor. În turul doi, Dodon ar învinge-o pe lidera PAS cu 54,1% vs 45,9%.

Verde pentru Ceban

Primarul capitalei Ion Ceban s-a apucat să facă ordine în zonele verzi de agrement și le-a cerut pretorilor de sector să interzică intrarea mașinilor în parcuri. De asemenea, primarul vrea să scape de mașinile parcate pe bulevardul Ștefan cel Mare. În atenția sa au intrat și bicicliștii, după ce o fetiță a fost lovită săptămîna trecută cu bicicleta în Valea Trandafirilor. Ion Ceban spune că „unii fac raliuri” și că deplasarea cicliștilor prin parcuri va fi reorganizată.

Tot în Valea Trandafirilor, primarul e nemulțumit de numărul mare de „gherete fără acte, construcții capitale, care sunt interzise în această perioadă, mașinuțe pentru copii și trambuline”. Ion Ceban a amenințat pretorul Botanicii că trebuie să evacueze toate gheretele ilegale pînă luni sau va fi demis.

Joi, primarul a tras o fugă cu jurnaliștii la Stația de Epurare, unde le-a explicat de ce nu mai pute ca anul trecut. Ion Ceban a spus totuși că pentru o soluție definitivă de tratare a nămolului municipalitatea are nevoie de aproximativ 100 de milioane de lei, bani pe care încă nu i-a găsit.

Între timp, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat Planul de acțiuni pentru elaborarea Planului Urbanistic General al orașului. Consilierul Sergiu Tofilat va contesta decizia fiindcă, spune el, Primăria încearcă să ocolească legea și să evite licitația publică prin acceptarea unor „sponsorizări” din Rusia și România. Firma de la București, îndeosebi, are o istorie controversată - e acuzată, spre exemplu, că a elaborat pentru Sectorul 1 din București un plan urbanistic zonal care favoriza rechinii imobiliari.

Doi pîșîdinț

Președintele Igor Dodon l-a primit marți, la vila de la Condrița, pe liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski, pe care l-a numit „președintele Transnistriei”. Aceste cuvinte au atins o coardă sensibilă la Chișinău. Andrei Năstase a spus că Platforma DA va depune un denunț la Procuratură, iar deputatul PAS Oazu Nantoi l-a descris pe Igor Dodon drept „agent de influență al Federației Ruse, care are drept scop realizarea scenariul Kozak doi”, sugerînd că Igor Dodon ar lucra pentru federalizarea țării.

La întîlnirea propriu-zisă, Dodon și Kransnoselski au discutat despre posturile de control instalate recent de separatiști. Liderul de la Tiraspol spune că din 31 au rămas doar 11 și că unicul lor scop a fost să încetinească răspîndirea virusului. Igor Dodon spune că au ajuns la „înțelegeri concrete privind promovarea tematicii telecomunicațiilor, cauzelor penale și problemelor bancare”, precum și la o înțelegere de principiu privind lansarea unei linii de troleibuz Bender(Tighina)-Varnița.

Joi a mai avut loc o discuție online între viceprim-ministra pentru reintegrare Cristina Lesnic și șeful diplomației separatiste Vitali Ignatiev, iar agenția de presă de la Tiraspol a titrat „Moldova nu e gata să rezolve problemele” și „Transnistrenii [renunță la plăcile neutre] din cauza încălcărilor acordurilor de către Moldova”. Plăcile neutre au fost introduse ca o soluție care să permită mașinilor din Transnistria să circule internațional, dar șoferii din stînga Nistrului spun acum că, deși au plăci neutre, polițiștii moldoveni le cer să aibă și permis de conducere moldovenesc.

Procedura de spălare pe mîini

După ce săptămîna trecută Parlamentul a adoptat în primă lectură niște modificări la Legea privind combaterea spălării banilor, ministrul justiției Fadei Nagacevschi s-a spălat pe mîini de acest proiect. El spus că „Ministerul Justiției nu promovează acest proiect de lege” și că toate întrebările trebuie adresate consilierului premierului Nicolae Eșanu, cel care l-a prezentat în Parlament. Întrebat de ce l-a votat la ședința Guvernului, Nagacevschi a spus că proiectul poate fi îmbunătățit între prima și a doua lectură, inclusiv în urma consultărilor cu partenerii externi. Poziția ministrului amintește de cea a deputaților din comisia juridică: 7 din 8 s-au abținut, refuzînd să voteze pro sau contra proiectului.

Transparency International Moldova a avertizat săptămîna aceasta că modificările ar putea împiedica sechestrul și recuperarea banilor și activelor frauduloase, precum cele obținute în urma furtului miliardului. De altfel, și ministrul Nagacevschi a recunoscut că „riscurile care s-au discutat public eu undeva tot le întrevăd”. Experții de la TI-Moldova mai spun că felul netransparent prin care a fost promovat proiectul, în regim de urgență, fără a fi măcar clar cine este autorul, trezește „suspiciuni privind caracterul comandat al modificărilor operate” și recomandă retragerea proiectului din Parlament.

Hai cu banu

Premierul Chicu spune că negocierile cu FMI pentru un program de peste 550 de milioane de dolari sunt aproape finalizate. Au mai rămas de discutat cîteva puncte ce țin de justiție, iar o decizie finală va fi luată de FMI în septembrie.

Totodată, Guvernul a aprobat ratificarea proiectelor de lege privind Memorandumul de asistență macrofinanciară cu UE, în valoare de 100 de milioane de euro.

Ion Chicu a anunțat din nou că Guvernul va relua negocierile privind creditul rus de 200 de milioane de euro, al cărui acord inițial fusese declarat neconstituțional de CC.

Newsmaker a publicat o sinteză despre fondurile externe pe care le-au primit sau le negociază autoritățile și scopurile acestor finanțări.

Altele, într-o frază

◾ Curtea Supremă de Justiție de la Chișinău, printr-o hotărîre irevocabilă, a dat undă verde demolării bucăților care au mai rămas din Cinematograful Gaudeamus.

◾ După ce fermierii și-au continuat protestele, cerînd ajutor de la stat pentru a combate efectele secetei, premierul Chicu le-a promis că va căuta să aloce fonduri adiționale și i-a îndemnat să nu lase „lăcusta politică” să intre în agricultură.

◾ ANRE a aprobat ieftinirea tarifului pentru electricitate cu 11%.

◾ Ziarul de Gardă a publicat o investigație care arată cum Vlad Plahotniuc profita, prin firme-căpușă nedeclarate, de pe urma monopolului întreprinderii de stat Metalferos.

◾ RISE Moldova a scris despre rețeaua de site-uri cu știri false a lui Corneliu Ababii, care mai fusese deconspirat încă în 2017, iar acum a fost dat afară de la TV8, unde lucra editor de imagine.

◾ Au intrat în vigoare noile condiții ale programului Prima Casă: rata inițială a fost scăzută pînă la 5%, vîrsta maximă ridicată la 50 de ani, și toți utilizatorii programului vor beneficia de compensații pentru plata creditului.

◾ Ambasada Rusiei anunță că ambasadorul Oleg Vasnețov a avut o întrevedere cu lidera PAS Maia Sandu, stîrnind nemulțumire printre activiștii unioniști.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.