Nu vorbiți cu necunoscuții!

De mici am fost învățați să nu vorbim cu necunoscuții. De ce atunci îi lăsăm acum să ne fie „prieteni” pe rețelele de socializare și să ne deformeze realitatea?

Ni s-a întâmplat fiecăruia, tot mai des în ultima vreme, să fim „ceruți în prietenie” de tot felul de dubioși sau dubioase. Ai să te miri tare dacă ai să afli că multe dintre aceste profiluri nici nu sunt măcar persoane reale? Mai jos, vom arăta cum poți verifica asta în câțiva pași simpli.

Problema mare e că acești trolli sunt plătiți de cineva și asta este jobul lor – să gestioneze mai multe profiluri false concomitent. Dacă le analizezi mai atent activitatea, ajungi la o concluzie simplă: această „industrie” are un obiectiv simplu – ei luptă cu realitatea.

De exemplu. Pagina de Facebook a Guvernului Republicii Moldova este în ultimul timp unul din locurile preferate ale trollilor. Spre exemplu, această știre:

Trei, Doamne, și toți trei! : Toate aceste 3 comentarii sunt scrise de profiluri cu identități furate Sursă: Guvernul Republicii Moldova

Dar haideți să mergem un pas mai departe și să utilizăm căutarea de imagini de pe Google, Yandex sau serviciul FindFace. Verificând în acest mod câteva din pozele celor 3 comentatori, le regăsim pe alte rețele de socializare, dar aparținând altor persoane.

Anton Lefter, care are 1.853 de frenzi pe Facebook, pretinde că este un liber-profesionist din Chișinău. Dar de fapt, acesta a furat identitatea italianului Antonio Palomba (VK) din Sorrento, burlac. Printre ultimele postări ale lui Anton Lefter: Octavian Calmîc: ”Aderarea la Acordul OMC…”, „Platon - rolul său în finanţarea opoziţiei”, „Nuland la întrevedere cu Filip”. Anton Lefter imită o viață de familie, trăind chipurile în concubinaj cu o oarecare Ana Cioranica-Lefter, interesată și ea de evoluțiile politice din țară, dar și de bârfe privind viața privată a Angelei Gonța. Deși se pretind concubini, Anton Lefter și Ana Cioranica-Lefter nu au nicio poză împreună.

Având un număr impresionant de 4.385 frenzi, printre care politicieni, jurnaliști și bloggeri, trainerul personal Mihaela Roșca din Orhei are fotografiile furate de la o persoană care-și spune Vikusik, din Călărași (Janau Vicusiq în VK sau Вика Ж în Odnoklassniki). Printre ultimele sale postări, Mihaela Roșca publică „imagini provocatoare” cu fete (ca să-și asigure atenția frenzilor din rândul bărbaților), se întreabă „Cum să votezi un așa vagabond cu 11 case” (alături de o imagine cu Andrei Năstase) și republică un articol delirant, conform căruia un raion din Transnistria ar vrea unirea cu România (mizând pe atenția publicului unionist).

Cu un număr mai modest de frenzi, 1.341, Andrei Ursu din Călărași nu s-a rușinat să paraziteze pe profilul lui Иван Козачок (VK), aparent un star al mișcării de street workout din Ucraina. Ucraineanul probabil nici nu bănuiește că cineva îi utilizează imaginea, bine lucrată, ca să publice posturi denigratoare la adresa lui Andrei Năstase, Nataliei Morari sau Renato Usatâi. Poftim și ceva poze cu un Mercedes BRABUS S63 AMG Cabriolet, pentru diversitate. Nu credem că ai să ți-l permiți vreodată, dragă Andrei Ursu (sau cum te mai cheamă), din salariul tău de troll. Spre deosebire de angajatorul tău.

Și ca să nu fim acuzați de cherry picking — da, pe pagina guvernului există și comentarii care aparțin unor persoane reale (majoritatea fiind susținători PD), însă numărul trollilor prevalează considerabil.

Ca să vă imaginați scara acestei „afaceri”, poftim o listă de trolli identificați doar în 3 ore de căutări doar pe pagina Guvernului.

  1. Madalina Radulescu, Friends: 1671, Елена Шишло
  2. Andrei Ursu, Friends: 1341, Иван Козачок
  3. Lupascu Ion, Friends: 774, павел павлов
  4. Voiculescu Ion, Friends: 1057, Петя Семкович
  5. Anatolie Tataru, Friends: 1735, Игорь Безруков
  6. Maxim Buga, Friends: 1020, Max Brandt
  7. Victoria Gonța, Friends: 3898, Tatiana Sukhikh
  8. Mihaela Roșca, Friends: 4385, Janau Vicusiq
  9. Anton Lefter, Friends: 1853, Antonio Palomba

Updt1: După publicarea articolului profilurile au inceput a fi dezactivate.

Updt2: S-a adeverit că de fapt profilurile nu sunt dezactivate (cu mici excepții), ci persoanele care le gestionează au schimbat din setări adresa profilului. Ei bine, Facebook are și modul de adresare utilizînd ID-uri unice. Lista a fost actualiztă corespunzător.

Total: 17734.

În mod ideal, doar aceste 9 profiluri găsite în doar 3 ore acoperă 17.734 de utilizatori. Evident, o parte din acești frenzi sunt comuni, iar o parte și mai mică lucrează în același oficiu cu „eroii” noștri. Însă dacă facem o presupunere simplă și ne imaginăm că în Facebookul moldav ar exista doar 100 de profiluri false — în cazul ideal, asta ar asigura o acoperire medie de 197.044 utilizatori doar pe Facebook. Însă realitatea e mult mai tristă — una din funcțiile trollilor nu este doar activitatea pe Facebook, dar și comentarea știrilor mai în toate resursele media.

