Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat pentru publicația americană Newsweek un articol cu titlul brav „Putem să-l învățăm pe Trump cum să lupte cu Rusia lui Putin”[1]. De cînd a monopolizat guvernarea, PDM și-a angajat niște firme de lobby la Washington[2] pentru a-și construi și întări acolo imaginea de cel mai important partid pro-vestic din Moldova și cea mai de nădejde pavăză împotriva Moscovei. Să vedem cu ce se laudă de această dată domnul Candu.

Legea antipropagandă

În pofida titlului ferm și hotărît, vicepreședintele PDM nu prea enumeră ce anume ar putea America învăța de la Moldova. Printre puținele lucruri concrete e lupta cu propaganda rusă. Candu scrie mîndru că Parlamentul a interzis propaganda și dezinformarea de la unele canale TV rusești în Moldova.

Democratul nu menționează că Prime, postul deținut de șeful său de partid Vlad Plahotniuc, retransmite Pervîi Kanal, unul din posturile cele mai apropiate de Kremlin. Mai rău, chiar după ce legea antipropagandă a intrat în vigoare, Prime a fost amendat de CCA pentru retransmiterea în direct și în întregime a adresării anuale a lui Vladimir Putin către Adunarea Federală a Rusiei[3].

De asemenea, mai mulți experți se îndoiesc de eficiența legii: ea nu impune standarde deontologice sau de calitate, ci doar un filtru geografic cu multe găuri. Spre exemplu, RTR Moldova poate modifica nesemnificativ știrile de la Rossia 1 și să le distribuie drept conținut propriu[4]. Nici măcar UE nu a fost impresionată de această lege, sugerînd că limitează accesul la informație și libertatea mass-media[5].

Presiuni din Vest

Speakerul moldovean se mai laudă că, deși țara noastră e pe „prima linie a frontului” campaniei hibride a Rusiei, ne bucurăm de succes în Parteneriatul Estic și ne apropiem de UE. Andrian Candu vorbește despre influența pozitivă a „presiunilor externe din Vest”. Această afirmație e una ipocrită.

Guvernarea democrată apreciază „presiunea externă din Vest” doar atunci cînd e mai mult sprijin și laudă decît presiune. Cînd Comisia de la Veneția a spus că sistemul electoral nu ar trebui schimbat, Candu a vorbit despre suveranitatea țării și despre cum Comisia de la Veneția nu poate interveni în treburile interne ale Moldovei[6].

Cînd un europarlamentar român a propus înghețarea asistenței macrofinanciare din partea UE pentru Moldova, Andrian Candu a declarat că acel „individ pe nume Cristian Preda [...] își urmărește propriile interese sau interesele unor partide și pune mai presus aceste interese decât interesele Republicii Moldova, ale cetățenilor săi sau chiar interesele UE în relațiile cu R. Moldova”[7]. Cu alte cuvinte, guvernarea de la Chișinău nu prea tolerează critica din Vest.

Democrația și statul de drept

Pe aceeași notă, Candu se arată încrezător că „instituțiile noastre și statul de drept vor deveni mai puternici, vom avea mai multă coloană vertebrală pentru a ne opune acțiunilor ilegale în țara mea care sunt lansate de vecinul nostru mai mare”. Optimismul democratului însă e surprinzător.

Moldova a pierdut cîte o poziție în clasamentele mondiale privind statul de drept[8] și libertatea presei[9], iar Parlamentul, funcționarii publici și sistemul judecătoresc sunt considerate de moldoveni cele mai corupte instituții[10]. Judecătorii care critică sistemul sunt dați afară[11], iar magistrați controversați sunt promovați în funcție[12].

Înșiși americanii vorbesc, într-un raport al Departamentului de Stat, despre cum justiția e aplicată selectiv în Moldova pentru răfuieli politice, în timp ce dosarele privind furtul miliardului și spălătoria rusească așa și nu au fost finalizate.

Lecția

Ce poate să-l învețe Andrian Candu pe Donald Trump rămîne un mister. În articolul său, democratul moldovean nu reușește să arate nici măcar un singur lucru în care am putea să le ținem lecții americanilor. Scopul adevărat al acestui articol e mai degrabă unul publicitar: să-i îmbunătățească imaginea și să-i sporească prezența mediatică a lui Candu în spațiul american.

Dintre partidele moldovenești, democrații sunt cunoscuți pentru faptul că țin mult la imaginea lor în SUA și pentru asta plătesc bani grei firmelor de lobby americane. În 2016, au plătit 600,000$ pentru serviciile Podesta Group. În 2017, Podesta a mai primit 120,000$, iar 360,000$ au mers către Cornerstone Government Affairs. Ulterior, democrații au mai contractat firma Prime Policy Group pentru 40,000$[13] și Cogent Strategies LLC pentru 120,000$[14]. Cu ajutorul acestor companii, democrații au organizat mai multe vizite în SUA pentru conducerea partidului, unde liderii democrați s-au întîlnit cu diverși demnitari americani. În același timp, în mass media americană au început să apară articole semnate de Pavel Filip[15], Vlad Plahotniuc[16] și Andrian Candu.

Unica morală care poate fi dedusă din publicarea articolului lui Andrian Candu în Newsweek este că o firmă bună de lobby își merită banii, însă americanii știu asta cel mai bine.


 1. WE CAN TEACH TRUMP HOW TO FIGHT PUTIN'S RUSSIA | OPINION, newsweek.com ↩︎

 2. PDM mai are un contract cu o companie de lobby din SUA, newsmaker.md ↩︎

 3. Postul TV Prime, amendat de CCA, hotnews.md ↩︎

 4. Cum ocolesc televiziunile moldovene noua legea anti-propagandă, europalibera.org ↩︎

 5. 6280/18 COEST 37, punctul 10, pagina 4, consilium.europa.eu ↩︎

 6. Ce trebuie să înțelegem atunci cînd autoritățile vorbesc despre „Suveranitate”?, sic.md ↩︎

 7. Andrian Candu, critici la adresa lui Cristian Preda: Acest individ îşi urmăreşte propriile interese, adevarul.ro ↩︎

 8. Moldova, locul 78 în lume după Indicele Statului de Drept, agora.md ↩︎

 9. Молдова увлеклась «борьбой с пропагандой». Почему страна опустилась в международном Индексе свободы прессы, newsmaker.md ↩︎

 10. SONDAJ: MOLDOVA CORUPTĂ ȘI CONFUZĂ, report.md ↩︎

 11. Culisele demiterii judecătorului anti-sistem, zdg.md ↩︎

 12. Magistrați cu CV-uri controversate, promovați la Curtea Supremă de Justiție și la Curtea de Apel Chișinău, anticoruptie.md ↩︎

 13. Vezi 2 ↩︎

 14. Миллион в лобби. Молдавские демократы продолжают нанимать зарубежных лоббистов, newsmaker.md ↩︎

 15. West is critical to Moldova’s free-market democracy, thehill.com ↩︎

 16. An East-West flashpoint that needs more attention, thehill.com ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.