Probabil cele mai importante știri din săptămînii 22-27 iunie.

În ochiul lui Furtună

Numărul de infecții a ajuns sîmbătă la 15776, iar guvernul a prelungit starea de urgență în sănătate pînă pe 15 iulie. Premierul Ion Chicu a dat asigurări că paturi în spitale ajung, dar nu sunt suficienți medici. De la începutul pandemiei, peste 2000 de lucrători medicali au prins virusul. Săptămîna aceasta s-a infectat și unicul infecționist din Taraclia.

În Chișinău, șeful adjunct interimar al direcției sănătate Boris Gîlcă a anunțat că toate locurile din secțiile de reanimație ale spitalelor municipale sunt ocupate de bolnavi de coronavirus. Și Primăria Bălți a anunțat că nu mai ajung paturi pentru pacienți cu Covid și că va deschide încă o secție pentru ei.

Ala Halacu, șefa Direcției diagnostic de laborator în sănătate publică al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, a explicat într-un interviu pentru Sănătate.info că în Moldova nu există laboratoare acreditate să facă teste pentru Covid-19, dar împreună cu OMS autoritățile au hotărît că pot face teste în laboratoarele acreditate pentru gripă. Potrivit lui Halacu, aproape 20% din teste se fac în centrele medicale private.

Șeful ANSP Nicole Furtună a spus că testarea în masă „nu este altceva decît teste irosite și potențial de laborator sufocat și supraîncărcat”, în pofida îndemnului deja celebru al directorului OMS „testați, testați, testați”. Furtună a mai afirmat că situația epidemiologică în Moldova nu e rea deloc. Pe de altă parte, UE a lăsat Moldova în zona roșie și moldovenii nu vor putea călători în UE după redeschirea granițelor (excepția fiind posesorii de pașapoarte române). O analiză ADEPT conchide că situația din Moldova e cea mai gravă din Europa Centrală și de Sud-Est.

Opoziția bate PAS-ul pe loc

Soarta guvernului Chicu rămîne incertă. PAS și PDA sunt chemate la discuții atît de președintele Dodon, cît și de Andrian Candu, a cărui nouă formațiune Pro Moldova a fost înregistrată oficial ca partid săptămîna aceasta. Maia Sandu insistă că PAS nu se va mai așeza la o masă de discuții cu Igor Dodon și socialiștii.

Andrei Năstase spune însă că e gata să discute cu toți deputații din Parlament. Ba mai mult, el afirmă că Platforma DA are deja un program de guvernare pentru 100 de zile și are o echipă gata să preia cîrma țării. Năstase a criticat PAS pentru că nu vrea să demită Cabinetul Chicu și să voteze în loc guvernul Platformei. El și-a descris foștii colegi din blocul ACUM drept „politicieni contextuali”, a amintit că Maia Sandu a fost votată de Plahotniuc cînd era ministră a educației și că PAS a decis să facă alianță cu socialiștii acum un an și tot PAS le-a cedat guvernul în noiembrie.

Deputatul PAS Mihai Popșoi a spus că un test pentru schimbarea guvernului ar fi întîi o moțiune simplă împotriva ministrei sănătății.

Andrian Candu este cel mai optimist și crede că în Parlament ar fi vreo 60 de deputați gata să voteze demisia guvernului Chicu. El mai dă asigurări că Pro Moldova nu va cere fotolii de miniștri într-un eventual nou guvern.

Socialiștii împotriva comunismului

Patru deputați socialiști au înregistrat un proiect de lege care să pedepsească cu închisoarea negarea Holocaustului. Același document mai interzicea folosirea simbolurilor fasciste, rasiste sau xenofobe, dar și cele ale „regimului comunist totalitar”. Parlamentarii socialiști și-au retras apoi inițiativa.

