Săptămîna aceasta, președintele Igor Dodon a pus umărul la îndeplinirea unei noi ambiții a Partidului Democrat - referendumul privind reducerea numărului de deputați. Șeful statului spune că e în opoziție față de guvernarea PDM, însă adesea fie direct, fie indirect - prin fracțiunea socialiștilor din Parlament, contribuie la realizarea inițiativelor acestora, așa cum a fost cu sistemul mixt.

Uneori, Igor Dodon devine totuși principial și e suspendat pentru 5 minute, iar speakerul Andrian Candu semnează legi și decrete în locul său. De obicei, președintele refuză să accepte remanierile guvernamentale ale democraților. La capitolul legi, a refuzat să semneze doar Legea împotriva propagandei ruse și noul Cod al Audiovizualului. Rezistența sa înverșunată poate fi înțeleasă, desigur. E mai greu de înțeles cînd anume alege Igor Dodon să reziste. Cu ocazia promulgării referendumului, am ales cinci inițiative controversate ale democraților care nu s-au bucurat de rezistența președintelui.

1. Legea privind referendumul

Să pornim de la isprava recentă cu referendumul privind reducerea numărului de deputați.[1] Am arătat într-un brief video cum referendumul a fost făcut posibil printr-o modificare pe furiș a Codului Electoral. Scenariul a fost același ca și la benzinăriile duty-free: Lege cu privire la modificarea unor acte legislative, amendament adăugat înainte de lectura a doua și vot din partea majorității fără discuții și dezbateri prin comisii.

Spre deosebire de benzinării, de data aceasta, președintele a sprijinit direct ideea referendumului. Mai mult, spune că democrații au furat-o de la el. În martie 2017, Igor Dodon venise cu ideea unui referendum cu de toate, care pornea de la înlocuirea Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei și se termina cu reducerea numărului de deputați. Șeful statului nu pare deranjat de faptul că noul referendum se va suprapune cu primele alegerile parlamentare după sistemul mixt ori că legea a fost modificată pe furiș, cu doar cîteva luni înainte de alegeri.

Spre deosebire de benzinării, de data aceasta, președintele a sprijinit direct ideea referendumului. Mai mult, spune că democrații au furat-o de la el. În martie 2017, Igor Dodon venise cu ideea unui referendum cu de toate, care pornea de la înlocuirea Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei și se termina cu reducerea numărului de deputați.[2] Șeful statului nu pare deranjat de faptul că noul referendum se va suprapune cu primele alegerile parlamentare după sistemul mixt ori că legea a fost modificată pe furiș, cu doar cîteva luni înainte de alegeri.

2. Amnistia fiscală

Igor Dodon a promovat și promulgat și pachetul de legi privind amnistia fiscală și a capitalului.[3] El a încercat să legitimizeze inițiativa făcînd referință la un proiect asemănător de pe vremea cînd era ministru comunist al economiei. Într-un articol precedent, am arătat deja că amnistia comunistă nu a avut nici pe departe rezultatele dorite și a fost mai curînd un eșec.

În contextul actual, după Laundromatul rusesc și furtul miliardului, amnistia capitalurilor ar putea oferi o oportunitate pentru întoarcerea în țară și legalizarea banilor obținuți prin aceste scheme. Opoziția, UE, FMI, SUA sunt au avertizat cu toții că această reformă va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor, legitimează furtul și corupția și va dăuna climatului de afaceri al Republicii Moldova.[4] Însă în viziunea lui Igor Dodon, aceste riscuri nu merită luate în seamă.

3. Benzinării duty-free

Președintele mai semnează uneori fără să știe ce semnează. Așa s-a întîmplat cu proiectul care a legalizat benzinăriile duty-free. Într-o tradițională „Lege privind modificarea unor acte legislative”, între prima și a doua lectură, s-a strecurat un amendament propus de liberalul-devenit-independent Vladimir Cernat, care legaliza comerțul cu produse petroliere în zona vamală, în regim duty-free.

Unii deputați spun că nici știau că au votat așa ceva. Igor Dodon afirmă că e într-o situație asemănătoare. El le spunea jurnaliștilor că inițiativa e suspicioasă și că se va gîndi dacă o promulgă sau nu, deși o promulgase deja două săptămîni mai devreme. Purtătorul său de cuvînt Maxim Lebedinschi a explicat că proiectul de lege avea 58 de pagini și că n-au observat partea cu benzinăriile duty-free.[5]

Între timp, Ilan Șor și compania sa Dufremol își pregătesc terenul pentru deschiderea benzinăriilor. Afaceristul a recunoscut în autodenunțul său că l-a mituit pe Vlad Filat pentru a putea deschide astfel de stații de alimentare, însă fostul premier nu s-a ținut de cuvînt. Dufremol a dat apoi statul în judecată și a pierdut. Întîmplător, în ajunul votării noii legi, compania primarului de Orhei și-a adus aminte de chestiunea asta și i-a cerut Curții de Apel să-și „explice decizia”. Instanța s-a scuzat că toată treaba nu ține de competența ei, ci a autorităților vamale și de frontieră.[6]

Pentru cineva care a vrut referendum privind anularea legii „care a pus miliardul pe umărul cetățenilor”, Igor Dodon nu a avut probleme să promulge o lege scrisă parcă cu dedicație pentru principalul suspect - Ilan Șor.

