Președintele Igor Dodon insistă pe importanța Rusiei ca partener strategic al Moldovei și se laudă că, după ce a devenit președinte, a reușit să crească exporturile Moldovei spre Rusia cu 17%,[1] iar panourile PSRM prezintau o creștere și mai mare: „de 3-4 ori”.[2]

Realitatea este însă că, din punct de vedere comercial, Rusia nu mai este partenerul strategic pe care-l prezintă Igor Dodon. Dacă în 2012, Rusia avea o pondere de 30,3% în exporturile moldovenești, în 2016 ponderea lor a scăzut la 11,4%, comparabilă cu cea a Italiei – 9,7%. Președintele însă nu a acordat niciodată Italiei aceeași importanță ca Rusiei.

În prezent, România—și nu Rusia—e cel mai mare partener comercial. Infografic: A. Nicolae

Pe de altă parte, cel mai important partener comercial al Moldovei a devenit România, cu 25,1%. Chiar dacă un sfert din exporturile noastre merg peste Prut, mai mult decît dublu față de ce trimitem în Rusia, Igor Dodon nu e nici pe departe la fel de grijuliu față de partenerii români. Dimpotrivă, declarațiile sale au fost adesea mai degrabă belicoase față de vecinii noștri vestici.

După embargoul rus din 2006, UE a întrecut CSI la capitolul ponderea exporturilor Infografic: A. Nicolae

Uitîndu-ne la ponderea UE și CSI în ansamblu, vedem că 65,1% din exporturi merg în UE și doar 20,3% se duc în CSI, de peste 3 ori mai puțin.

Chiar dacă ne referim strict la exporturile agro-alimentare, întrucît Igor Dodon își atribuie rolul de apărător al fermierilor care nu au unde-și exporta merele și prunele, observăm că ponderea Rusiei și a întregii Comunități a Statelor Independente a scăzut dramatic, iar cea a UE a crescut vertiginos: CSI de la 55% în 2008, la 19,2% în 2016; UE de la 31,1% la 57,9% în aceeași perioadă.

Export agro: majoritatea exporturilor merg în UE, nu CSI Infografic: A. Nicolae

De fapt, anul trecut Moldova a exportat mai multe produse agro-alimentare în categoria „alte țări”—22,88%—decît în CSI. Asta în condițiile în care valoarea totală a exporturilor din această categorie a crescut de la ~590 la ~890 de milioane de dolari.

Deși ponderea comerțului cu Rusia și CSI rămîne semnificativă, în mod evident, importanța acestuia nu mai este vitală. Din păcate, embargourile motivate politic au demonstrat că Moscova nu este un partener comercial de încredere. O pondere mai mare a comerțului cu Rusia, așa cum își dorește Igor Dodon, înseamnă și o vulnerabilitate mai mare față de manevrele Kremlinului.

Va urma...

Vedeți și Președintele Dodon versus statistica, Partea II

Mulțumiri lui Alexandru Fala, Expert-Grup, pentru consultanță la elaborarea acestui material.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Провели очень хорошую встречу..., min 2:00, fb.com/dodon.igor ↩︎

  2. /VIDEO/ Dodon se laudă cu „realizări” privind exportul în Rusia pe panouri plătite. Statisticile oficiale îl contrazic, tv8.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.