Anul 2018 în Republica Moldova a fost unul bun pentru democrați, dar trist pentru democrație. Guvernarea de la Chișinău a insistat pe implementarea unor inițiative controversate care au dus la prăbușirea relațiilor cu UE, atacurile împotriva opoziției și încălcările drepturilor omului s-au agravat, iar bugetul și așa șubred a fost risipit pe chestii pre-electorale. PDM numește această direcție „cursul pro-Moldova”. Să revedem, la sfîrșit de an, primii pași pe această nouă cale.

Gătim mixtul

Criticile în adresa sistemului mixt au continuat să vină din partea UE și a societății civile, însă opoziția pare împăcata cu ideea noului sistem. Așa că democrații i-au dat bătaie mai departe cu sondaje și cercetări, pregătindu-se să cucerească circumscripțiile pe care tot ei le-au desenat.

Totodată, pentru că primul vot conform noului sistem nu va zăpăci alegătorii suficient, majoritatea pedistă din Parlament a votat să mai organizeze și un referendum în aceeași zi. E drept că, inițial, acest lucru nu era permis de Codul Electoral, dar deputații s-au descurcat și au modificat legea pe furiș.[1] Întîi au votat în prima lectură un proiect privind anularea „zilei tăcerii” în timpul alegerilor, chipurile ca să nu mai apară cazuri precum al lui Andrei Năstase. Înainte de lectura a doua, au mai adăugat un mic amendament care le permite să mai trîntească și un referendum peste alegeri.

Noul plebiscit va fi despre reducerea numărului de deputați de la 101 la 61 și despre posibilitatea demiterii deputaților. Subiectul este unul greu, numai bun de înecat celelalte dezbateri electorale.

Ne lămurim cu opoziția

Sistemul mixt în sine a fost o lovitură grea dată opoziției, fiindcă avantajează în mod clar două partide - PSRM și PDM. Am scris despre asta în repetate rînduri[2][3] anul trecut. Chișinăul însă, chiar și feliat pe circumscripții, rămîne o groapă electorală pentru democrați. Din acest motiv, au preluat puterea în capitală prin intermediul „independentei” Silvia Radu. Demisia surpriză a primarului suspendat Dorin Chirtoacă i-a obligat să organizeze alegeri municipale anticipate.

Învingător a ieșit liderul PDA, Andrei Năstase, care a fost sprijinit și de Maia Sandu. Pentru că le cam dădea lucrurile peste cap, democrații nu au putut accepta această turnură a evenimentelor. Scuza găsită a fost cam ridicolă, dar situația era urgentă. Astfel, alegerile au fost anulate fiindcă Andrei Năstase și-ar fi îndemnat pe Facebook susținătorii să iasă la vot. Cu un pic de răbdare, PDM a trecut și peste protestele care au urmat.

Probabil că s-au speriat totuși un pic și au decis că opoziția merită mai multă atenție. Profitînd de faptul că o activistă ucraineană a fost expulzată din Polonia, iar ONG-ul ei a colaborat cu PAS și PDA, democrații au creat un scandal monstruos[4] în care i-au acuzat pe Maia Sandu și Andrei Năstase de ditamai trădarea de țară. Potrivit PDM, prin intermediul Ludmilei Kozlowska, liderii opoziției ar putea avea legături cu serviciile secrete rusești. Andrian Candu a sugerat chiar că procurorii ar trebui să investigheze aceste legături.[5]

Săptămîna trecută, democrații au mai lansat un șir de atacuri în adresa PAS și PDA, pe care-i acuză de încălcarea legislației electorale. De data asta, în vizor a fost luat și Jurnal TV. Partidul de guvernămînt s-a supărat că un reporter s-a prezentat drept membru PDM pentru a arăta cum Poșta Moldovei face campanie pentru democrați. Din nou, ortacii lui Vlad Plahotniuc cer instituțiilor responsabile să investigheze aceste „fărădelegi”[6].

Pe scurt, campania electorală se anunță a fi una foarte grea pentru opoziție.

