Concursul de preselecție a candidaților a fost anulat, guvernul și-a asumat răspunderea pentru modificarea legii astfel încît candidații pentru Procuror General să fie aleși de prim-ministru, iar socialiștii o acuză pe Olesea Stamate de incompetență și pe Maia Sandu că vrea să-și subordoneze procuratura. Le vom verifica pe rînd, în timp ce așteptăm să vedem dacă socialiștii vor înainta o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului de miniștri sau vor vota în Parlament modificările asumate de guvern.

PSRM sabotează concursurile

Maia Sandu, Olesea Stamate și unii deputați ACUM au criticat socialiștii că au trișat. La concursul pentru PG, delegatului Zinaidei Greceanîi le-a dat cîte 24 și 25 de puncte lui Ștefan Gligor și Vladislav Gribincea. Pentru comparație, al doilea cel mai mic scor al lui Gligor e 65, iar al lui Gribincea e 80. Socialiștii au procedat la fel și în vară, cînd s-au asigurat că Ruslan Flocea, fostul secretar al Președintelui Dodon, va fi șef la CNA. Deputații PSRM i-au dat note maxime lui Flocea și punctaj minim rivalilor săi. Alla Dolință, spre exemplu, le-a dat cîte 1, 2 sau 4 puncte (din 36) celorlalți candidați.[1] Din acest punct de vedere, Maia Sandu și ACUM au dreptate: socialiștii nu joacă cinstit.

Concursurile din afara justiției

Deputatul PSRM Vasile Bolea a cerut ieri demisia ministrei justiției și, pentru a da mai multă greutate acuzațiilor sale, a băgat la pachet și alte concursuri nereușite – la Vamă, la Poșta Moldovei, la Inspectoratul General al Poliției.[2] E drept că tendința e îngrijorătoare, dar răspunsul deputatului PAS Sergiu Litvinenco e oricum valid: în celelalte cazuri enumerate de Bolea, concursurile vor fi repetate nu fiindcă au fost anulate rezultatele, așa ca la PG, ci fiindcă niciunul din candidații finaliști nu a obținut un scor suficient. Cel puțin tehnic vorbind, sunt situații diferite care nu trebuie amestecate.

Precedentul periculos

Socialiștii insistă pe bună dreptate că anularea concursurilor este o practică nesănătoasă, cu consecințe periculoase. Fiecare concurs anulat scade credibilitatea atît a guvernării în general, cît și a instituției pentru care s-a făcut concurs în particular. Iar mișcarea Maiei Sandu, pe cît de curajoasă și puternică politic, se bazează pe un credit de încredere („noi suntem cinstiți și vrem să facem bine”) și mai puțin pe un fundament juridic puternic sau viabilitate instituțională. Noua variantă a legii chiar creează o pîrghie ce poate fi ușor abuzată. Ce ar zice membrii ACUM dacă un premier ipotetic desemnat de PSRM și PDM și-ar aroga puterea de a preselecta candidații pentru PG? De fapt, deputatul PAS Dumitru Alaiba deja e îngrijorat de un astfel de scenariu potențial. [3]

Totuși, PSRM poartă o parte de vină pentru felul în care au deturnat unele concursuri. La rîndul lor, cei din ACUM și-au repetat greșelile, oferindu-le socialiștilor de fiecare dată cîte o portiță să influențeze concursurile, apoi s-au tînguit că partenerii nu joacă corect. În mod ideal, ACUM ar fi trebuit să învețe lecția de prima dată, să ajusteze regulile de punctaj pentru a elimina anormalitățile, astfel încît să nu se ajungă la acest pas, pe cît de motivat, pe atît de periculos.

Reforma a fost ciuruită de Comisia de la Veneția

Socialiștii spun că conceptul de reformă a justiției și procuraturii a fost întors cu „cîteva bobîrnace” de Comisia de la Veneția. Aici au dreptate, opinia Comisiei conține un șir lung de recomandări pentru îmbunătățirea conceptului reformei, de la chestii mai mărunte (secretariatul comisiei de evaluare a judecătorilor și procurorilor să fie asigurat de CSM, nu de Minister) pînă la unele majore (decizia privind demiterea judecătorilor să fie luată de CSM). [4]

Deputatul Vasile Bolea și Fadei Nagacevschi, juristul PSRM, au mai spus că Olesea Stamate nu dă semne că va lua în considerare recomandările Comisiei. Ministra a promis totuși că va ține cont de opinia Comisiei și, la una din ședințele CSM, a vorbit despre cîteva modificări concrete față de conceptul inițial: va fi creat un colegiu de judecători pentru examinarea contestațiilor magistraților nemulțumiți de evaluarea comisiei, iar prin sita re-atestării vor trebui să treacă și judecătorii curților de apel, precum și procurorii anticorupție și cei de la PCCOCS.[5] Ieri, guvernul a anunțat că a actualizat și adaptat conceptul reformei potrivit recomandărilor Comisiei de la Veneția și că documentul final va fi gata săptămîna viitoare.[6] Așa că nici Olesea Stamate, nici guvernul nu par să ignore recomandările Comisiei. Rămîne să vedem conceptul actualizat cînd va fi prezentat.

