Președintele Igor Dodon se laudă că și-a îndeplinit „80-90%” din promisiunile electorale și a publicat un raport de 41 de pagini cu realizări și succese. Am analizat deja care sunt reușitele legislative și diplomatice ale președintelui. De data aceasta, examinăm care a fost contribuția lui Igor Dodon în lupta anti-Covid, cît de eficiente au fost măsurile sale „sociale” și de ce nu e ok să se laude cu programele de caritate ale Fundației „Din Suflet”. Să le luăm pe rînd.

Președintele olecuțîcă doctor

În raportul lui Igor Dodon este foarte puțin loc pentru pandemie. În pofida declarațiilor senine[1] din cadrul emisiunii sale pe Facebook, faptele și cifrele arată că Moldova nu a reușit să țină virusul sub control. Pe 8 septembrie 2020, Moldova avea 9865 de infecții și 263 de morți la un milion de locuitori. Pentru comparație, România, pe care a criticat-o premierul Chicu pentru gestionarea pandemiei, avea 4938 infecții și 202 morți la un milion de populație[2].

În Europa, suntem pe locul 7 după numărul de bolnavi per capita. Iar și mai îngrijorător e că rata testelor pozitive oscilează în jurul a 20%. Dacă s-ar testa mai mult, probabil și cifra bolnavilor ar fi mai mare și am fi și mai aproape de capul listei. Chiar și așa, Moldova a înregistrat noi și noi recorduri de infecții zilnice în august și septembrie.

Personal, Igor Dodon a descurajat oamenii să ia în serios boala. Fărîmele sale de înțelepciune au devenit deja celebre: „Acest coronavirus poate trece prin noi și noi nici să nu observăm. Sunt studii deja făcute. E așa cum trece o gripă. Ai avut oleacă de probleme cu nasul, cu capul și ți-o trecut răceala prin tine și tu ai trecut coronavirus. Dacă aveți simptome mergeți, dacă nu, nu creați probleme la medici”.[3] La patru zile de la această declarație, Guvernul a scos pe străzi armata, cu tot cu blindate și mitraliere, ca să convingă lumea să se autoizoleze.[4]

Președintele are puține atribuții directe în ceea ce ține de combaterea pandemiei, dar comunicarea cu oamenii este una dintre ele. În loc să-și coordoneze mesajele cu autoritățile din sănătate, Igor Dodon doar a sporit confuzia oamenilor. Restricțiile sunt prin definiție niște măsuri nepopulare, iar Igor Dodon, ca un politician responsabil, a preferat de multe ori să-i contrazică pe experții din sănătate publică, doar ca să spună lucruri pe care vrea să le audă lumea. O recunoaște el însuși: „Încă 3 luni în urmă am spus că este o greșeală să interzici tinerilor să facă nunta și s-au supărat pe mine și ANSP, și ministra, și premierul că de ce fac așa declarații.”[5]

Ultima sa ispravă este încercarea de a aduce vaccinul rusesc în Moldova, un vaccin care încă nu a fost testat suficient. Igor Dodon s-a oferit să-l încerce el primul – o declarație frumoasă în context pre-electoral, dar vaccinul nu va deveni mai sigur și mai eficient după asta. Am explicat aici cum se testează și se aprobă un vaccin și de ce preparatul rușilor încă nu poate fi folosit în masă: Nu, vaccinul anti-Covid din Rusia nu este gata.

Măsuri de 1 aprilie împotriva coronacrizei

Președintele se mai laudă cu măsurile sociale și economice luate de Guvern pe timp de pandemie. Între timp, același Guvern s-a apucat să abroge indemnizațiile de 16.000 de lei pentru luptătorii din prima linie (doctori, asistenți medicali, polițiști) care s-au îmbolnăvit de Covid.[6] După nemulțumirea publică stîrnită de această decizie, Igor Dodon a promis totuși că nu va promulga anularea indemnizației, chiar dacă Parlamentul va aproba inițiativa Guvernului.[7]

Cît despre măsurile luate pentru a proteja restul angajaților în pandemiei, am scris aici „Corona-criza: avem urgent nevoie de un nou mecanism de protecție a salariaților” și aici „Corona-criza: măsuri economice utile sau o farsă de 1 aprilie?”.

Printre altele, articolele de mai sus explică de ce majorarea ajutorului de șomaj, în combinație cu inactivarea unor prevederi din Codul Muncii, practic au încurajat concedierea angajaților. În timp ce în alte țări guvernele au ajutat companiile să nu-și dea afară lucrătorii, măsurile cu care se laudă Igor Dodon au făcut exact inversul.

Iar o parte din „subvențiile” anunțate de Guvern sunt, de fapt, scutiri și rambursări de impozite. Sunt și ele o mînă de ajutor, desigur, dar una e să dai și alta să întorci bani.

Indexul făgăduinței

Cum arătam în prima parte, doar șase din cele 24 proiecte de lege propuse de președinte au fost adoptate de Parlament, iar cinci din ele se referă la pensii și ajutoare sociale. Un loc de vîrf îl ocupă dubla indexare a pensiilor – „o inițiativă revoluționară”, după cum a descris-o Igor Dodon.