Întoarcem miliardul

O altă prioritate a democraților este întoarcerea miliardului. Criticii sunt de acord, însă spun că miliardul va fi întors pe furiș tot celor care au beneficiat de pe urma furtului. PDM a votat două pachete de legi prin care face asta posibil. Primul ține de amnistia fiscală și a capitalurilor.[7] Ai niște bani nedeclarați? Plătești un mic comision și guvernul îți legalizează banii!

A doua cale este cetățenia de vînzare: cetățenii străini care bagă 100 de mii de euro nerambursabili într-un Fond de investiții publice primesc pașaport moldovenesc. Pentru cei mai puțin înclinați să doneze bani, statul oferă două alte căi: îți cumperi case și terenuri în valoare de 250,000 de euro și primești cetățenia bonus sau îi împrumuți statului această sumă și, pe lîngă pașaport, primești mai tîrziu banii înapoi cu tot cu dobîndă. Familiile beneficiază de reduceri.[8] Pe lîngă faptul că astfel se pot legaliza bani de origine dubioasă, această schemă creează riscul ca diverși oligarhi străini să obțină cetățenia Moldovei pentru a circula liber prin UE.[9] Opoziția se teme că asta ar putea periclita regimul liberalizat de vize cu UE. Democrații, pe de altă parte, așteaptă să obțină prin acest program 1,3 miliarde de euro. Da, o cifră suspicios de familiară.

Compania selectată de guvern pentru acest program a fost una cu renume, chiar dacă nu tocmai pozitiv. Henley & Partners a fost acuzată în Marea Britanie că s-ar fi implicat în campaniile electorale din alte țări prin hacking, dezinformare și reprimarea alegătorilor. Politicienii pe care-i ajuta să cîștige îi ofereau apoi drepturi exclusive pentru comerțul cu pașapoarte. Mai mult, Henley & Partners a colaborat în repetate rînduri cu Cambridge Analytica, compania acuzată că ar fi ajutat Rusia să manipuleze rezultatul alegerilor în SUA.[10]

Adieu, Bruxelles! Merhaba, Ankara!

Toate manevrele controversate ale democraților din 2017 și 2018 i-au cam obosit pe europeni, în special anularea rezultatului alegerilor din Chișinău. Cînd UE a înghețat asistența macrofinanciară pentru Moldova, unii au văzut asta ca o lovitură dată guvernării.[11] Democrații însă nu s-au pierdut cu firea și au profitat de noile circumstanțe. Scăpați de „șantajul financiar” al Bruxelles-ului, se simt mai nestingheriți în politica internă și externă. De aici și anunțul cu mare tamtam al noului curs pro-Moldova.[12] Această retorică e una foarte apropiată de cea a lui Igor Dodon și a PSRM și poate funcționa ca un liant pentru colaborarea fățișă a celor două partide.

Un alt lucru care le unește e noua prietenie cu Turcia și președintele ei autoritar Recep Tayyip Erdoğan. Acesta a reparat gratis clădirea Președinției de la Chișinău, spre marea bucurie a lui Igor Dodon, iar guvernului PDM i-a dăruit două blindate pentru dispersarea protestelor.[13]

Autoritățile spun că asta nu are nicio legătură cu cei 7 profesori turci care au fost răpiți ilegal, îmbarcați forțat în avion și trimiși la închisoare și tortură în Turcia.[14] Profesorii lucrau la rețeaua de licee moldo-turce Orizont, asociată cu mișcarea Gülen - principalii dușmani ai lui Erdoğan. Nici măcar creativul speaker Andrian Candu nu a putut spune anume ce procedură a fost aplicată cetățenilor turci și invocat niște amenințări vagi legate de terorism și islamism.[15]

Proiecte grandioase

Ca orice guvernare, în anul de dinaintea alegerilor, democrații au simțit nevoia unor proiecte grandioase. Cele două inițiative care strălucesc în acest sens sunt Arena Națională și Drumuri Bune. Primul proiect prevede construirea unei săli polivalente la Stăuceni. Inițial, PDM spunea că Arena va fi un proiect public-privat, iar statul nu va plăti nimic, ci doar va contribui cu terenul. Pînă la urmă s-a adeverit că ambiția democraților va fi finanțată totuși din bugetul public - peste 40 de milioane de euro în cîteva tranșe. Primii bani au fost luați deja din bugetul pentru drumuri. Întîmplător sau nu, compania selectată pentru a construi Arena e una turcească.[16]

