Probabil cele mai importante știri ale săptămînii 4-10 ianuarie.

Vaccinul zînzaniei

Numărul cazurile zilnice de Covid a scăzut în ultimele două săptămîni, la fel și proporția testelor pozitive, care oscilează între 24% și 35%. Ce-i drept, și numărul testelor e mic. Vineri, 8 ianuarie, numărul total de infecții depistate ajunsese la 148.669, dintre care 3122 letale.

Anunțul României că va oferi Moldovei 200 de mii de doze de vaccin a stîrnit reacții contradictorii la Chișinău. Înainte ca fosta ministră a sănătății să plece din funcție, MSMPS a afirmat într-un comunicat că „vaccinurile pe bază de vector, pe bază de proteină sau inactivat sunt mai atractive pentru țara noastră, față de cele mARN”, fiindcă ultimele trebuie ținute la rece, ceea ce ar fi, se pare, prea complicat pentru Moldova. Pfizer-BioNTech, primul vaccin aprobat și produs în masă, este un vaccin mARN.

Maia Sandu spune că Moldova ar fi putut primi deja un vaccin dacă era pregătită, dar Ruxanda Glavan, fostă ministră a sănătății și deputată PPM-Șor, afirmă contrariul. Mai mult, ea o critică pe Sandu pentru nepăsare în lupta anti-Covid.

O altă fostă ministră a sănătății, Ala Nemerenco, în prezent consilieră a președintei, insistă că sistemul medical nu e pregătit fiindcă autoritățile așteptau vaccinul rus și „strîmbau din nas” la soluțiile din UE și SUA. De altfel, Igor Dodon a încurajat direct moldovenii să se vaccineze numai cu Sputnik V, nu cu „analoage occidentale”. Am explicat în Topul minciunilor anului 2020 de ce tot ce zice fostul președinte despre vaccinul rus e fals.

Nu vrem guvern!

După o întrevedere cu Maia Sandu, Ion Chicu a anunțat că nu va conduce guvernul în exercițiu ca premier interimar. Ulterior, președinta a anunțat că Ministrul de Externe Aurel Ciocoi va asigura interimatul.

Ion Chicu spune că lasă în urma sa vistieria plină și estimează că încasările de la Fisc și de la Vamă depășesc cu ~1,2 miliarde de lei cifra planificată. Mold-Street observă însă că veniturile sînt în creștere doar în comparație cu rectificarea bugetară din septembrie 2020. Față de Bugetul inițial pentru 2020, încasările sînt cu 5,5 miliarde de lei mai mici.

Trei miniștri – Sergiu Pușcuță de la Finanțe, Viorica Dumbrăveanu de la Sănătate și Andrei Usatîi de la Economie – au plecat alături de Chicu. Maia Sandu însă nu a semnat decretul de demitere fiindcă, spune ea, legea nu reglementează procedura de demisie a unor miniștri dintr-un guvern deja demisionar.

De cealaltă parte, Ministrul Justiției Fadei Nagacevschi a răspuns că „munca forțată” se pedepsește cu închisoarea, iar socialiștii au emis un comunicat în care spun că „Maia Sandu vrea să forțeze miniștrii PSRM să rămînă în funcție, după ce tot ea le-a cerut demisia”. Anterior, tustrei „miniștri PSRM” erau tehnocrați.

Viorica Dumbrăveanu nu a mai așteptat rezolvarea dilemei legale și s-a pricopsit deja cu un post de consilieră a președintei Parlamentului.

Între timp, Platforma Pentru Moldova a lui Ilan Șor vrea să propună un nou Cabinet de miniștri. Deputații PAS afirmă că asta ar însemna amînarea alegerilor anticipate și au întrebat Curtea Constituțională dacă Parlamentul se poate autodizolva, idee care i-a scandalizat pe socialiști.

