Mi-am rezervat ceva timp ca să analizez programele electorale ale candidaților la funcția de președinte al R. Moldova din perspectiva prerogativelor pe care le are șeful statului potrivit Constituției. Este foarte multă lirică și foarte puține lucruri concrete sau angajamente asumate în fața cetățenilor.

Mă voi opri în cele ce urmează la câte un punct din programele electorale ale concurenților înscriși în cursă și voi explica de ce sunt doar vorbe goale aceste promisiuni. Încerc în felul acesta să le explic oamenilor ce poate face și ce nu poate face un președinte al R. Moldova, așa încât să poată discearnă adevărul de minciună sau promisiunile deșarte care nu vor putea fi realizate niciodată.

Marian Lupu – modernizarea caselor de cultură, motivarea suplimentară a lucrătorilor din domeniul culturii, reabilitarea obiectivelor culturale și turistice.

Potrivit Constituției, șeful statului are atribuții în domeniul politicii externe și apărării. Ce legătură are președintele țării cu modernizarea caselor de cultură?! Există cumva la președinție un fond, un buget care prevedere renovarea caselor de cultură și încă nu am aflat despre asta?! Sigur că nu există. Este simplu populism.

Mihai Ghimpu – promovează unirea R. Moldova cu România.

Dar președintele țării nu poate face Unirea, el doar poate pregăti acest proces. Acest lucru a fost recunoscut chiar de liderul PL Mihai Ghimpu într-o recentă dezbatere electorală. Liberalul a preluat mesajul organizațiilor unioniste de la Chișinău care pe parcursul anului au realizat mai multe spoturi în care vorbesc despre beneficiile reunirii. Unirea se va decide printr-un referendum, așa că, atenție la mesajele unioniste din spațiul public.

Iurie Leancă – voi construi o Moldovă prosperă, în care cei plecați în străinătate să se poată întoarce acasă, la părinți și copiii lor.

Care sunt prerogativele concrete pe care le are șeful statului pentru a-i readuce acasă pe cei plecați la munci peste hotare? În Constituție nu este scris nimic despre asta. E adevărat, șeful statului poate veni cu inițiative legislative, dar, pentru ca ele să fie susținute, este nevoie de o majoritate parlamentară în favoarea președintelui țării. Are liderul PPEM o asemenea majoritate în Parlament? Cred că știm cu toții răspunsul.

Inna Popenco – promite pâine la 2 lei, locuințe sociale pentru bugetari și familii tinere cu plăți lunare de 300 de lei, magazine sociale în toată țara

Aceste promisiuni sunt populisme murdare, pentru că prețul la pâine nu este stabilit de șeful statului. Președintele nu oferă locuințe sociale pentru bugetari sau familii tineri, nu construiește magazine sociale. Acestea sunt inițiative care se pot realiza fie la nivel de Guvern fie la nivel de autorități locale, dar nicidecum la nivel de președinție.

Dumitru Ciubașenco – semnarea decretului de dizolvare a Parlamentului. Acesta nu va fi Decretul unui preşedinte, ci Decretul întregii națiuni.

Potrivit Constituției, șeful statului nu are atribuții de a semna un astfel de decret. Parlamentul poate fi dizolvat dacă după două tentative nu a fost ales prim-ministrul. Șeful statului poate solicita organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului, poate participa la ședințele Guvernului, poate avea adresări către națiune, poate semna decrete, dar nu decrete de dizolvare a Parlamentului. Este iarăși vorba de populism. Nu vă lăsați manipulați cu asemenea speculații.

Maia Sandu – Voi numi și voi propune în funcții de răspundere doar oameni integri, care nu au comis sau tolerat acte de corupție (Prim-ministru, Procuror general, Șef al autorității naționale pentru integritate, director al Serviciului de informații și securitate, judecători, președinți și vicepreședinți de instanțe, inclusiv la Curtea Supremă de Justiție, diplomați). Voi scoate Procuratura Generală de sub influența politicului și a intereselor criminale și voi lupta cu judecătorii corupți din sistem.