Drumuri Bune e un proiect și mai spectaculos pentru că deja a fost implementat, iar guvernul vrea un Drumuri Bune 2 și la anul. Oficial, au fost reparați 1200 km de drumuri locale. În practică însă, proiectul a cam șchiopătat. Lucrările au fost făcute în grabă, fără planificări detaliate și studii de fezabilitate, iar calitatea a fost pe măsură. Localnici din mai multe sate au pus pe internet videouri în care smulg bucăți de „drumuri bune” cu mîna.

Problema nu se oprește aici. După cum am arătat într-un articol precedent[17], fiindcă întreaga Administrație de Stat a Drumurilor s-a ocupat tot anul de peticirea drumurilor prin sate, stagnează repararea drumurilor naționale, pentru care guvernul a obținut 80 de milioane de dolari de la Banca Mondială încă în 2016, dar n-a valorificat niciun cent. În schimb, Fondul Rutier și așa sub-finanțat a fost secătuit de „drumurile bune” ale democraților. Watchdog.md a arătat că alocarea banilor s-a făcut în baza unei logici pre-electorale: 92% din fonduri au fost concentrate în 52% din circumscripții. Adică banii au mers în circumscripții unde candidații pediști au șanse să învingă.[18]

După faptă, și răsplată

Democrații nu au uitat că acum cîțiva ani aveau doar o fracțiune minoritară în Parlament. Drumul spre monopolizarea puterii a fost unul greu și mulți camarazi au pus umărul la realizarea acestei năzuințe a lui Vlad Plahotniuc. La sfîrșit de ani, cei mai harnici dintre ei au fost răsplătiți cu poziții înalte.

Ieri am scris despre numirile lui Corneliu Gurin și Artur Reșetnicov ca judecători la Curtea Constituțională. Primul e un fost procuror general, numit tot de PDM, al cărui moment de glorie a fost ridicarea imunității lui Vlad Filat în Parlament. A mai avut un moment de glorie, ce-i drept mai mic, dar mai strălucitor, cînd a fost numit regele unui bal la hotelul Nobil. Al doilea e un fost șef al SIS-ului, acuzat demult că ar fi fost implicat în dosarul Heroina, victimă a unei răpiri dubioase și comunist înrăit care acuza AIE (deci și PDM) și CC de uzurparea puterii în stat. Cel puțin așa zicea înainte să treacă de la comuniști la democrați.

Un alt deputat care a schimbat barca PCRM pe vaporul PDM e Corneliu Mihalache. Acesta a fost acum numit membru al Consiliului Coordonator al Audiovizualului, aceeași instituție de unde fusese dat afară în 2012 fiindcă făcea partizanat politic pentru comuniști[19].

Tamara Andrușcă, o fostă angajată a lui Vlad Plahotniuc, pentru care a lucrat la Victoriabank și Prime Management, a fost promovată la șefia Companiei Naționale de Asigurări în Medicină.[20] Marcel Răducanu, unul din veteranii loiali ai partidului încă din perioada Diacov[21], a fost pus șef la Consiliul Concurenței. Octavian Armașu, sub conducerea căruia Ministerul Finanțelor a promovat un buchet spectaculos de proiecte despre care am vorbit deja (amnistia fiscală și a capitalului, legea cetățeniei prin investiție, Arena Chișinău, benzinăriile duty-free), a fost numit șef al Băncii Naționale[22]. Și șirul continuă. Acestea sunt doar cele mai recente și vizibile mutări ale democraților.

