Probabil cele mai importante știri din 8-14 iunie.

Din rău în mai rău

Lucrurile merg din rău în mai rău pentru sistemul medical din Republica Moldova. În această săptămînă ne-am bătut propriul record de infectări/zi de două ori la rînd, iar numărul total de infecții a crescut cu mai mult de 20% față de cea precedentă. Astfel, țara noastră a ajuns pe locul 13 în Europa la capitolul număr de infectări per un milion de cetățeni.

Colac peste pupăză, consilierii PSRM din cadru CMC au respins proiectul privind acordarea indemnizațiilor pentru lucrătorii din sistemul medical. Personalul medical infectat urma să primească cîte 16.000 lei, bani redirecționați de la cheltuielile neprioritare, dar n-a fost să fie.

Guvernul s-a văzut nevoit să pună frînă la relaxarea restricțiilor. Vigilența cetățenilor e la mare căutare, de aceea moldovenii vor trebui să-și aleagă foarte minuțios compania cu care să-și petreacă timpul afară. Regula cu privire la numărul maxim de 3 oameni, cu excepția rudelor de gradul I, rămîne în vigoare. Respectarea distanței sociale rămîne obligatorie, la fel și purtatul măștilor în magazine, transport și alte spații publice. Sportivii amatori vor trebui în continuare să evite practicarea sportului pe terenuri sportive, iar părinții să-și ferească odraslele de terenurile de joacă. Cetățenilor cu vîrsta de peste 63 de ani, le este interzis să părăsească domiciliul fără vreo necesitate stringentă. De asemenea, toți suntem obligați să purtăm mereu cu noi pe stradă buletinul.

Continuă și restricțiile impuse cetățenilor veniți de peste hotare, obligați la întoarcere să petreacă două săptămîni în auto-izolare la domiciliu. Aceeași măsură rămîne valabilă și pentru cetățenii care au avut contact direct cu cei testați pozitiv la Covid. Toate aceste restricții vor dura cel puțin pînă la data de 30 iunie.

Se caută vinovatul

Pentru toată năpasta, premierul Chicu a găsit și vinovatul. Se pare că nu e vorba despre ineficiența măsurilor luate în combaterea virusului, cît despre opoziția care a blocat creditul rusesc. Cu acești bani, zice premierul, am fi putut finanța statul oamenilor acasă (ergo mai puțini bolnavi). Asta chiar dacă cea mai mare parte din sumă era destinată pentru un nou program „Drumuri Bune”. În pofida celor menționate, premierul nu renunță la ideea de relaxare totală a restricțiilor pînă la sfîrșitul lui iunie. Mai multe despre cum se descurcă guvernul în lupta cu Covid, dar și despre aportul personal al premierului Chicu, aici.

Deputații Pro Moldova sunt nemulțumiți de politicile guvernamentale cu privire la sănătatea publică și au și înaintat o moțiune simplă de cenzură. Aceștia vor să afle raportul dintre numărul testelor efectuate în clinice private și cele asigurate de bugetul de stat; ziua în care au ajuns cele 80 000 de teste cumpărate din bugetul public cu 35 mln de lei; cînd a acreditat OMS laboratoarele ANSP pentru a efectua testele COVID-19 și de ce acestea activează fără acreditare de mai bine de 8 luni.

Deputata Ruxandra Glavan a adus probe că 3500 de seturi de halate de protecţie expirate încă în anul 2016 ar fi fost distribuite în luna mai inspectorilor din sănătate care lucrează în focare. Potrivit deputatei, cazul arată adevăratul motiv al infectării în masă a medicilor şi lucrătorilor medicali - protecţia necorespunzătoare pusă la dispoziţie de autorităţi.

Unul mai salvator ca altul

Săptămîna trecută s-a împlinit un an de cînd Vlad Plahotniuc a fost înlăturat de la putere de alianța PSRM-ACUM. Președintele Igor Dodon, în pofida clipurilor care arată cum negocia atunci cu Plahotniuc, spune că a „riscat cu viața” pentru a elibera țara din mîinile oligarhului. Dodon mai adaugă că nu are regrete. Dat fiind că socialiștii au obținut de atunci președinția Parlamentului, controlul Guvernului și au cîștigat alegerile în Chișinău, Igor Dodon cu greu ar putea găsi motiv de regret.

Andrei Năstase l-a numit pe președinte „un oportunist și un fățarnic”, care „a pozat în salvatorul națiunii” după ce a fost obligat de „conjunctura națională și internațională” să facă alianță cu Blocul ACUM. Maia Sandu a declarat și ea că ACUM a trebuit să-i „smulgă” pe socialiști din brațele lui Plahotniuc. Ambii lideri de opoziție au adăugat o notă de modestie și au spus că meritul schimbării regimului îi aparține în primul rînd poporului.

Procesele judiciare împotriva mult-acuzatului oligarh se mișcă însă anevoios - un pas înainte, unul înapoi. Judecătorii au respins cererea procurorilor privind sechestrul mai multor bunuri ale lui Plahotniuc, dar au menținut în vigoare mandatul de arest pe numele lui, iar PCCOCS poate acum trimite în SUA actele necesare pentru începe procedura de extrădare a fostului lider pedist.

În SUA, Vlad Plahotniuc a atacat în instanță decretul Secretarului de Stat Mike Pompeo prin care a fost declarat indezirabil. Avocata sa scrie că Plahotniuc a cerut azil politic în SUA fiindcă se teme că va fi asasinat de serviciile secrete rusești.

Traseiștii împotriva traseismului

Președintele Dodon afirmă că fostul lider pedist e încă foarte activ la Chișinău și anume el ar fi responsabil de erodarea majorității parlamentare prin intermediul acoliților săi Andrian Candu și Ilan Șor.

