Ion Ceban a cîștigat Primăria Chișinăului cu panouri unde nu apărea steluța socialistă și cu promisiunea că nu va face politică la primărie, ci se va dedica aproape tehnocratic administrării orașului. Dar iată că, aproape un an mai tîrziu, ne pomenim că primarul, care formal și-a suspendat calitatea de membru PSRM, îi face campanie lui Igor Dodon, care și el formal nu e socialist și candidează independent.

↓ Actualizare 21.10.2020 • 18:00

Primarul Ion Ceban a anunțat că își ia concediu pentru a se alătura campaniei de realegere a lui Igor Dodon.

Ce promitea Ion Ceban în 2019?

În programul său de campanie, candidatul PSRM avea o secțiune care se intitula simplu „Primăria fără politică”, unde găsim următoarele angajamente:

„Primăria Chișinău va fi locul specialiștilor profesioniști, indiferent de simpatiile politice. Nu vor fi admise polemici politice pe platforma primăriei. În termen de 1 an va fi aprobat planul de dezvoltare instituțională a primăriei și pusă în aplicare o nouă structură.Primăria Chișinău va fi o platformă care soluționează exclusiv problemele chișinăuienilor.” [1]

După ce a cîștigat, Ion Ceban a renunțat temporar la carnetul de partid: „Vreau să fiu primarul tuturor și îmi voi suspenda calitatea de membru de partid în momentul cînd îmi va fi validat mandatul”.[2]

Spre deosebire de președinte, primarul nu este în niciun fel obligat să fie apartinic sau apolitic. Din punct de vedere legal, Ion Ceban are tot dreptul să facă campanie pentru socialiști și pentru Igor Dodon. Candidatul Ceban în mod voluntar și nesilit de nimeni, pentru a cîștiga alegerile în Chișinău, ceea n-a mai reușit niciun candidat de stînga, le-a promis alegătorilor că nu va face politică la primărie. Iar acum, că șefului său informal de partid îi trebuie urgent sprijin pentru a fi reales, Ion Ceban își încalcă flagrant angajamentul din 2019.

Duet peisagistic

Pe 18 septembrie, primarul capitalei a tras o fugă la Orheiul Vechi să facă niște fotografii frumoase alături de președintele apartinic Igor Dodon, pe care apoi le-a postat pe FB cu un mesaj foarte inspirațional:

„Proiecte noi, proiecte care se află în plină desfășurare, obiective și priorități pentru o viață mai bună, aici, ACASĂ.
Astăzi în discuție cu președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.
Putem schimba lucrurile împreună, totul începe de la noi înșine de la fiecare în parte.”
[3]

Viziune dublă: Ion Ceban și Igor Dodon la privind în zare la Orheiul Vechi. Sursă: Facebook/Ion Ceban

Ce treabă are asta cu capitala și la ce proiecte se referă Ceban nu e clar. În schimb, majoritatea comentariilor de sub poze îl avertizează pe primar că această tentativă de transfer de imagine este una cam stîngace și că, din această asociere, mai mult pierde el decît cîștigă Dodon.

Invitat permanent

Doar în ultima lună, aflăm de pe site-ul Președinției că Ion Ceban a mers de două ori în vizită oficială la șeful statului, pe 4 și pe 11 septembrie. După ce s-a făcut olecuțîcă doctor, Igor Dodon și-a adus aminte că e și olecuțîcă urbanist, că doar a candidat și el la primărie. Așa că a discutat cu Ion Ceban despre Stația de Epurare, despre cumpărarea autobuzelor și troleibuzelor noi, despre risipa de bani moștenită de la Plahotniuc „Drumuri bune” pentru suburbiile capitalei.[4] Lucruri cu care șeful statului nu are nici în clin, nici în mînecă, de n-ar fi fost campania electorală.

Omul vrea să fie reales, e de înțeles. Mai grav e că primarul încuviințează, dă din cap și îi strînge mîna lui Igor Dodon, după care aflăm despre „proiectele care au fost lansate la inițiativa Președintelui țării, precum reabilitarea străzii Albișoara și a trotuarelor de pe străzile Bănulescu-Bodoni și Pușkin”.[5]

Adică un om pe care chișinăuienii l-au respins în repetate rînduri la alegeri – în 2011, Dodon a pierdut localele în fața lui Dorin Chirtoacă, iar la prezidențialele din 2016 a fost zdrobit de Maia Sandu 61,36% la 38,64% – acest om decide acum care trotuare și străzi se repară în capitală. [6]

Primarul de pe Albișoara

Ion Ceban, omul care chiar a fost ales de chișinăuieni să rezolve problemele orașului, acceptă și execută „inițiativele” electorale ale lui Igor Dodon.