Și dacă tot am pomenit despre benzinăriile duty-free, nu putem să nu-l trecem și pe Ilan Șor în rîndul prietenilor răsplătiți. Pe lîngă faptul că unul din dosarele sale e tergiversat de cîțiva ani, iar altul nici n-a fost trimis în instanță, deputații democrați i-au realizat acest vis vechi privind benzinăriile duty-free.[23] Șor însuși recunoștea în auto-denunțul care l-a bagăt la răcoare pe Vlad Filat că i-a dat fostului premier mită pentru a-și deschide astfel de benzinării, însă politicianul nu s-a ținut de cuvînt. Vlad Plahotniuc, se pare, este totuși un om mai de onoare.

Încotro?

Ca să rezumăm: opoziția este ținută în frîu, legile sunt mutilate pentru realizarea unor interese obscure de afaceri, cele mai înalte funcții în stat distribuite celor care s-au dovedit servitori loiali, iar ce mai rămîne în bugetul public e irosit pe proiecte electorale. Toate aceste acțiuni sunt dozate pe parcursul anului, în pilule mai ușor sau mai greu de înghițit, însă adunate laolaltă ele arată adevărata direcție a căii a patra - o cale care îndepărtează Moldova de UE, de democrație, de șansa unor alegeri într-adevăr libere și corecte, întărind cu orice preț monopolul PDM asupra puterii în stat.

Oare ce ne mai așteaptă în 2019?


 1. IPDM a schimbat pe furiș Codul Electoral, facebook.com/sicwatchdogs ↩︎

 2. Pe placul cui au fost croite circumscripțiile?, sic.md ↩︎

 3. Care partide vor fi avantajate de sistemul mixt?, sic.md ↩︎

 4. PDM vs Kozlovska. Care e miza?, sic.md ↩︎

 5. Andrian Candu sugerează că Maia Sandu și Andrei Năstase ar putea fi anchetați pentru trădare de patrie, dacă în mod conștient au acceptat colaborarea cu Open Dialog, agora.md ↩︎

 6. PDM constată apariţia mai multor derapaje în ceea ce priveşte încălcarea de către unele partide şi organizaţii civice a Legii privind partidele politice, ale Codului electoral şi a audiovizualului, pdm.md ↩︎

 7. Amnistia fiscală şi legalizarea capitalurilor aprobate în grabă, din a doua tentativă, europalibera.org ↩︎

 8. Moldova așteaptă primele solicitări de acordarea cetățeniei pe bani, mold-street.com ↩︎

 9. Cât costă să devii moldovean?, dw.com ↩︎

 10. The passport king who markets citizenship for cash, theguardian.com ↩︎

 11. UE a suspendat sprijinul financiar pentru Moldova și impune trei condiții pentru deblocarea banilor, dw.com ↩︎

 12. PDM se va poziționa drept un partid „pro-Moldova”, moldova.org ↩︎

 13. „Cadoul” special al lui Erdogan pentru autoritățile de la Chișinău: 2 mașini TOMA pentru combaterea demonstrațiilor în masă, unimedia.info ↩︎

 14. Plecați dincolo de Orizont. Cine sunt cei șapte profesori turci deportați din Moldova?, newsmaker.md ↩︎

 15. Cei șapte cetățeni străini au fost „expulzați” sau „extrădați”? Ce spun Candu și Filip, zdg.md ↩︎

 16. 43 de milioane de euro pentru Arena Chișinău. Ce prevede contractul de parteneriat public-privat, zdg.md ↩︎

 17. Cinci probleme cu Drumuri Bune pentru Moldova, sic.md ↩︎

 18. Clientelismul politic în Programul Drumuri Bune pentru Moldova, watchdog.md ↩︎

 19. Afacerea cu deputați: cine sunt transfugii gata să voteze candidatul PD la funcția de premier, anticoruptie.md ↩︎

 20. Directorul CNAM a demisionat. Locul lui va fi ocupat de vicepreședinta Curții de Conturi, Tamara Andrușca, tv8.md ↩︎

 21. MARCEL RĂDUCAN. Asul din mîneca PD-ului, arhiva.vipmagazin.md ↩︎

 22. Cele cinci păcate ale lui Armașu, watch.cpr.md ↩︎

 23. Deputatul „duty-free” sau cum visul lui Şor devine realitate, zdg.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.