Competența Olesei Stamate

Deputații PSRM nu sunt primii care cer demisia ministrei justiției. Fanii lui Ștefan Gligor i-au cerut demisia după anunțarea rezultatelor concursului, iar activistul s-a văzut nevoit să posteze un mesaj prin care le cere să se abțină de la insulte în adresa ministrei. De fapt, Olesea Stamate și-a atras oprobriul public încă de la începutul mandatului, cînd nu a renunțat la o vacanță planificată anterior și nu a mers la ședința CSM, trimițînd însă o scrisoare. Cu toate năbădăile care au urmat apoi în reforma justiției, măcar din punct de vedere al imaginii, ministra este una din principalele vulnerabilități ale Cabinetului Sandu. Nu o putem evalua juridic, însă politic Olesea Stamate își merită cel puțin o parte din critici.

Socialiștii nu s-au implicat

De la Președintele Dodon pînă la juristul partidului, toți din tabăra socialistă insistă că nu s-au implicat, că au lăsat ACUM și Ministerul Justiției să se ocupe singuri de reforma justiției. Or prima dată proiectul a fost prezentat inclusiv de Igor Dodon, care spunea atunci că el și socialiștii mai aveau cîteva chestii de negociat cu ACUM privind detaliile reformei. Șeful statului desenase cu mîna sa schema reformei și arătase foaia presei. Anume din cauza unor puncte asupra cărora PSRM și ACUM nu puteau cădea de acord, planul reformei a fost prezentat mai tîrziu decît se anunțase. PSRM s-a opus public unor idei precum aducerea unui procuror străin sau implementarea unui Mecanism de Cooperare și Verificare UE pentru Moldova, care au căzut, sau extinderea eligibilității candidaților la funcția de Procuror General către avocați și judecători, schimbare care a fost totuși acceptată. [7]Socialiștii mint cînd spun că nu s-au implicat și nu au avut niciun rol în elaborarea planului de reformă.

De Bello Legallico

Eliberarea și reformarea justiției, atît a sistemului judecătoresc, cît și a procuraturii, este marea promisiune a noii guvernări, împărtășită atît de blocul ACUM, cît și de socialiști. În pofida declarațiilor, e clar însă că planurile celor două părți nu coincid. Cei de la ACUM fac concursuri slabe, iar PSRM le sabotează. Concursul pentru Procurorul General a fost, ironic – pentru ambele tabere, picătura care a umplut paharul. Fostul judecător constituțional Victor Pușcașu crede că pasul Maiei Sandu e unul periculos, care încalcă separarea puterilor în stat.[8] Alt fost judecător CC, Nicolae Osmochescu, crede însă că modificarea nu e atît de gravă, întrucît nu se schimbă mecanismul desemnării, ci doar al preselecției.[9] Cel puțin un lucru e clar - bătalia pentru procuratură a devenit una politică pe față.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Un deputat ACUM a publicat tabelul cu punctajul pe care l-a obținut șeful CNA de la fiecare membru al Comisiei. Cum au fost împărțite voturile, agora.md ↩︎

  2. Vasile Bolea: Ministra Justiției a stricat ultima farfurie din bucătăria justiției!, a-tv.md ↩︎

  3. Dumitru Alaiba pe FB ↩︎

  4. Interim Joint Opinion of the Venice Commission and the Directorate of Human Rights of the Directorate General of Human Rights and Rule of Law of the Council of European the Draft Law on the Reform of the Supreme Court Of Justice And The Prosecutor’s Office, venice.coe.int ↩︎

  5. Cum va fi „curățată” justiția de magistrați și procurori corupți. Conceptul actualizat al Guvernului, agora.md ↩︎

  6. К аттестации молдавских судей и прокуроров подключат иностранцев. Что еще нового в реформе юстиции, newsmaker.md ↩︎

  7. Reforma Justiției: ce ni s-a promis și ce ni se oferă, sic.md ↩︎

  8. Osmochescu: Asumarea răspunderii pentru Legea Procuraturii nu contravine Constituţie, deschide.md ↩︎

  9. Fost președinte CC comentează asumarea răspunderii de către Maia Sandu ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.