Declarațiile lui Igor Dodon despre Acordul de Asociere au oscilat între „trebuie anulat” și „trebuie revizuit”, însă atitudinea e clar una negativă. Președintele a spus în repetate rînduri că, după semnarea Acordului, Moldova a pierdut piața rusă și nu a cîștigat nimic în schimb.[1] În realitate, lucrurile stau altfel.

În prima parte a seriei Președintele Dodon versus statistica, am arătat cum Rusia și CSI au fost depășite de România și UE ca importanță comercială pentru Moldova. Acum vom examina impactul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător din Acordul de Asociere, semnat în 2014.

Președintele are dreptate cînd spune că Moldova a pierdut piață rusă, însă asta nu e rezultatul semnării Acordului. Dimpotrivă, este consecința embargoului impus de Moscova încă înainte de semnarea Acordului. Astfel, după embargoul din 2013, exporturile moldovenești spre Rusia au scăzut de la 423 de milioane de dolari în 2014 la 233 de milioane în 2016.

Embargoul a lovit dur comerțul cu Rusi Infografic: A. Nicolae

Motivația politică a embargoului este evidentă. Dacă în cazul Moldovei, Moscova mai putea invoca scuza că se protejează de invazia mărfurilor europene, recent a pus un embargou pe vinurile din Muntenegru pentru că Podgorica a ratificat aderarea la NATO,[2] fapt care nu prea are nicio legătură cu comerțul.

Volumul exporturilor spre UE a crescut considerabil Infografic: A. Nicolae

În pofida afirmațiilor lui Igor Dodon, valoarea comerțului Moldovei cu UE a crescut după semnarea Acordului de la 1,24 miliarde USD în 2014 la 1,33 miliarde în 2016. Mai mult, din cauza faptului că piețele internaționale prețurile s-au diminuat între 2012 și 2016, valoarea comerțului cu UE a crescut mai lent decît cantitatea mărfurilor comercializate. Cu alte cuvinte, dacă ne uităm la volum, observăm că exporturile spre UE au crescut cu 29,4% între 2014 și 2016.

Totodată, exporturile spre UE au crescut mai repede decît importurile și balanța comercială a Moldovei s-a înjumătățit, de la -1,3 miliarde USD în 2014 la -614 milioane USD în 2016. Reducerea deficitului comercial cu UE a amortizat parțial pierderile cauzate de embargoul rusesc.

Deficitul comercial cu UE s-a înjumătățit Infografic: A. Nicolae

În aceeași perioadă, balanța comercială cu CSI a rămas relativ stabilă: -713 milioane în 2014 și -613 milioane în 2016.

În concluzie, Acordul de Asociere și DCFTA nu au fost nici pe de parte un dezastru economic pentru Moldova, cum s-a prezis. Dimpotrivă, exporturile moldovenești spre UE au crescut și valoric, și cantitativ, iar balanța comercială s-a îmbunătățit semnificativ.

Vedeți la temă și:

Domnul Dodon versus statistica, Partea I
Este oare Moldova inundată cu produse agroalimentare din Europa?
Unde e problema: în Acordul de Asociere cu UE sau în Rusia?

Mulțumiri lui Alexandru Fala, Expert-Grup, pentru consultanță la elaborarea acestui material.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. VIDEO. Cum au evoluat declarațiile lui Igor Dodon despre Acordul de Asociere cu UE timp de un an, agora.md ↩︎

  2. Montenegro approves Nato membership as Russia protests, agora.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.