Președintele Dodon a explicat apoi că, de fapt, deputații PSRM nu sunt autorii legii și doar au înregistrat în Parlament un proiect pe care l-au primit de la o organizație obștească. Dodon i-a dojenit că nu se uită ce semnează și a pus asta pe seama faptului că unii din ei sunt deputați pentru prima dată. Președintele a promis că nu va permite niciodată interzicerea simbolurilor sovietice.

Kuliokul impenetrabil

Procuratura Generală a „dispus neînceperea urmăririi penale” privind sacoșa neagră pe care Igor Dodon o primește de la Vlad Plahotniuc în fragmentul video publicat de deputatul Iurie Reniță. Motivul? „Nu a fost posibil de stabilit conținutul sacoșei”. PG refuzase inițial să se autosesizeze și a pornit un proces penal abia după ce deputații Reniță și Năstase au depus formal sesizări.

Maia Sandu și alți membri PAS au protestat în fața PG cu sacoșe negre cu calendar, asemenea celei din video. Fosta șefă a guvernului avea pe sacoșă mesajul „Procuratura e cu «kuliokul» pe cap!”. De cealaltă parte, PG spune că atunci „cînd unele formațiuni politice aleg calea flashmob-urilor în lupta pentru relevanță politică acest lucru nu poate fi luat în serios”.

Într-un interviu pentru Europa Liberă, juristul Ion Guzun afirmă că procurorii ar fi trebuit să aibă bănuieli „mai mult decît rezonabile”, dat fiind că acest video nu este prima controversă legată de finanțarea socialiștilor. Guzun amintește de dosarul Bahamas și de investigațiile jurnalistice privind vacanțele luxoase ale președintelui, dar și înflorirea companiilor din anturajul lui Igor Dodon.

Dodon la Moscova

Președintele Dodon a călătorit la Moscova pentru a participa la Parada Victoriei din Piața Roșie. Alături de el au mers 75 de soldați din Garda de Onoare a Armatei Naționale. În pofida riscurilor epidemiologice, Igor Dodon s-a declarat mîndru că „voinicii” au mărșăluit și ei în timpul paradei.

Întrevederea cu Vladimir Putin a fost una scurtă și Igor Dodon a fost trimis să discute cu șeful adjunct al administrației prezidențiale ruse Dmitri Kozak. Totuși, președintele moldovean spune că rușii sunt dispuși să reia negocierile pentru creditul de 200 de milioane de euro și să prelungească scutirea de taxe vamale pentru unele mărfuri moldovenești. Potrivit lui Dodon, părțile „au convenit să soluționeze” problema permiselor pentru tranzitul mărfurilor din Moldova spre Rusia prin Ucraina.

În vreme ce Dodon se afla la Moscova, Renato Usatîi anunța de la Bălți că a fost dat în căutare în Rusia în legătură cu așa-zisul Laundromat. Liderul „Partidului Nostru” afirmă că cineva vrea să-i pună astfel bețe în roate în alegerile prezidențiale din toamnă.

Altele, într-o frază

◾ Un grup de zeci de credincioși s-a pornit pe jos într-un drum al crucii prin țară – ei spun că se roagă pentru pace și neagă pericolul coronavirusului.

◾ Premierul Chicu a declarat că procurorii moldoveni au semnat un acord de colaborare cu autoritățile din Letonia pentru a investiga furtul miliardului și a dedicat anunțul lui Andrian Candu – „un cadou la botezul partidului”.

Exporturile moldovenești în UE au scăzut cu 16% în primele patru luni ale anului, dar UE rămîne destinația a aproximativ două treimi din exporturile Moldovei.

◾ Primarul de Bălți Renato Usatîi a declarat că Igor Dodon și alianța PSRM-PDM nu pot acționa împotriva transfugilor politici, fiindcă „ei sunt atît de legați între ei, încît nu pot face nicio mișcare”.

◾ Doi luptători K1, acuzați că au bătut până la moarte un tînăr în mijlocul străzii în 2018, au fost achitați de judecători, dar procurorii vor contesta decizia.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.