La început, inițiativa era promițătoare, doar că deputatul socialist Vladimir Odnostalco, între prima și a doua lectură, a introdus un amendament care practic a anulat efectul legii. Mai exact, conform legii în varianta finală, indexarea se face de două ori pe an, dar a fost redusă valoarea indexării.[8] Dincolo de criticile opoziției, rezultatele „inițiativei revoluționare” a președintelui au ieșit la iveală săptămîna trecută, cînd Guvernul a anunțat că, de la 1 octombrie, pensiile vor fi indexate cu 1,07%. În medie, pensiile au crescut cu 19 lei și 50 de bani. Cei care primesc pensia minimă, adică cei care au cea mai mare nevoie de o creștere reală, vor primi cu doar 12 lei mai mult.[9]

În schimb, guvernul condus de fostul consilier al președintelui a avizat negativ propunerea PAS de plafonare a „superpensiilor”, proiect care ar fi economisit bani din contul pensiilor mari pentru a le mări pe cele mici.[10]

Mită electorală din sufletul străinilor

În raportul său, Igor Dodon se laudă cu programele Fundației „Din Suflet”, condusă de soția sa: proiectul „Salvăm copiii din lumea tăcerii” – 10 milioane de lei pentru implanturi cohleare pentru copii cu probleme de auz; cîte 4000 de lei pentru 483 de familii la nașterea celui de-al patrulea copil; „sute de costume populare și zeci de mii de mărțișoare” pentru moldovenii din diasporă, etc.

Care e problema? Am explicat aici, încă doi ani în urmă: Caritate pentru voturi. Pe scurt, politicienii folosesc astfel de fundații filantropice pentru a cumpăra voturi ocolind regulamentul electoral: banii nu vin de la partid, dar de la fundație! Un demnitar ar trebui să-și folosească funcția și puterea politică pentru a îmbunătăți viața alegătorilor, nu să le arunce cîte un os caritabil în schimbul voturilor.

De unde vin banii pentru aceste proiecte pretins filantropice nu se știe. Regulile de transparență financiară pentru fundații nu sunt la fel de dure ca pentru partide. Citim în raportul lui Igor Dodon că „La inițiativa Președintelui Republicii Moldova, prin intermediul Fundației de Binefacere „Din Suflet” și cu participarea mai multor parteneri internaționali cu activitate filantropică din Federația Rusă, Republica Turcia, Republica Populară Chineză, Republica Franceză, Emiratele Arabe Unite etc”.

Adică Igor Dodon singur recunoaște că Fundația a acționat „la inițiativa” sa și „cu participarea mai multor parteneri internaționali”. Că activitățile „Din Suflet” au un caracter politic e pe cît de clar, pe atît de ilegal.[11] Și mai grav e că această caritate electorală se face cu bani din alte țări, or finanțarea partidelor de peste hotare este și ea ilegală, ba chiar un risc de securitate națională.

Președintele este gol!

Președintelui Dodon poate într-adevăr nu i-a mers. Mai bine de jumătate de mandat a coabitat cum a putut cu Vlad Plahotniuc, iar cînd nu-i plăcea ceva, semna Andrian Candu în locul lui. După ce și-a pus consilierul în fruntea Guvernului, iar un alt socialist a cîștigat primăria capitalei, lucrurile abia începeau a merge bine pentru Igor Dodon și tocmai atunci a venit pandemia. E o perioadă grea, dar Igor Dodon și guvernarea sa au complicat această situație inutil prin măsuri și mesaje contradictorii. Și rezultatele sunt clare: Moldova e în topul țărilor europene după rata de infecție.

Măsurile economice adoptate de Guvern nu au protejat angajații, ci dimpotrivă, au facilitat concedierile. Bani pentru sprijinul afacerilor nu s-au găsit. Indemnizațiile pentru medicii infectați au fost abrogate de Guvern. Indexarea dublă a pensiilor, coroana programelor sociale inițiate de Igor Dodon, s-a transformat într-un spor de 19 lei și 50 de bani. Între timp, Fundația „Din Suflet” a exploat sărăcia și problemele oamenilor pentru ai face reclamă președintelui pe bani din străinătate.

Din cîte se pare, raportul președintelui nu valorează nici cît hîrtia pe care e tipărit.[12] E doar un pliant electoral din bani publici.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.


 1. Igor Dodon: Situația e gravă, dar totul este sub control, youtube.com ↩︎

 2. Republic of Moldova: WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard, who.int ↩︎

 3. Dodon: Coronavirusul poate trece prin noi și nici să nu simțim. E ca o gripă (VIDEO), agora.md ↩︎

 4. Coronavirus: Guvernul scoate armata în stradă | DW | 24.03.2020, dw.com ↩︎

 5. Igor Dodon îi ia apărarea lui Ion Chicu pentru nunta fiului său: Îl înțeleg ca tată, nu a fost nuntă, m-am documentat, dar trebuia să spună deschis, zdg.md ↩︎

 6. Lucrătorii medicali și bugetarii infectați cu COVID-19 la muncă riscă să rămână fără indemnizații unice de 16.000 de lei. Guvernul a abrogat decizia din aprilie, agora.md ↩︎

 7. (video) Igor Dodon, despre anularea celor 16 mii de lei, oferiți persoanelor angajate la stat, în cazul în care se îmbolnăvesc cu Covid: Dacă va fi votată în Parlament, eu nu o voi promulga, unimedia.info ↩︎

 8. „Dodon a ajuns la înjumătățirea indexării”. Ce prevede noua modalitate de indexare a pensiilor, aprobată de Guvernul Chicu, zdg.md ↩︎

 9. /DOC/ Guvernul anunță că de la 1 octombrie, pensiile vor crește cu 1,07%, tv8.md ↩︎

 10. Guvernul a avizat negativ proiectul deputaților PAS care propunea plafonarea pensiilor, tv8.md ↩︎

 11. LEGE Nr. 1420 din 31-10-2002 cu privire la filantropie și sponsorizare, legis.md ↩︎

 12. Suma cheltuită din buget pentru raportul de activitate al președintelui sub formă de broșură, distribuit tuturor primarilor din R. Moldova. Președinția a venit cu precizări, zdg.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.