Dis-de-dimineață, după victoria lui Andrei Năstase la alegerile din Chișinău, am aflat că și democrații au pus umărul la această victorie. Asta, cel puțin, din spusele PDM. Ei afirmă că au „făcut apel la cetățeni încă dinaintea începerii campaniei electorale, dar și în timpul campaniei, să dea un vot împotriva socialiștilor, dar și a liberalilor, care au distrus capitala”[1]. În realitate însă, mașinăria democrată mai degrabă i-a pus bețe în roate lui Andrei Năstase.

În primul tur, Partidul Democrat nu a avut un candidat cu carnet de membru, deși e formațiunea care a monopolizat puterea în stat și deține cel mai mare trust media din țară. Pediștii au promis întîi că vor sprijini un candidat comun al dreptei. Andrei Năstase, candidatul Platformei DA, a reușit să obțină sprijinul PAS și PLDM, însă PDM oricum a refuzat să-l sprijine[2].

În schimb, televiziunile lui Vlad Plahotniuc au favorizat-o clar și deschis pe candidata pretins independentă Silvia Radu. În același timp, Publika TV lovea de zor în Andrei Năstase[3]. În pofida sprijinului democraților pentru Silvia Radu, ea nu a trecut în turul II.

Astfel, PD s-a pomenit într-o situație în care trebuia să aleagă răul cel mai mic. Între timp, ceilalți candidați de dreapta, Valeriu Munteanu și Constantin Codreanu, și-au îndemnat susținătorii să-l voteze pe Andrei Năstase în turul II. Pînă și aliatul democraților Iurie Leancă a spus că-l sprijină pe domnul Năstase. Formal, condiția pe care au pus-o pediștii în primul tur a fost îndeplinită: toată dreapta pro-europeană și-a anunțat susținerea pentru un singur candidat.

Însă PDM a refuzat din nou să-l sprijine pe Andrei Năstase. Vladimir Cebotari, în unicul briefing din aceste ultime două săptămâni, a declarat că „nu avem careva (sic) favoriți la Chișinău pentru turul doi”. În primul tur, e adevărat că purtătorul de cuvînt al PDM, Vitalie Gămurari îndemnase susținătorii formațiunii sale să nu voteze cu liberalii sau socialiștii. În al doilea tur, s-a văzut că Andrei Năstase e mai indezirabil pentru PDM decît socialiștii.

Vladimir Cebotari a mai declarat că nu dorește un candidat ce va face politică la Primărie – un argument parcă smuls din platforma lui Ion Ceban, a cărui mantră în timpul campaniei a fost „fără politică”[4]. „Nu cred că locuitorii municipiului Chișinău sunt în căutarea unei persoane care în toamnă imediat să-i trădeze pentru un alt fotoliu”, a spus domnul Cebotari.[5] Avînd în vedere faptul că Ion Ceban declarase repetat că fotoliul de deputat nu-l tentează,[6] e clar la cine s-a referit vicepreședintele PD.

Și de această dată, televiziunile lui Vlad Plahotniuc au fost un bun indicator privind poziția reală a democraților. Potrivit unei monitorizări din partea watchdog.md, trustul media al PDM l-a favorizat pe Ion Ceban și l-a atacat pe Andrei Năstase[7].

În ziua alegerilor, demnitarii PD și-au dat arama pe față cînd au mers la urnele de vot. Speakerul Andrian Candu a votat ca „să punem capăt instabilității la Primărie”, iar premierul Pavel Filip a declarat că își dorește ca „în primărie să fie mai puțină politică”, mai puține polemici politice și mai multă atitudine gospodărească”. Din nou, un discurs aproape identic cu al lui Ion Ceban. Șeful democraților Vlad Plahotniuc aparent a boicotat alegerile, uitînd că, în primul tur, socialiștii erau răul cel mare care trebuie oprit.

Comunicatul PDM de azi, cu sugestia că pediștii au contribuit la victoria lui Andrei Năstase, este fals și ipocrit.


  1. După ce Plahotniuc nu a votat, PD se „bucură” de câștigul lui Andrei Năstase și „felicită toți alegătorii care s-au prezentat la vot în primul și al doilea tur al alegerilor”, unimedia.info ↩︎

  2. PDM nu îl va susține pe Andrei Năstase la Primărie: „Este regretabil, sondajele arătau că dna Sandu ar avea mai multe șanse să câștige”, unimedia.info ↩︎

  3. Monitorizarea mass-mediei în campania electorală pentru alegerile locale noi din 20 mai 2018 Raport nr.1 20 – 27 aprilie 2018, media-azi.md ↩︎

  4. Socialistul apolitic și procentele de aur, sic.md ↩︎

  5. Vladimir Cebotari: Rezultatul alegerilor de duminică din Chişinău este rezultatul luptelor politice, publika.md ↩︎

  6. Dezbateri publice electorale organizate de Promo-LEX în mun. Chișinău dintre candidații la funcția de primar general, Ion Ceban și Andrei Năstase, privesc.eu ↩︎

  7. Televiziunile lui Vlad Plahotniuc și-au reorientat susținerea de pe Silvia Radu pe Ion Ceban, CCA nu respectă și nu aplică legislația (rezultatele monitorizării programelor de știri în perioada 21-25 mai)., watchdog.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.