Nu, justiția nu­-i așa de putredă precum o arată sondajele. Cel puțin asta vrea președintele Consiliului Superior al Magistraturii să o credem.

În cadrul unei ediții a emisiunii Pahomi de la Realitatea TV, Victor Micu a pus la îndoială calitatea sondajelor care arată lipsa de încredere a cetățenilor în sistemul de justiție. Șeful CSM a zis că știe el un alt sondaj, făcut „cu câțiva ani în urmă de către niște ONG­-uri”, fără a specifica însă despre ce sondaj este vorba.

Mai mult, domnul Micu a sugerat că cetățenii respondenți ar trebui să se documenteze mai întîi despre rolul avocaților și procurorilor în instanță, bunăoară, înainte de a-și exprima lipsa de încredere față de justiție.

„Pînă la momentul actual avem numai 3 persoane care sunt învinuite din 435 de judecători care sunt la momentul actual. [...] Centrul Național Anticorupție împreună cu Procuratura Anticorupție expediază în instanța de judecată în jur de 300 de dosare pe an. Noi, în ultimii 5 ani, avem numai 3 judecători care sunt puși sub învinuire de infracțiuni de corupție. Dintre ei, avem numai o hotărîre definitivă”, a adăugat Victor Micu.

Sunt adevărate însă aceste declarații?

Nu mai puțin de doisprezece

Conform rapoartelor periodice publicate de Centrul Național Anticorupție, cifrele sunt mai mari decît le prezintă domnul Micu. În raportul de activitate al CNA pentru anul 2013[1] se arată că au fost trimise în instanţă 4 cazuri penale în privința judecătorilor, iar în raportul pentru anul 2014 și primele 11 luni ale anului 2015[2], au fost trimise în instanțe 8 cauze penale (raport care între timp a dispărut de pe saitul CNA, noroc că s-a găsit pe Scribd). Dintre ultimele, pe 3 cauze s-­au pronunțat deja sentințe de condamnare, inclusiv 2 irevocabile, și nu una, cum declară șeful CSJ. Aceste cifre nu includ cauzele penale care nu au ajuns în instanță, 9 la număr în 2013 și 17 în 2014­-2015.

Din cauza lipsei informației publice privind activitatea CNA (în trecut CCCEC) și a Procuraturii Anticorupție în perioada anterioară anului 2013, nu știm numărul de judecători anchetați, judecați și condamnați din ultimii 5 ani. Cert este, însă, că în mai puțin de 3 ani, CNA a trimis în instanță cel puțin 12 judecători suspectați de acte de corupție. Acest număr îl depășește substanțial pe cel prezentat opiniei publice de către președintele CSM, Victor Micu, de doar 3 judecători.


  1. Raport de activitate a Centrului Național Anticorupție pentru anul 2013 ↩︎

  2. Raport de activitate al Centrului Național Anticorupție, perioada: 2014 - 11 luni 2015 ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.