Liderul socialiștilor Igor Dodon a avut declarații oscilante în ultimii doi ani cu referire la Acordul de Asociere pe care Republica Moldova l-a semnat cu Uniunea Europeană. De la declarații ostile acum doi față de Acordul de Asociere UE-RM, liderul socialist a revenit la sentimente mai bune în timpul campaniei electorale, ca după alegeri, proaspătul președinte să reia tonul agresiv prin care s-a remarcat la început.

2014: Igor Dodon este pentru anularea Acordului de Asociere

Din 2014 și pînă în vara acestui an, Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a organizat mai multe acțiuni, inclusiv de protest, precum și conferințe și mese rotunde în care socialiștii se pronunțau deschis pentru anularea Acordului de Asociere și încercau să scoată în evidență deficiențele implementării documentului. O listă incompletă a acestora poate fi găsita pe pagina de internet a formațiunii dînd la căutare Acordul de Asociere.

Iată doar cîteva din titlurile afișate care vorbesc de la sine:

Igor Dodon: "După semnarea Acordului de asociere cu UE, economia Moldovei se va prăbuși" (26 iunie 2014);[1]

Igor Dodon este pentru anularea Acordului de Asociere cu UE (22 iulie 2014);[2]

Semnarea Acordului de Asociere a RM cu UE a fost o mare greșeală (28 septembrie 2015);[3]

Dodon: Prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova a săvîrșit un act de sinucidere (7 iulie 2016).[4]

Pînă aici e clară poziția socialistului. Chiar și așa, analizînd în profunzime articolele, putem deduce că și în interiorul acestei perioade, Igor Dodon evoluează de la denunțare, în 2014, pînă la necesitatea revizuirii Acordului de Asociere în 2016.

2016. În campanie: „Președintele nu poate denunța Acordul de Asociere”

În campania pentru alegerile prezidențiale, Igor Dodon a revenit la sentimente mai bune în cea ce privește Acordul de Asociere la blocul comunitar. În cadrul unei dezbateri la postul public de televiziune, înaintea turului doi de scrutin, candidatul socialist a declarat că pledează pentru relații bune cu UE și a infirmat faptul că ar dori să anuleze acordul:

„Președintele țării nu poate denunța acorduri de integrare europeană sau alte acorduri internaționale. Eu pledez pentru relații bune în continuare de parteneriat cu Uniunea Europeană”. Igor Dodon a mai spus în concluzie că „în relațiile cu UE, regimul liberalizat de vize rămîne intact. Rămîn relații bune, parteneriate, dar trebuie să rezolvăm problema cu comerțul, în urma unor negocieri”.[5]

Tot în campania electorală, Igor Dodon a lăsat-o mai moale și cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Eurasiatică, teză pe care a promovat-o insistent în mai toate declarațiile sale publice. Mai mult, în cadrul unei dezbateri electorale, liderul PSRM lasă de înțeles că după alegerea sa în funcția de președinte va lăsa acest deziderat în grija Partidului Socialiștilor: „Voi fi un președinte al tuturor. Integrarea Eurasiatică va rămîne o poziție a partidului”.[6]

2016. După alegeri: „Ne propunem anularea Acordului de Asociere”

Deși nu a fost confirmat oficial și în pofida faptului că victoria sa în alegerile din 13 noiembrie este contestată, proaspăt ales președinte, Igor Dodon a oferit primele interviuri în presa din Federația Rusă în care socialistul s-a sucit din nou.

Într-un interviu apărut la 14 noiembrie pentru publicația moscovită Izvestia.ru,[7] Igor Dodon afirmă iarăși că Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană este „o mare greșeală” și că își propune abolirea documentului.

Chiar dacă recunoaște că „președintele nu are prerogative pentru anularea Acordului”, liderul PSRM spune mai întîi că „va organiza un referendum pentru ca oamenii să se pronunțe”. După care se exprimă tranșant: „Consider că semnarea Acordului de Asociere cu UE a fost o mare greșeală. Indicatorii economici arată că de pe urma acestui document Moldova a avut numai de pierdut. A pierdut piața rusă și nu a obținut-o pe cea europeană promisă. Dar în general, Partidul Socialiștilor și eu însumi ne propunem anularea acestui acord.”

În același interviu, Igor Dodon s-a declarat un susținător al ideii de aderare la Uniunea Eurasiatică. El a mai menționat că prerogativele de care dispune președintele țării îi permit să semneze pentru început un memorandum și a anunțat că ar putea veni cu o astfel de inițiativă. Această declarație vine oarecum în contrasens cu ideile exprimate de Igor Dodon în cadrul dezbaterii de la ProTV Chișinău precum că dacă va fi ales, va un președinte al tuturor și că de integrarea eurasiatică se va ocupa mai departe Partidul Socialiștilor.

Așa sau altfel, avem aici un exemplu de discurs politic oportunist folosit cu pricepere de un politician cu experiență cum este Igor Dodon și rămîne de urmărit și în continuare în ce direcție se va îndrepta socialistul din noua postură de șef al statului.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Igor Dodon: "După semnarea Acordului de asociere cu UE, economia Moldovei se va prăbuși", socialistii.md ↩︎

  2. Igor Dodon este pentru anularea Acordului de Asociere cu UE, socialistii.md ↩︎

  3. Semnarea Acordului de Asociere a RM cu UE a fost o mare greşeală, socialistii.md ↩︎

  4. Dodon: Prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova a săvîrşit un act de sinucidere, socialistii.md ↩︎

  5. Dezbateri electorale la TV Moldova 1, 10 noiembrie 2016, min.13:30 – 14:45, trm.md ↩︎

  6. Dezbateri electorale la ProTV, 3 noiembrie 2016, youtube.com ↩︎

  7. Игорь Додон: «Встреча с Путиным произойдет до конца 2016 года», Игорь Додон: подписание соглашения об ассоциации с ЕС было ошибкой, izvestia.ru ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.