PSRM și PDM au rămas cu minimul necesar de deputați pentru o majoritate și au propus o declarație a Parlamentului care să condamne traseismul politic. Opoziția a atras atenția că o bună parte din socialiști și democrați sunt și ei migranți politici, mulți provenind inițial din rîndurile PCRM. Declarația a fost adoptată totuși unanim, pentru ea votînd chiar și transfugii recenți care au trecut de la PDM la Pro Moldova.

Ultimul deputat care a făcut acest pas e Angel Agache. Activistul Grigore Petrenco a scris că, potrivit surselor sale, Agache ar fi primit 1,2 milioane de dolari ca să treacă la Pro Moldova, ceea ce ar fi stîrnit invidia și nemulțumirea celorlalți ex-pediști, care au primit mult mai puțin.

Între timp, redacțiile de presă au primit de pe o adresă anonimă fotografii cu niște hîrtiuțe iscălite chipurile de deputatul PSRM Corneliu Furculiță - chitanțe pentru aproximativ 6,5 milioane de dolari primiți ilegal pentru a finanța partidul. Furculiță a spus că e doar un fals din partea lui Plahotniuc și a cerut Procuratorii să investigheze informația.

S-a găsit consens

Epopeea legii ONG a continuat săptămîna asta și a ajuns la un final fericit. După ședința sa săptămînală cu speakerul și premierul, președintele Dodon a anunțat că „s-a găsit consens” - legea va fi votată dacă vor fi acceptate amendamentele PSRM. La ședința Parlamentului, după dezbateri de trei ore, socialiștii și-au retras o parte din amendamente, iar altele au fost modificate. N-a ieșit fără scandal - socialistul Vasile Bolea a fost acuzat că a falsificat raportul comisiei juridice, incluzînd mai multe amendamente care nu fuseseră examinate în comisie.

În varianta adoptată, legea le permite ONG-urilor să presteze servicii partidelor politice, cu excepția campaniilor electorale. De asemenea, li se va permite să monitorizeze alegerile, în pofida propunerilor lui Vasile Bolea.

Premierul Chicu, care s-a opus vehement adoptării acestei legi, a fost pus în fața faptului împlinit și a declarat că acum Moldova și-a îndeplinit toate angajamentele în fața UE. Ion Chicu speră că UE va transfera a doua tranșă de asistență macrofinanciară pînă la sfîrșitul lunii iulie, cînd îi expiră termenul.

Pumnul prezidențial

Sătul de disputele parlamentare, Igor Dodon și-a proclamat din nou visul unei republici prezidențiale și a explicat cum ar arăta aceasta: „Ai dat cu pumnul în masă și l-ai pus la punct și pe procuror, și pe judecător, și pe deputat, și pe prim-ministru. De exemplu, în SUA e stat prezidenţial. În Belarus e stat prezidenţial. De aceea, acolo a spus preşedintele şi s-au terminat discuţiile.”

Pînă una alta, Igor Dodon se descurcă și cu pîrghiile pe care le are. El insistă că, dacă opoziția va da jos guvernul Chicu, el îl va propune din nou în funcție: „Eu pot să-l înaintez pe Chicu încă de 2-3 ori și nimeni n-o să poată să mă impună să semnez alt candidat la funcția de prim-ministru”. Președintele a declarat că opoziția s-ar fi întrunit pentru a împărți funcțiile într-un nou guvern, dar Igor Dodon e convins că un nou Executiv poate fi numit în funcție doar cu acordul său și al socialiștilor.

Vara se numără dosarele

Procuratura Generală a anunțat că a clasat cinci dosare din cele 38 pe care șeful PG Alexandr Stoianoglo le-a declarat dosare politice. Printre acestea cinci se numără dosarul Ludmilei Kozlovska și cel al lui David Davitean, acuzat inițial de tentativa de asasinare a bancherului rus Gherman Gorbunțov.

Deschide.md a mai scris că procurorul general Alexandr Stoianoglo ar fi depus o cerere la Judecătoria Ciocana privind suspendarea executării sentinței lui Veaceslav Platon. Nici Procuratura, nici Judecătoria nu au confirmat sau infirmat informația. Stoianoglo a declarat anterior că dosarul lui Platon ar fi fost „fabricat în totalitate”.

Altele, într-o frază

◾ Ministerul Economiei a făcut o prezentare despre tehnologia 5G, explicînd că ea nu dăunează sănătații, iar în Moldova încă nici nu există astfel de rețele - ele vor fi dezvoltate din 2023.

◾Mold-street scrie că datoria de stat a Moldovei a crescut în mai cu 1,33 miliarde de lei, în principal din cauza emiterii de valori mobiliare de stat, ajungînd la o cifră totală de 25,84 miliarde.

◾Deputatul PAS Radu Marian a cerut Procuraturii să investigheze averea lui Bogdan Țîrdea, în legătură cu investigația Ziarului de Gardă de săptămîna trecută.

◾Newsmaker a publicat o galerie foto în care arată cum președintele Dodon nu respectă restricțiile anti-Covid, iar deputatul PAS Dumitru Alaiba a calculat că șeful statului ar trebui să plătească peste 1 milion de lei în amenzi.

◾Liderul separatist Vadim Krasnoselski a propus la Tiraspol un proiect de lege care să permită închiderea granițelor și după ce trece pandemia - pentru a proteja „securitatea națională și moralitatea”.

◾Ministerul Agriculturii și-a actualizat prognoza pentru roada acestui an: se așteaptă o recoltă de 600,000 de tone de grîu, iar producția de fructe va fi cu 15-20% mai mică decît media ultimilor trei ani.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.