La știrile de bază ale postului Pervyi Kanal – cel mai popular post rusesc în Republica Moldova, a fost difuzat la 24 ianuarie 2015 un reportaj despre protestele din Chișinău.

Acesta s‐a distribuit intens și prin rețelele de socializare, fiind vizualizat de peste 29.500 de ori în rețeaua play.md, de 11.500 de ori pe canalul youtube.com, de câteva zeci de mii de membri ai rețelei de socializare rusești ok.ru, care au lăsat și 400 de comentarii sub filmuleț.

Dat fiind impactul enorm asupra publicului și cinismul cu care jurnaliștii de la acest post manipulează datele și faptele, am decis să numărăm minciunile din reportaj, să arătăm adevărul din spatele lor și să explicăm de ce Pervyi a ales anume această minciună și nu alta.

Televizorul stricat: Tehnici de manipulare în reportajul Pervyi Kanal dedicat protestelor din Chișinău. Sursă: Pervyi Kanal

Festivalul falsurilor începe din primele cuvinte, prima minciună apare în secunda a patra a reportajului.

Nu șase minute

0:04: „noul guvern, numit Guvernul Dezaprobării, a apărut la Chișinău în 6 minute” – Fals.

Ședința Parlamentului prin care a fost acordată încrederea Guvernului Filip a durat 32 de minute, lucru ușor de verificat pe înregistrările ei. O ședință scandalos de scurtă, fără sesiune de întrebări și fără prezentarea programului, organizată brusc, în lipsa multor deputați care se opuneau votului.
Minciuna dată este una gratuită, făcută din deprindere, pentru că asupra publicului ori 32 de minute ori 6 minute, ar fi avut același efect.

Puterea nu a fost luată, ea a fost păstrată

0:06: „atît a durat ședința celor care au decis să ia puterea din Moldova în mîinile lor” – Inexact.

Corect ar fi fost „atît a durat ședința celor care au decis să‐și păstreze puterea din Moldova în mîinile lor”, pentru că atît membrii decidenți ai coaliției, cît și premierul desemnat și o mare parte din miniștri sunt din aceleași partide care s‐au perindat la putere în ultimii 7 ani. Această nuanțare a realității era necesară celor de la Pervyi pentru a crește efectul de dramatism.

38% nu e aproape tot

0:21: (revendicări) să ia 1,5 miliarde de euro, practic tot ce era în trezorerie de la bancherii care au furat banii – Fals.

În urma fraudelor numite generic „furtul miliardului”, rezervele BNM s‐au diminuat cu 38%, ceea ce nicidecum nu reprezintă „aproape tot”.[1] Motivația acestei minciuni, cel mai probabil, vine din dorința de a crește elementul dramatic pentru spectatorul dezinteresat și al panicii pentru audiența din Moldova.

În Europa noi deja nu ne‐am integrat

0:36: „...acum toate partidele de opoziție insistă – protestul este pașnic, în Europa noi deja ne‐am integrat, de aceea cerem...” – Fals.

Niciun partid de opoziție și nici de la putere nu afirmă că Moldova deja s‐ar fi integrat în Europa. Acest lucru este fals atît din punct de vedere tehnic – Moldova nu doar nu este membru al UE, dar nici nu are statut de candidat; cît și politic – toate partidele văd „vectorul european” ca pe o cale veșnică spre comunism raiul pe pămînt și nimeni nu și‐a propus niciun termen de atingere a acestui obiectiv măreț și infinit.
Minciuna dată e pentru telespectatorul din afara Moldovei și trebuie să bage în el groaza de „integrare europeană”.

Conform unor surse imaginare

0:45: „...conform unor documente semnate cîțiva ani în urmă, în caz de dezordini, în Moldova vor fi introduse armatele române...” – Fals.

Manipularea se vede și din felul în care e formulată afirmația, fără trimitere exactă – „unor documente, cîțiva ani în urmă”. Ce document? În ce an semnat? Doi foști miniștri ai apărării din Moldova au negat deja existența unor astfel de documente. Minciuna dată e o sperietoare pentru cetățenii Moldovei, dar nu putem să nu observăm ironia tristă că e propagată, în timp ce armata rusă continuă să se afle pe teritoriul RM fără acordul țării și cu încălcarea statutului ei de neutralitate.

Toate ambele

1:29: „Centrul Chișinăului este paralizat, sunt închise toate străzile adiacente Pieței Marii Adunări Naționale...” – Inexact.

Chiar dacă în momentele cu marșuri s‐a circulat mai greu în anumite sectoare, centrul orașului nu a fost niciodată paralizat. Iar „toate străzile adiacente Pieții” sunt de fapt doar două – Bodoni și Pușkin, pe care s‐a circulat mereu, cu excepția traversării acestora în timpul marșurilor organizate de protestatari.

1:38: „Oamenii protestează sub zidurile Cabinetului de Miniștri al Moldovei, în jurul căruia au fost plasate cîteva cordoane de polițiști...”