Potrivit interpretărilor Curții Constituționale, șeful statului este obligat să se supună majorității parlamentare la desemnarea candidaturii pentru funcția de prim-ministru, deși acest lucru nu este specificat în Constituție. Pentru ca procurorul general să fie numit de șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, este nevoie de modificarea Constituției în acest sens. Actuala majoritate parlamentară este gata să facă aceste modificări? Mai degrabă că nu. Și atunci aceste promisiuni despre care vorbește candidatul unic al PAS, PPDA și PLDM, Maia Sandu, le poate realiza doar după ce în Parlament va exista o majoritate favorabilă ei, o majoritate care să o susțină. Până atunci, puține șanse.

Igor Dodon – interzicerea cetățeniei duble pentru persoanele cu funcții de răspundere, interzicerea unionismului, pensiile trebuie majorate de două ori pe an, iar cuantumul acestora trebuie să depășească minimul de trai.

În programul electoral al candidatului PSRM sunt mai multe lucruri care urmează a fi interzise, decât inițiative care să fie realizate. Legat de dubla cetățenie pentru persoanele cu funcții de răspundere, există o hotărâre a CEDO care îi protejează. Respectiv, nicio altă lege din R. Moldova nu poate interzice acest lucru. Interzicerea unionismului?! Sunt iarăși vorbe goale, pentru că este nevoie de o lege care să fie aprobată în Parlament. Președintele țării nu poate vota legi, doar deputații au acest drept. Despre pensii și alte promisiuni de acest gen, aceste subiecte țin de Guvern sau Parlament, nicidecum de Președinție. Șeful statului poate avea inițiative, dar ele trebuie susținute prin vot în Parlament.

Silvia Radu – Președintele va iniția reforme economice pentru dezvoltarea țării în beneficiul cetățenilor! Bunăstarea cetățenilor contează! Locurile de muncă contează! Voi elimina barierele birocratice și administrative în calea dezvoltării întreprinderilor.

Acestea sunt inițiative care țin de Guvern și Parlament. Șeful statului poate avea inițiative, dar ele trebuie susținute prin vot în Parlament. Are Silvia Radu o majoritate favorabilă în Parlament? Evident că nu!

Maia Laguta – vine iarna, știu foarte bine în ce situație sunteți, trăiesc viața voastră. Eu sunt unica șansă.

Candidata nu a prezentat un program electoral. Am redat doar o frântură din discursul pe care l-a avut la postul public de televiziune în cadrul rubricii de prezentare a platformei electorale. Sincer, așa și nu am înțeles ce are de gând să facă Maia Lagura dacă ajunge președintă.

Ana Guțu – Unirea – Voi contribui la crearea cât mai urgentă a Fondului Unirii cu cel puțin 10 miliarde de euro pentru următorii trei ani, din care să fie plătite pensii și salarii la nivelul celor din România, să fie construite drumuri europene ca în România, să fie reconstruite școli, grădinițe și spitale.

Candidata partidului Dreapta mi s-a părut că are un program electoral bine structurat, bazat pe inițiative concrete, dar care iarăși este nevoie să fie susținute în Parlament, cum ar fi Legea Lustrației, de exemplu. Tot ce poate face președintele unionist este să pregătească unirea, nicidecum să o înfăptuiască. Pentru a înfăptui Unirea este nevoie de voința poporului, exprimată printr-un referendum. Așa consider că este cel mai corect.

Valeriu Ghilețchi – mă angajez să apăr integritatea si interesele familiei. Voi pleda pentru susținerea familiilor, în special a celor cu mulți copii, pentru o creştere sănătoasă a copiilor noștri, inclusiv protecția lor de abuzuri şi violență.

Candidatul independent pare să confunde instituția prezidențială cu Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Așa cum am spus și în privință programelor altor candidați, inițiativele pe care are președintele, urmează a fi aprobate în Parlament. Asta este una dintre marile probleme în a realiza angajamentele asumate în campania electorală.

Îndemnul meu este să citiți întotdeauna printre rânduri, să fiți atenți la ce vă promit concurenții electorali și mai ales dacă aceste promisiuni pot fi realizate. Deocamdată, ceea ce observăm cu ochiul liber de la alegeri la alegeri este că programele electorale arată extrem de frumos doar pe hârtie, pentru care se cheltuie zeci de mii de lei. În realitate, promisiunile electorale rămân doar la nivelul vorbelor, al vorbelor goale.

Un articol preluat de pe blogul jurnalistei Elena Robu.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.