Probabil cele mai importante știri din 18-22 mai.

Un kuliocel cum n-a mai fost

Premiul petarda săptămînii (concurența a fost mare!) îi revine clipului video care-l arată pe președintele Igor Dodon acceptînd de la Vlad Plahotniuc o sacoșă neagră. Deși nu se spune explicit ce-i în punga de plastic, din context reiese că-i vorba de bani pentru niște salarii și că acesta nu-i primul „kuliok”. Înregistrarea e din aceeași serie ca și cea în care Dodon pare să admită că primește bani lunar de la Moscova pentru finanțarea PSRM și că n-ar fi împotrivă să primească ceva și de la oligarh. Atunci (iunie 2019) clipul de pe camera ascunsă a fost scurs de Plahotniuc ca răzbunare după eșuarea negocierilor în vederea unei coaliții. După ceva ezitări, procurorii s-au lăsat în cele din urmă convinși de explicația președintelui că el doar blufa.

Acum înregistrarea a fost făcută publică de deputatul PDA Iurie Reniță, cel care caută scalpul socialiștilor și în cazul Bahamas. Deputatul zice că a primit prin poștă stickul cu înregistrarea și nu cunoaște expeditorul. Procuratura a spus că nu se va autosesiza și că așteaptă un denunț oficial de la Reniță. În cele din urmă, sesizarea a scris-o liderul PDA Andrei Năstase.

„Am vrut să spun că iar umblați cu borsetcile, dar m-am încurcat. Nu au mai fost așa kuliocele.” Igor Dodon

Pe lîngă argumentul că toată întrevederea cu Plahotniuc n-a fost decît o „scenetă”, Dodon a adăugat și explicația că s-a umblat la coloana sonoră. A doua zi, Reniță a publicat un video care arată aceeași scenă, dar dintr-un alt unghi, pentru a demonstra că imaginile nu sunt trucate.

În Parlament, deputatul socialist Vasile Bolea a zis că se va plînge procurorilor pe Reniță că l-ar fi calomniat în cazul Bahamas. Iar fracțiunea PDA vrea o anchetă parlamentară ca să elucideze kuliocelul. Ce-i drept, va trebui să adune nu mai puțin de 51 de voturi pentru asta.

Coaliția într-un picior

Luni, fracțiunea PDM a mai pierdut doi deputați în favoarea grupului Pro Moldova – pe nisporenenii Vasile Bîtcă și Ghenadie Verdeș, lăsînd coaliția de guvernare cu o majoritate aproape la mustață, de 52 de deputați. Liderul PDM Pavel Filip le-a urat celor doi „succes în echipa hoților de miliarde!”

Coaliția a început să se clatine și mai tare vineri, după ce PDM a fost înțepat de țandăra care i-a sărit premierului Chicu (vezi subiectul de mai jos). Seara tîrziu, partidul a emis un comunicat în care a cerut convocarea de urgență a Consiliului Coaliției pentru a-i cere prim-ministrului explicații.

De altflel, Guvernul Chicu pare să aibă acum un soi de imunitate temporară, după ce democratul Eugeniu Nichiforciuc a fost testat pozitiv la Covid, trimițînd Parlamentul în carantină pe 2 săptămîni. Vicespeakerul Alexandru Slusari (PDA) a sugerat că Nichiforciuc a venit în forul legislativ în pofida bănuielii că-i infectat anume pentru a cîștiga ceva timp pentru șubreda coaliție. Deputatul Sergiu Litvinenco (PAS) vrea însă ca ședințele Parlamentului să poate continua online, nu neapărat de dragul capului lui Chicu, ci pentru a face posibilă venirea unei tranșe de €30 mln din partea UE.

În acest context, deputații socialiști au întrebat de Curtea Constituțională dacă eventuale alegeri anticipate se pot organiza în aceeași zi cu cele prezidențiale, adică pe 1 noiembrie.

Țandăra lui Chicu

Premierul Chicu a publicat vineri un veritabil manifest pe FB, unde spune că e nevoie de revenit la un sistem teritorial-administrativ precum cel de pînă în 2003 (județele), de făcut revoluție în justiție, de reformat învățămîntul, inclusiv, se pare, prin închiderea unor universități, de investit în infrastructuă și de dezvoltat industriile prelucrătoare. Scopul final, scrie Chicu, ar trebuie să fie „unirea” cu Uniunea Europeană. Unii jurnaliști au asemănat acest mic eseu al premierului cu discursul lui Chiril Gaburici cu o săptămînă înainte să fie demis.

