Liderul separatist de la Tiraspol Vadim Krasnoselski a anunțat recent că sovietul suprem a adoptat o lege privind dezvoltarea tehnologiilor blockchain în regiune. Mai simplu spus, a legalizat Bitcoin-ul și alte criptovalute.

Krasnoselski deja așteaptă investitori ruși cărora le-a promis toate condițiile necesare, mai ales electricitate ieftină[1]. Pentru asta, spune el, se va folosi inclusiv gazul care i „se cuvine” Transnistriei pentru tranzit. Haideți să vedem cum stă, de fapt, treaba.

Care-i treaba cu Bitcoin?

Bitcoin e o monedă virtuală al cărei curs (foarte volatil de altfel) este, la momentul scrierii acestei fraze, de 9854 dolari americani. Nu vom intra în mecanismul de funcționare al Bitcoin, dar trebuie de știut că acești bani virtuali se „minează” în „ferme” (da, sună straniu) sau, cu alte cuvinte, se produc printr-un proces tehnologic ce consumă foarte multă electricitate. O explicație detaliată a modului în care funcționează criptovaluta găsiți aici.

Ceea ce ne interesează acum e că Bitcoinii sunt foarte valoroși, dar trebuie energie electrică multă și ieftină pentru ca producerea lor să fie profitabilă. Experții nu pot cădea de acord cîtă energie exact consumă rețeaua Bitcoin, dar o estimare citată pe larg arată că toate „fermele” de Bitcoin din lume consumă la fel de multă electricitate cît Singapore sau Portugalia[2].

Pe lîngă energia consumată pentru însăși producerea monedei virtuale, se cheltuie energie și pentru răcirea/ventilarea acestor centre de producere. Afacerea e mai profitabilă în nordul Rusiei sau în Islanda, sau în alte locuri unde clima e mai rece, însă în Transnistria costurile pentru răcirea „fermelor” nu vor fi de neglijat.

Gazul și banii

Avantajul Transnistriei e clar: electricitate ieftină. Energia electrică peste Nistru este ieftină fiindcă regiunea separatistă nu plătește pentru gaz. Tot gazul consumat acolo, inclusiv pentru producerea electricității, se adaugă la datoria Moldovagaz către Gazprom.

Krasnoselski a spus că Transnistria va folosi pentru Bitcoin energia de la hidrocentrala de la Dubăsari și de la cele trei mini-CET-uri din Tiraspol. În ultimul caz, el a declarat că va fi folosit gazul care i „se cuvine” Transnistriei ca plată pentru tranzitul combustibilului prin regiune – vreo 25-30 de milioane de dolari, potrivit lui.

Cu alte cuvinte, liderul separatist a dat de înțeles că pentru Bitcoin nu va fi folosită Centrala de la Cuciurgan, principalul consumator de gaze din regiune, de unde vine grosul datoriei Moldovei către Gazprom.

Finanțare pentru separatism

Chiar dacă lăsăm la o parte Centrala de la Cuciurgan, partea dreaptă a Nistrului oricum e nedreptățită. Aceste plăți pentru tranzitul gazelor, despre care vorbește Krasnoselski, sunt distribuite incorect. Expertul Sergiu Tofilat ne-a explicat că Rusia plătește 3 dolari pentru transportarea a 1000m3 de gaz pe o distanță de 100 km, iar suma acumulată se împarte 50/50 între Chișinău și Tiraspol, deși 71% din țevile prin care se face tranzitul se află pe teritoriul constituțional și doar 29% pe teritoriul separatist. Adică Transnistria ne fură și la plata pentru tranzitul gazelor.

Acestea ar putea fi însă doar fleacuri. Sergiu Tofilat are dubii că hidrocentrala și mini-CET-urile au suficientă capacitate neutilizată pentru a furniza energie pentru Bitcoin. Dacă îngrijorările sale se adeveresc și Centrala de la Cuciurgan va fi folosită pentru minarea criptovalutelor, viteza de acumulare a datoriei Moldovei către Gazprom va crește considerabil.

Potrivit expertului, Centrala de la Cuciurgan lucrează în prezent la aproape 20% din capacitate și consumă anual în jur de un miliard de metri cubi de gaz[3]. În cel mai prost caz (pentru Chișinău), dacă centrala ar fi pornită la maxim, consumul ar putea ajunge la 5 miliarde m³/an. La un preț al gazului de 178,5$, datoria către Gazprom ar crește cu aproximativ 900 de milioane de dolari pe an.

Centrala de la Cuciurgan cumpără gaz de la Tiraspol-Transgaz, la un preț subvenționat. La rîndul său, Tiraspol-Transgaz nu transferă banii la Moldovagaz pentru gazul primit, dar "creditează"[4] bugetul separatist[5]. Experții estimează că în jur de 35% din bugetul regiunii separatiste din ultimii 10 ani a fost finanțat din vînzarea gazului.

Pe lîngă faptul că Moldova acumulează datorii pentru gazul consumat de Transnistria, dar mai și cumpără apoi electricitatea produsă din acest gaz, acum Moldova ar putea acumula datorii și pentru energia cheltuită în „ferme” de Bitcoin. Acești bani ar fi încă o sursă de finanțare pentru regimul separatist.

Podul de Bitcoin

Bitcoin și alte criptovalute asemănătoare sunt prețuite și în alte regiuni „problematice”. În Donbas, spre exemplu, monedele virtuale sunt văzute ca o metodă de plăți și transferuri internaționale[6], întrucît băncile din regiune nu sunt conectate la sistemul SWIFT. Un consilier al președintelui Putin a propus crearea unei cripto-ruble pentru a evita sancțiunile internaționale[7]. În Crimea, o platformă blockchain a fost propusă pentru a permite investiții anonime[8].

Criptovalutele ar putea fi mai mult decît o simplă sursă de bani pentru Transnistria. În primul rînd, Kranoselski vorbește despre atragerea investitorilor ruși, iar controversatul afacerist Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, și-a exprimat deja interesul. În al doilea rînd, anonimitatea pe care o pot oferi tehnologiile blockchain pot atrage și investitori din alte părți. În al treilea rînd, aceeași anonimitate ar permite nu doar intrarea, ci și scoaterea mult mai ușoară a banilor Transnistria. O piață internațională anonimă și descentralizată de tranzacții financiare – perfect pentru o republică nerecunoscută. Și încă pe banii noștri.


  1. В Приднестровье узаконили добычу криптовалюты и ждут российских инвесторов, newsmaker.md ↩︎

  2. Bitcoin Energy Consumption Index, digiconomist.net ↩︎

  3. Производственные показатели за 9 месяцев 2017 года, moldgres.com ↩︎

  4. Oferă împrumuturi la 0% bugetului transnistrean ↩︎

  5. INFOGRAFIC. Cum Guvernul Moldovei finanțează regiunea transnistreană prin procurarea energiei?, watchdog.md ↩︎

  6. В Донецке обсудили дорожную карту интеграции криптовалют в экономику региона, forklog.com ↩︎

  7. Советник Путина заявил, что крипторубль поможет обойти западные санкции, forklog.com ↩︎

  8. Инвестиции в Крым предлагают анонимизировать с помощью блокчейна, forklog.com ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.