Hăitură la Procuratură

Procurorul General Alexandr Stoianoglo, alături de alți lideri ai comunității procurorilor, a publicat un apel în care acuză „forțele declarate proeuropene sănătoase” că au ridicat „cel mai mare front împotriva Procuraturii”. Din textul apelului nu aflăm în ce anume constau „tot mai insistente și brutale” de subminare a independenței PG. În schimb, comunicatul publicat de CSP dă de înțeles că la mijloc ar fi și o solicitare de informații din partea Consiliului Superior de Securitate, respinsă de PG.

Citiți mai multe în ultimul nostru articol: Războiul cu morile de critici: de ce s-au supărat procurorii?.

Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție, spune că soția lui Alexandr Stoianoglo ar fi acționară la Moldincombank, ceea ce ar explica relația procurorului-șef cu bancherul Veaceslav Platon. De cealaltă parte, Stoianoglo spune că numele soției sale a fost introdus în registrul a două companii ucrainene într-un birou notarial din Kiev pe 5 ianuarie 2021, după ce Morari a aflat că urmează să-i fie înainte noi capete de acuzare pentru activitatea sa la șefia PA.

Platon și avocații săi au aceeași poziție, ba mai spun că Morari ar acționa în tandem cu Plahotniuc pentru a deraia eforturile lui Stoianoglo de a duce la bun-sfîrșit investigația privind furtul miliardului.

Între timp, JurnalTV a publicat o înregistrare audio care ar confirma implicarea lui Veaceslav Platon în Landromatul Rusesc. Platon zice că înregistrarea e un fals care nu-l afectează nicicum. Anterior, Alexandr Stoianoglo declarase că în dosarul Laundromat nu sînt dovezi și că rușii nu vor să colaboreze, așa că deputata PPDA Inga Grigoriu, șefa comisiei parlamentare de anchetă privind spălătoria rusească, a trimis un demers oficial în Federația Rusă pentru a afla dacă autoritățile de la Moscova într-adevăr îs atît de reticente.

Chișinău 2021

După o vizită alături de alți socialiști la Moscova, Ion Ceban s-a întors la Primăria Chișinău și a grăbit aprobarea bugetului municipal pentru 2021 cu un deficit de 1,5 miliarde de lei. Pe 29 decembrie, consilierii PSRM, Șor, PDM și PUN au votat în cinci minute, fără dezbateri și amendamente, bugetul propus. Consilierii PAS, PPDA și PL au părăsit ședința în semn de protest. Ei spun că au primit proiectul final al bugetului, care diferă de versiunea oferită pentru consultări publice pe 7 decembrie, abia cu o seară înainte și nu au avut timp să-l examineze.

Majoritatea taxelor și impozitelor locale au crescut, dar consilierii plănuiau inițial să scadă în jumătate taxa pentru comercializarea tutunului. CMC a renunțat la idee la insistența consilierilor PAS.

A fost introdusă și o taxă de 10 lei pentru salubrizare, iar Autosalubritate a cumpărat 10 autospeciale noi pentru adunarea și evacuarea gunoiului din oraș. În 2021, deșeurile municipale vor fi duse tot la Țînțăreni. Primăria Chișinăului va plăti în schimb 10 milioane de lei și va lua asupra sa costurile și responsabilitatea pentru mai multe investiții și lucrări în comună.

Proiectul-pilot de tichetare electronică va începe peste 2-3 luni, timp în care VISA și MasterCard vor instala echipament de test pe o rută de troleibuz și una de autobuz. Proiectul va dura apoi 6 luni.

Diplomație pas cu pas

La doar cîteva zile de la învestire, Maia Sandu l-a primit în vizită la Chișinău pe Președintele român Klaus Iohannis, care n-a venit cu mîna goală. România va oferi Moldovei 200 de mii de doze vaccin anti-Covid, 6000 de tone de motorină pentru agricultori, finanțare de 250 de mii de euro pentru presă și societatea civilă, echipament și medicamente pentru gestionarea pandemiei, asistență pentru reforma justiției și lupta anticorupție, etc.