Cu tot dragul său față de UE, Ion Chicu nu a tolerat criticile europarlamentarului român Siegfried Mureșan, care a spus că guvernul de la Chișinău eșuează în implementarea reformelor și în gestionarea crizei Covid-19. Premierul Chicu a răbufnit pe FB, numindu-l pe Mureșan unul din „băiețașii ăștea români oploșiți prin structurile europene, care vin cu ‘patronajul’ peste noi... Ratați, nimic în viață și în țară realizat, numai de ‘adus mingi’ buni”. Șeful guvernului moldovean a mai criticat apoi România pentru nivelul înalt de corupție și numărul mare de bolnavi și morți de Covid-19.

Pentru îmborzoiala lui Ion Chicu pe FB, ambasadorul moldovean la București a fost convocat la Ministerul de Externe al României, care a emis apoi un comunicat în care condamnă „declarațiile denigratoare” ale premierului Chicu drept „complet inacceptabile”. E și motivul din care PDM cere convocarea Consiliului Coaliției.

Mendrele cetățenilor

Premierul Chicu a anunțat luni că „marea majoritate” a restricțiilor sanitare vor fi ridicate de la 1 iunie. Autoritățile vor fi monitoriza situația pentru a relaxa eventual și unele măsuri cu termen de valabilitate pînă la 30 iunie. Argumentele sunt mai degrabă de ordin economic, decît sanitar – cresc nemulțumirile celor din HoReCa și ale comercianților din piețele capitalei și ale Bălțiului. Între timp, în Chișinău au revenit microbuzele (etaloane ale salubrității!), iar șoferii au jurat că n-or să ia mai mult de 3 persoane în picioare. Alți transportatori continuă să protesteze pentru a li se permite să redeschidă cursele.

Cît despre situația epidemiologică? Deja săptămîna trecută era clar că așa-zisa curbă a infectărilor nu pare să se aplatizeze, iar opoziția a acuzat guvernul de o gestionare proastă. În ultima săptămîna numărul infectărilor a crescut cu 18% față de precedenta. Președintele Dodon și-a continuat comportamentul anti-exemplar, ignorînd masca și distanța socială, motiv pentru care deputatul Litvinenco îi cere MAI să-l amendeze.

„Sincer să vă spun, îmi este frică.” Nicolae Furtună

Însă medicul șef sanitar Nicolae Furtună are cuvinte de ocară doar pentru populație: „cetățenii și-au făcut mendrele [...] au ieșit la grătar, am văzut forfota de 9 mai.” Tot el recunoaște că numărul real al infectărilor e, bineînțeles, mai mare decît cifra oficială (6704 la situația de vineri seara), subliniind că „În contextul trendului ascendent al evoluției, relaxările sunt vicioase.” În aprilie, autoritățile au decis să amîne Paștele Blajinilor pentru primul weekend din iunie, dar Furtună sugerează că se va împotrivi, văzînd un pericol mare în faptul că oameni din diferite colțuri ale țării se vor aduna pe la cimitire: „sincer să vă spun, îmi este frică.”

Sinodul conspirațiilor

Mitropolia Moldovei s-a alăturat conspirologilor care răspîndesc falsuri despre epidemia de coronavirus. Tonul a fost dat de episcopul de Bălți și Fălești Marchel, care a îndemnat creștinii să nu se vaccineze fiindcă vaccinul ar fi o metodă prin care oamenilor li s-ar introduce cipuri prin care să fie controlați. În loc să nege bazaconiile episcopului, Mitropolia a turnat gaz pe foc și a spus că în spatele „sistemului antihristic mondial” s-ar afla Bill Gates. Comunicatul Bisericii e cu atît mai grav cu cît, potrivit unui sondaj Watchdog.md/CBS, peste o treime de moldoveni cred în conspirații precum că virusul a fost creat fie de Bill Gates, fie într-un laborator chinez, pentru a cipiza lumea sau pentru a instala un ocult guvern mondial.

Biserica a mai publicat o scrisoare separată către premierul Chicu, în care îl avertizează că dacă va mai critica Biserica sau va mai impune restricții preoților, atunci aceștia nu se vor mai ruga pentru mîntuirea sa. Premierul a răspuns că într-o societate cu un nivel de educație mai înalt nu ar „prinde teren” aberații precum conspirațiile promovate de Mitropolie. În loc să explice calm, medicul-șef sanitar Nicolae Furtună a tunat: „Aiureli și tîmpenii! Psihiatria nu are așa profil!”

Mereu cu gîndul la voturile credincioșilor, președintele Dodon a luat o poziție împăciuitoare, a spus că e dreptul fiecăruia de a se vaccina sau nu și a lăudat Biserica drept „pilonul statalității Republicii Moldova”. Șeful statului a îndemnat lumea să ignore regulile menite să-i protejeze de coronavirus și să meargă la slujbe: „să nu uităm de biserică, să venim la biserică, în pofida pandemiei, în pofida la tot, să ne rugăm și cred că vom trece peste toate problemele”.

Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a reacționat printr-un comunicat în care îi amintește Bisericii că restricțiile pe timp de epidemie sunt menite să apere sănătate și viața oamenilor, inclusiv a enoriașilor. Ombudsmanul a chemat Mitropolia să-și retragă declarația și „să se abțină de la alte mesaje care ar putea avea un efect dăunător pentru sănătatea publică, pacea civică și drepturile omului.”

Mandatul lui Stoianoglo

Procurorul General Alexandr Stoianoglo a făcut două mari anunțuri săptămîna aceasta în legătură cu investigația privind furtul miliardului. Pe de o parte, el a spus că Vlad Plahotniuc ar fi unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului, primind cel puțin $100 mln prin intermediul grupului Șor. Plahotniuc e acuzat formal de „crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvîrșite în proporții deosebit de mari”, iar judecătorii au și emis un mandat de arest – deja al doilea – pe numele lui Plahotniuc. Stoianoglo spune că actele vor fi traduse și trimise în SUA pentru a obține extrădarea oligarhului fugar.

Al doilea anunț e că dosarul împotriva lui Veaceslav Platon ar fi fost „falsificat în totalitate”. Stoianoglo spune că Procuratura va cere revizuirea sentințelor acestuia și re-examinarea dosarului său.

Procuratura Generală s-a aflat și de cealaltă parte a lupei săptămîna aceasta. Curtea Constituțională a examinat modificările făcute de socialiști și blocul ACUM toamna trecută privind modul de numire a procurorului general interimar și a procurorului general și a declarat acele legi neconstituționale. Potrivit Curții, ele au subminat rolul Consiliului Superior al Procuraturii, deși acesta e consacrat în Constituție. Președinta CC Domnica Manole a spus însă că această decizie nu va afecta mandatul actualului procuror general Stoianoglo.

Între timp, a apărut și un grup de inițiativă pentru reformarea Curții Constituționale. Din grup fac parte și foști judecători CC ca Dumitru Pulbere sau Victor Pușcaș. Argumentînd necesitatea reformei, ei totuși invocă deciziile Curții în componențele precedente și nu ai actualilor membri.

Aeroportul în aer

Premierul Ion Chicu a anunțat luni că guvernul va începe procedura de insolvabilitate a companiei Avia Invest. Potrivit prim-ministrului, firma e în incapacitate de plată, iar conturile i-au fost blocate. Autoritățile intenționează astfel să anuleze contractul de concesionare a aeroportului Chișinău.

De cealaltă parte, reprezentații Avia Invest spun că e vorba de un „atac raider” al președintelui Dodon. Ei afirmă că în conturile companiei sunt bani, dar aceștia nu pot fi folosiți fiindcă autoritățile le-au blocat conturile. Avia Invest a mai acuzat că judecătorul care se ocupă de procedura de insolvabilitate ar fi cumătrul deputatului socialist Adrian Lebedinschi, iar administratorul procedurii de insolvență ar fi finul ministrului justiției Fadei Nagacevschi. Reprezentanții Komaksavia Airport Invest, care deține 95% din Avia Invest, au depus o plîngere la Curtea de Arbitraj de la Stockholm.

Miercuri, compania a anunțat că și-a plătit datoriile față de Autoritatea Aeronautică Civilă, astfel încît procedura de insolvență ar trebui încetată.

Altele, într-o frază

◾ Pe lîngă tranșa de €30 mln din programul curent de asistență macrofinanciară din partea UE, guvernul moldovean a primit săptămîna asta confirmarea oficială a unui nou pachet de asistență de €100 mln.

◾ Parlamentul a decis că bugetarii care s-au infectat de Covid la locul de muncă vor continua să primească compensații unice de 16 mii de lei, iar angajații din prima linie vor primi sporuri salariale.

◾ Consiliul municipal Chișinău a aprobat inițiativa socialistului Dinari Cojocari de a percepe taxe locale cu 20% mai mari de la supermarkete, care și-au sporit vînzările datorită pandemiei și totodată din contul magazinelor mai mici și comercianților din piețe.

◾ La Curtea de Apel Cahul, examinarea dosarului lui Ilan Șor a fost iarăși amînată; deputata Marina Tauber a condus un mic protest în fața instanței, deși trebuia să se afle în autoizolare, ca și toți deputații, după cazul Nichiforciuc.

◾ În încercarea de a stăvili avîntul protestatar al veteranilor, premierul Chicu a promis să înființeze un birou pentru a le purta de grijă.

◾ Potrivit unui sondaj Watchdog.md/CBS, la prezidențiale din noiembrie Igor Dodon ar obține 14,3%, Maia Sandu 11,8%, în timp ce 57,6% din respondenți nu știu pe cine vor vota sau nu au putut formula un răspuns; totodată, peste 80 la sută din respondenți nu pot numi o personalitate politică în care au încredere.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.