…și camera arată un singur cordon de polițiști.

2:05: declarațiile oamenilor

Pe parcursul reportajului, din piață sunt luate mai multe voxuri de la participanți. În niciunul din cazuri în imagine nu apare numele celui intervievat, ceea ce e foarte straniu.

3:45: „...miercuri deputații, fără o discuție prealabilă și fără a se interesa de program, cu un record de 6 minute au aprobat candidatura...”

Se repetă minciuna numărul 1.

4:46: „...protestatarilor le‐a reușit să răzbată la etajul 2, unde se află Sala de Ședințe (a Parlamentului)” – Fals.

Protestatarii au intrat în holul din spate al Parlamentului și nu au ajuns nici la etajul 2 și nici în apropiere de Sala de Ședințe a Parlamentului.

Nici mult, nici Putin

5:05: „...criza politică în această țară a ajuns la așa o limită, încît ratingul președintelui Nicolae Timofti a ajuns la nivelul erorii statistice, de aproximativ 1%” - Inexact.

Se creează impresia că președintele avea cîndva un rating de încredere mare, iar acum, în urma crizei politice, el a ajuns la limita erorii de sondaj. De fapt nivelul de încredere în președintele Timofti a fost mereu extrem de jos, iar în urma actualei crize și refuzului de a accepta candidatura lui Plahotniuc, cel mai degrabă că acest nivel chiar a crescut.

Motivația minciunii vine din psihologia consumatorului intern rus. Rusia e o republică prezidențială cu președinte votat de cetățeni. Ratingul președintelui în așa situație e un indicator al legitimității exercitării puterii, iar un rating de 1% al președintelui ar avea într‐un astfel de sistem cu totul alt impact decît într‐o republică parlamentară.

Vinurile moldovenești nu trebuiesc Europei?

5:53: „...după cum spun participanții la miting, Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, ratificat anul trecut, doar a înrăutățit situația economică în țară, produsele de export tradiționale moldovenești nu trebuiesc Europei...” - Fals.

Înrăutățirea recentă a situației economice în Moldova este legată de fraudele din sistemul bancar acoperite ilegal din bugetul de stat și rezervele valutare de către politicienii corupți.

La un an de la implementarea liberalizării comerțului cu UE, exporturile de bunuri agroalimentare către UE a crescut cu 10,8%, compensînd parțial scăderea exporturilor către alte destinații, în special către Rusia, unde scăderea a constituit circa 73%.

Dar și mai mult economia Moldovei a fost lovită de embargourile Rusiei.

Minciuna proastă merită repetată

6:15: vox Iuri Vitneanski „...în acest an majoritatea agricultorilor, 90% din ei nici nu și‐au strîns recolta. Legumele și fructele pur și simplu putrezeau. Merele cădeau putrede pe pămînt...” - Fals.

Este repetarea unei manipulări mai vechi, lansate tot de Pervyi Kanal în septembrie 2015, deconspirată ușor de jurnaliști. În imagini se arătă niște agricultori care scutură merele cu prăjina pentru „a salva copacii”, pentru că nu aveau ce face cu ele. Ulterior, merele din livada în care s-a filmat „drama” au fost culese și exportate.

Se estimează că recolta de mere din sezonul 2015 este de 250-280 de mii de tone. În sezonul precedent, recolta globală de mere a fost în Moldova de 420 de mii de tone, una record pentru ultimul deceniu.

Principalele motive ale scăderii producției țin de condițiile meteo nefavorabile - seceta de la sfârșitul anului trecut și lipsa precipitațiilor în timpul înfloririi.

Iuri Viteanski este membrul „Gărzii Tinere” a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și se prezintă pe profilul de facebook ca angajat al Parlamentului. Asta însă nu atrage atenția jurnaliștilor ruși, care îl prezintă doar cu numele.

Motivația acestei manipulări e dublă – pe de o parte să crească nemulțumirea telespectatorului moldovean, iar pe de alta să camufleze impactul negativ al deciziei politice a Moscovei de a închide piața pentru produsele moldovenești. O decizie care nu a lovit în oligarhi și politicieni, ci în cea mai vulnerabilă pătură socială – agricultorii din zonele rurale.

Un adevăr pe care Iuri Viteanski reușește să-l transmită voalat în reportajul pomenit la 6:39: „După ce a strîns recolta [agricultorul] nu are cui să o vîndă. Rusia și-a apărat piața.”

Sic! va continua să demaște falsurile și manipulările din mesajele cu impact public major. În cazul în care observați în text erori factologice sau aveți sugestii pentru îmbunătățirea calității analizelor noastre, vă rugăm să ne scrieți la adresa watchdog@sic.md.


  1. La 30 octombrie 2013, rezervele valutare ale Moldovei depășeau volumul de 2.810.821.000 dolari americani. La 15 ianuarie 2016 această cifră era de 1.743.614.000. S‐au topit 1,07 miliarde de dolari. Au rămas 1,74. La această temă o să ne întoarcem mai detaliat într‐o analiză separată. ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.