4. Cetățenia prin investiții

O altă inițiativă controversată a democraților pe care președintele a promulgat-o fără bătăi de cap a fost cea privind cetățenia contra investițiilor. Igor Dodon a spus că demult trebuia aprobat un astfel de mecanism de atragere a investițiilor.[7] Ideea îi surîde atît de tare încît a chemat afaceriștii ruși să obțină cetățenie moldovenească înainte ca legea să intre în vigoare ori ca guvernul să vină cu un mecanism exact pentru această schemă.[8]

E drept că șeful statului ar putea să evite toate criticele aduse acestui proiect spunînd că regulamentul exact a fost adoptat ulterior de Guvern. La o privire mai atentă, însă, și legea promulgată are niște prevederi interesante. Spre exemplu, e stipulat expres că decretul președintelui privind acordarea cetățeniei „va conține doar date de identificare ale dosarelor solicitanților, fără a se indica numele și prenumele acestora”. Evident, deși anonimi, toți noii cetățeni vor fi curați ca lacrima.

Igor Dodon nu a reacționat nici cînd Guvernul a aprobat mecanismul exact de vînzare a cetățeniei și a semnat un contract cu Henley & Partners. Compania selectată de guvern e cunoscută pentru asocierea cu Cambridge Analytica, companie devenită celebră după ce s-a aflat că a jucat un rol în sabotarea alegerilor din SUA de către Rusia.

Henley & Partners însăși a fost acuzată de parlamentarii britanici de acțiuni ilegale în campaniile electorale din alte țări - hacking, dezinformare și reprimarea alegătorilor.[9] The Guardian a scris despre cum această companie ajuta anumite partide să cîștige alegerile în unele țări din Caraibe, apoi obținea drepturi exclusive în business-ul cu pașapoarte.[10] Garantul suveranității se pare că nu are nicio problemă cu asta.

5. Arena Națională

Președintele Dodon a promulgat Legea Bugetului, prin care s-au alocat bani pentru Arena Chișinău, dar și legea prin care s-au alocat 70 de hectare la Stăuceni pentru construcția sălii polivalente. Șefului statului a spus că Moldova avea nevoie demult de un astfel de proiect, însă a admis că banii ar trebui să vină de la investitorii privați, nu de la stat.[11]

Păcat că aceste gînduri i-au venit abia după ce a semnat promulgarea legilor. Acum, contractul privind construcția Arenei a fost deja semnat. Pe lîngă cele 70 de hectare, despre a căror valoarea autoritățile preferă să nu vorbească, Moldova va mai plăti 43 de milioane de euro în tranșe pentru construcția sălii. Primele 200 de milioane de lei au fost scoase din bugetul pentru drumuri.[12]

Concluzie

Care sunt criteriile după care Igor Dodon decide dacă promovează sau nu o lege nu sunt clare. Opoziția sa față de guvernarea PDM e tot mai neconvingătoare, iar suspendările ocazionale nu mai sunt credibile. De fiecare dată cînd democrații au un proiect controversat, criticat de opoziția de dreapta, de societatea civilă, de partenerii externi, șeful statului promulgă fără ezitare.


 1. Dodon a promulgat legea propusă de PDM, care prevede organizarea unui referendum la parlamentare, agora.md ↩︎

 2. Додон первый. Президент рассказал NM, как демократы присвоили его идею
  , newsmaker.md ↩︎

 3. Igor Dodon va promulga legea amnistiei fiscale, criticată de partenerii externi, zdg.md ↩︎

 4. Ambasada Statelor Unite este extrem de dezamăgită de adoptarea legislaţiei care va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor. , facebook.com/U.S.EmbassyMoldova ↩︎

 5. Igor Dodon nu citește legile pe care le promulgă? Cum explică Președinția legalizarea benzinăriilor duty-free, zdg.md ↩︎

 6. Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Șor devine realitate, zdg.md ↩︎

 7. Dodon susține legea cetățeniei prin investiții: Era nevoie de ea chiar mai devreme, cotidianul.md ↩︎

 8. Promisiunea lui Dodon pentru oamenii de afaceri ruși: cetățenie contra investiții, digi24.ro ↩︎

 9. Henley & Partners Speaks Out on SCL, Cambridge Analytica, House of Commons Report, imidaily.com ↩︎

 10. The passport king who markets citizenship for cash, theguardian.com ↩︎

 11. Dodon a admis alocarea banilor pentru Arena Chișinău din buget, iar acum este nemulțumit de contribuția statului, zdg.md ↩︎

 12. Ministerul Finanțelor despre alocarea banilor pentru Arena Chișinău din fondurile externe pentru drumuri
  , zdg.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.