Ilan Șor și-a ispășit vina prin faptul că l-a denunțat pe Vlad Filat. Această declarație dintr-un interviu recent al procurorului general Eduard Harunjen a trezit indignare și consternare în rîndul multora. Să vedem ce a spus totuși Harunjen. Dar și ce spune Codul Penal.

Declarația lui Harunjen

„Potrivit legii, dacă persoana, până forțele de ordine nu au aflat din alte surse, recunoaște că a dat mită, aceasta este automat absolvită de răspundere. Pentru a clarifica, Șor și-a ispășit vina pentru darea de mită prin faptul că a depus acest denunț. În ceea ce privește celelalte cauze, asta e tactica urmăririi penale. Totul se desfășoară conform planului nostru, nu trebuie să anticipăm lucrurile: în tot ceea ce facem există un lanț logic.”[1]

Ruptă din context

Primul lucru pe care trebuie să-l remarcăm e faptul că declarația procurorului general nu a fost prezentată corect în multe surse mass-media (spre exemplu, aici sau aici). În primul rînd, au omis a doua parte a declarației, privind „celelalte cauze”. În al doilea rînd, au scris doar „și-a ispășit vina” în loc de „și-a ispășit vina pentru darea de mită”.

Harunjen s-a referit concret la infracțiunea de dare de mită, fără a sugera în vreun fel că Ilan Șor va fi absolvit complet de orice vină pentru celelalte infracțiuni în care e implicat, după cum reiese din unele știri.

„Cazul dlui Șor cu greu se încadrează în această situație. Sustragerea banilor de la BEM a început cu mult pînă la denunț.”

Poți scăpa basma curată dacă dai mită?

Bine, n-o scăpa Șor de toate, dar chiar și de mită: se poate să dai mită unui demnitar pentru a obține anumite favoruri, iar apoi să pîrăști demnitarul în cauză și să scapi basma curată?

În anumite condiții, da. Întrebat de sic!, președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova Vladislav Gribincea a explicat că, într-adevăr, articolul 325, alineatul 4, din Codul Penal[2] prevede exonerarea de răspundere pentru darea de mită (dar nu și pentru alte infracțiuni precum delapidări sau spălări de bani), însă doar dacă autodenunțarea este făcută atunci cînd nu se cunoaște că organele de urmărire penală sunt la curent cu infracțiunea săvîrșită.

Potrivit expertului, „cazul dlui Șor cu greu se încadrează în această situație. Sustragerea banilor de la BEM a început cu mult pînă la denunț. Nu îmi vine să cred că procurorii nu investigau versiunea că sustragerile din bănci s-au făcut prin coruperea politicienilor. Dacă o astfel de versiune exista, dl. Șor nu putea sa nu înțeleagă acest fapt, iar exonerarea de răspundere nu poate avea loc”.

Altfel spus, prin declarația sa, procurorul general sugerează că organele de urmărire nu se gîndiseră că în procesul de fraudare a băncilor a fost mituit vreun demnitar.

Cronologie

Data de pe denunțul lui Ilan Șor este 13 octombrie 2015. Însă atît Vlad Filat, cît și Ilan Șor au fost citați și audiați în dosarul BEM înainte de acest denunț. Ba chiar ambii în aceeași zi - 21 iulie 2015, cu 2 luni și jumătate înaintea denunțului.[3] La acel moment, Șor avea deja statut de bănuit încă din februarie 2015.[4]

În aceste condiții, cu greu putem considera că Ilan Șor „s-a autodenunțat neștiind că organele de urmărire penală sînt la curent cu infracțiunea pe care a săvîrșit-o”, condiția impusă de Codul Penal pentru scutirea de răspundere.

Dacă ești Șor și știi că i-ai dat mită lui Filat, iar după 6 luni în care ești bănuit, audiat și investigat, ești citat împreună cu același Filat de către procurorii anticorupție… nu prea mai poți pretinde că nu știi că procurorii sunt pe urma ta. Astfel, se pare că exonerarea de răspundere penală este nejustificată.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. citat original: „По закону, если человек, до того как правоохранительные органы узнали об этом из других источников, сам признается, что дал взятку, он освобождается от ответственности. Чтобы было понятно, Шор искупил свою вину дачи взятки тем, что написал этот донос. Что касается других дел, это тактика следствия. Все идет по нашему плану, не стоит опережать события: во всем, что мы делаем, есть логическая цепочка”, «Шор искупил свою вину тем, что написал этот донос». Интервью NM с генпрокурором Эдуардом Харунженом, newsmaker.md ↩︎

  2. Codul Penal al R. Moldova, lex.justice.md ↩︎

  3. Vlad Filat și Ilan Şor, audiați în cazul BEM, realitatea.md ↩︎

  4. Ilan Shor are statut de BĂNUIT în dosarele BEM și Banca Socială, realitatea.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.