În caz că aveam îndoieli față de veridicitatea comunicatelor Președinției, primarul Ceban s-a urcat pe trotinetă și s-a dus, pe 4 octombrie, la fața locului să ne spună cum reparația străzii Albișoara este „un proiect pe care, apropo, îl realizăm la inițiativa șefului statului”.

Videoul e lung, are aproape 10 minute, așa că primarul ne anunță despre înaltul patronaj chiar în primele 30 de secunde, ca să se asigure că toți orășenii o să știe cui să-i mulțumească pentru asfaltul de pe Albișoara.[7]

În limbajul observatorilor electorali, asta se numește „asumarea meritelor pentru lucrări efectuate din banii publici”.[8] Recomandările Comisiei de la Veneția spun și ele că funcționarii și demnitarii publici nu trebuie să avantajeze prin activitatea lor și folosirea bugetului obștesc niciunul din candidații electorali.[9]

Socialiștii la subotnic

Primăria a organizat toamna aceasta o campanie de curățenie prin parcurile capitalei, unde au fost invitați să se alăture toți doritorii.

În fruntea acestor voluntari a apărut candidatul independent la prezidențiale Igor Dodon, însoțit întîmplător de un grup de deputați socialiști. Ei s-au aranjat apoi frumos într-o coloană, în fruntea căreia mergeau Ion Ceban, Galina și Igor Dodon. [10]

Marea Curățenie: Ion Ceban, Galina și Igor Dodon la „voluntariat”. Sursă: Facebook/Ion Ceban

Calitatea de protagonist fotografic a ultimului a transformat practic o acțiune civică într-un eveniment electoral. Iar dacă ne gîndim cîți angajați ai primăriei au fost mobilizați pentru „Marea Curățenie”, apoi subotnicul socialist miroase a implicarea angajaților APL în campania candidatului Dodon.

Concluzie

Scriam încă în 2018 despre „Socialistul apolitic și procentele de aur”, referindu-ne la același Ion Ceban. Explicam atunci că mantra sa „fără politică” era doar o încercare de a cîștiga voturile indecișilor și de a depăși bariera de 50% la localele din Chișinău, ceea ce i-a reușit în 2019.

Ion Ceban a exploatat o tendință regională în care tehnocrați și oameni din societatea civilă schimbă discursul politic tradițional. În Chișinău, tot datorită eforturilor societății civile și ale unor activiști locali, s-a creat un cîmp de discuție despre probleme de urbanism și administrare care transcende barierele ideologice. Ion Ceban a profitat de această tendință, dar și de anacronismul campaniei lui Andrei Năstase, pentru a cîștiga fotoliul de primar.

Din păcate, după victoria sa, vedem că Ion Ceban își reneagă angajamentul de a nu face politică și încearcă iar și iar transferuri de imagine către Igor Dodon. Astfel de mișcări demonstrează că Ceban a renunțat la carnetul de partid doar din fățărie și că nici Igor Dodon nu este într-adevăr un candidat independent. Cei doi rămîn de facto colegi de partid și se comportă ca atare.

Ratingul lui Igor Dodon, după cum o arată unele sondaje[11], pare a scîrțîi și informalul lider socialist are nevoie de tot ajutorul pe care-l poate primi pentru a-și asigura un al doilea mandat. Ion Ceban este abia la începutul mandatului său, unul istoric – primul primar „de stînga” al Chișinăului. Sprijinindu-l atît de fățiș pe Dodon la prezidențiale, Ion Ceban își încalcă promisiunile și trădează încrederea celor care i-au dat acest mandat.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.

Abonați-vă la articolele noastre și pe Telegram.


 1. PROGRAM DE ADMINISTRARE A MUNICIPIULUI CHIȘINĂU 2019-2023, ionceban.md ↩︎

 2. (video) Primarul ales Ion Ceban: Îmi voi suspenda calitatea de membru de partid și voi fi un primar al tuturor, unimedia.info ↩︎

 3. Pagina lui Ion Ceban, 18 septembrie 2020, facebook.com ↩︎

 4. Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ion Ceban, 11 septembrie 2020, president.md ↩︎

 5. Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ion Ceban, 4 septembrie 2020, president.md ↩︎

 6. Alegerile din 13 noiembrie 2016, cec.md ↩︎

 7. Pagina lui Ion Ceban, 4 octombrie 2020, facebook.com ↩︎

 8. RAPORTUL nr. 3 | Misiunea de Observare a Alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020, promolex.md ↩︎

 9. DRAFT JOINT GUIDELINES FOR PREVENTING AND TACKLING THE MISUSE OF ADMINISTRATIVE RESOURCES DURING ELECTORAL PROCESSES, venice.coe.int ↩︎

 10. Pagina lui Ion Ceban, 3 octombrie 2020, facebook.com ↩︎

 11. Public Opinion Survey: Residents of Moldova, July 16, 2020 – August 23, 2020, iri.com ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.