Aici atingem o altă problemă majoră: trollii, inclusiv cei politici, ucid dialogul sănătos în comentarii. În condițiile în care majoritatea portalurilor de știri nu dau doi bani pe moderare (la propriu și la figurat), trollii îi alungă pe comentatorii „sănătoși” fie prin replici agresive, fie prin simplă dominare numerică. Cât persistă această situație, spațiile dedicate comentariilor de pe portalurile media nu vor fi niciodată platforme veritabile de dialog.

De ce există atâtea profiluri false ce vor să-ți devină „prieteni”? De ce ar cheltui cineva timp—și bani—pe asta?

Să presupunem că există cineva care controlează mai tot spațiul TV din țară. El ar vrea foarte mult să controleze și mesajele ce se propagă pe internet. Aici în luptă sunt aruncați trollii, profilurile false.

Miza lor nu este neaparat să domine spațiul online. Asta ar fi imposibil. Dar imaginează-ți că newsfeed-ul tău e compus din trolli în proporție de 30%, fără ca tu să suspectezi asta. Ei sunt activi, organizați și vorbesc în același glas. Tu, un consumator simplu, ești ținta.

Ei îți vor promova unele știri și vor bloca sau ridiculiza altele, într-un glas. Se vrea împiedicarea liberei circulații a unei teze, mesaj, opinii sau știri incomode, sau, cel puțin, diluarea acesteia cu altele cinci știri, contradictorii și false. Pentru fiecare articol care demască un fals sau o schemă de corupție, se aruncă altele cinci cu „explicații” și „precizări”. Astfel, albul nu mai este alb și negrul nu mai este negru.

Așadar, cine sunt trollii, ce fac?

Trollii, în special cei din specia angajatus politicus, pot fi observați comentând de zor pe situri le de știri, sau distribuind pe rețele sociale știri de origine dubioasă, sau intrând în ceartă, deseori angajați cu hurta la așa-numite ferme de trolli.

Un troll nu este neapărat un profil fals. Totuși, doar o mică parte sunt persoane reale. Profiluri false, vieți false, identități false. Unii se dau unioniști, alții stataliști, comunicând prin comentarii cu oameni reali. Tensionând comunicarea din societatea online, ducând-o la extremă, unul din efectele previzibile este divizarea în continuu a publicului online.

Trebuie să luăm aminte, însă, un lucru important. În această industrie cineva achită salarii. Există niște persoane care și-au creat identități false online. Jobul lor este să bruieze, să intre în ceartă cu noi și să ne divizeze. Deseori, se atentează la lucrurile în care crezi.

Deci, când vezi cum cineva încearcă insistent să te convingă despre faptul că trebuie să îți schimbi opinia – fii atent. De ce un simplu interlocutor, fie online, fie în viața reală, ar insista în ruptul capului să îți schimbe valorile, să te convingă de ceva, ce ține de alegerea ta proprie?

Cine are nevoie de trolli? De ce se finanțează această industrie?

Răspândirea istoriilor false, cu eroi și antieroi inventați, este o armă puternică. Când, de exemplu, o guvernare nu este onestă cu cetățenii săi, această armă este necesară supraviețuirii guvernării. Mai mult ca atât, este una din regulile de bază ale propagandei de când există aceasta. Online, această armă a luat forma trollilor.

Scopul e sa creeze versiuni false ale aceluiași fapt. Astfel, cititorul nu știe care este realitatea, iese din internet mai confuz decât a intrat și preferă să se informeze de la televizor, unde informația deja s-a „mestecat” pentru tine.

De asemenea, în situația ipotetica când în stradă izbucnesc proteste antiguvernamentale, scopul trollilor va fi ca newsfeedul tău să fie plin de motănași, bancuri și poze cu natura. Astfel, scopul mai general este de a compromite funcția rețelelor sociale de a fi o sursă de informare rapidă pentru cetățeni.

Trollii politici vor exista, mai bine zis, vor fi plătiți să existe, atâta timp cât te lași influențat de ei. Ignoră-i, blochează-i și ei vor dispărea ca specie.

Ce să facem, cum să ne comportam?

Să nu ne lăsăm provocați și să ignorăm această parte artificială a rețelelor de socializare. Cu cât mai insistent încearcă cineva să te convingă de faptul că ai o viziune greșită, cu atât mai dezinteresat ar trebui să fii de acea discuție.

Cum recunoști un troll, fie el real sau un profil fals? Atrage atenția la limbajul nefiresc și tonul insistent în care ți se „vinde” o istorie.

Updt3: După publicarea articolului, s-a lansat extensia pentru Chrome Trolless. Puteți încerca și acest instrument pentru a scăpa de trolli.

Dacă am aplica regulile din viața reală la discuțiile de pe rețele: Când un om strain îți spune că vrea să îți fie prieten, îl ignori. Cand un om necunoscut se agață de tine pe stradă, îl ignori, nu-i așa?

Acest articol este finanțat de un grant oferit de Departamentul de Stat al SUA. Opiniile, constatările și concluziile din articol aparțin autorului și nu le reflectă neapărat pe cele ale Departamentului de Stat al SUA.

Articolul este publicat în calitate de „guest post”, nefiind un articol de fact-checking.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.