În acel moment, Ion Chicu era încă premier, dar Klaus Iohannis s-a întîlnit doar cu Maia Sandu, așa că Ion Chicu a declarat apoi că „a fost tot o vizită politică, ea nu prea a avut conţinut” și a criticat România pentru imixtiune în campania electorală de astă-toamnă.

Săptămîna viitoare, noua președintă va merge la Kiev unde se va întîlni cu omologul său Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal și cu spicherul Dmitro Razumkov.

Maia Sandu a avut și o discuție telefonică cu Jens Stoltenberg, Secretarul-general NATO. Șefa statului spune că Moldova are nevoie de o „politică externă activă”, cu „parteneriate de cooperare concrete”.

Altele, într-o frază

◾Carina Țurcan, cetățeană rusă originară din Moldova, a fost condamnată la 15 ani de detenție pentru că ar fi transmis SIS-ului documente secrete care au ajuns apoi la NATO, dar avocatul ei spune că dosarul e fabricat și reprezintă o pagină neagră pentru justiția rusă.

◾Fostul deputat PDM Corneliu Dudnic, reprezentant în instanță de fostul șef al Consiliului Național de Integritate, Anatolie Donciu, l-a convins pe judecătorul Oleg Melniciuc, anchetat pentru îmbogățire ilicită, să anuleze o decizie ANI prin care lui Dudnic i se interzicea să ocupe funcții publice timp de 3 ani pentru că administrase o companie în timp ce era deputat.

◾Alexandr Slusari vrea ca PG să investigheze modul în care Moldova a pierdut activele la două cariere de piatră din Ucraina.

◾Maia Sandu s-a întîlnit cu reprezentanți ai fermierilor și le-a promis că va căuta noi surse externe de sprijin pentru ei, va ruga Ministerul Agriculturii să obțină condiții mai bune de la bănci pentru agricultori și va sprijini extinderea sistemelor de irigație.

Conflictul din cadrul Uniunii Avocaților continuă, după ce Consiliul UA a anulat rezultatul concursului de selecție a unei noi componențe a Comisiei de Licențiere – unii avocați spun că licențele se vînd „ca pirajoașele”, iar alții acuză Consiliul UA că ar fi capturat.

◾După ce PG a reținut acum o lună șase persoane din fosta conducere a celor trei bănci fraudate, Judecătoria Ciocana a decis transferul lor în arest la domiciliu.

◾Fostul ambasador la Moscova, Andrei Neguță, a fost plasat în arest preventiv ca bănuit în dosarul contrabandei cu anabolizante, dar insistă că e nevinovat: „Nu am fost implicat. Problema nu este la mine”.

◾Socialiștii s-au adunat la un Congres Republican unde l-au reales pe Igor Dodon președinte al formațiunii – a fost prezent și Ion Ceban, care spune că și-a făcut timp în pauza de masă și a negat zvonurile că urmează să preia conducerea unui nou partid.

◾Procurorul Pavel Vinițchi avea două mașini Lexus, ambele primite „cu titlu gratuit”, dar una i-a fost incendiată pe 30 decembrie – Vinițchi crede că de vină e Anton Zaharov, un suspect dintr-un dosar de traficare de droguri care-l denunțase mai demult pe procuror pentru luare de mită.

◾ANSP avertizează că modificările adoptate netransparent de deputații PSRM-Șor la Legea Tutunului vor avea consecințe grave pentru sănătatea publică, inclusiv încurajarea fumatului printre tineri, motiv pentru care ele ar trebui abrogate.

◾Maia Sandu l-a demis pe Iaroslav Martin din funcția de șef al SPPS și l-a numit director adjunct pe Vasile Popa, cu care lucrează încă din 2016, atît cînd a ocupat funcții publice, cît și în campania electorală.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.