Polonezii sunt recunoscători rușilor pentru că i-au eliberat de fasciști în cel de-al doilea Război Mondial. Nu e o glumă proastă, dar încă o narațiune pe care Kremlinul și fidelul Sputnik încearcă s-o împingă pe unde pot.

Filiera moldovenească a Sputnikului publică un comentariu de Boris Șapovalov în legătură cu un sondaj, comandat tot de Sputnik, care cică arată că majoritatea polonezilor sunt plini de recunoștință pentru Armata Roșie.[1] Boris Șapovalov este membru al Consiliului societății civile de pe lîngă președintele Dodon, critic înverșunat al vestului și apărător emerit al Rusiei.[2]

De ce acum?

Sondajul vine după o nouă ceartă ruso-polonă[3] cu ocazia aniversării eliberării de către Armata Roșie a lagărului de la Auschwitz. Premierul polon Mateuz Morawiecki a publicat un editorial în revista Politico,[4] unde acuză Rusia de revizionism istoric. El scrie că rușii au fost complici la începerea războiului, invadînd și împărțind Polonia cu nemții. Morawiecki insistă că, pentru Europa de Est, învingerea Germaniei Naziste nu a însemnat eliberare, ci începutul unei noi ocupații.

Firește, astfel de afirmații au trezit multă indignare la Moscova. Vladimir Putin a răspuns cu aceeași monedă, literalmente: de fapt, polonezii ar fi colaborat cu naziștii[5] și acum vor să rescrie istoria.[6]

Ce s-a întîmplat de fapt?

Cu excepția Rusiei și a zonelor sale de influență informatică, consensul e clar: Polonia are dreptate. Deși au existat colaboraționiști, ca peste tot, mulți polonezi și-au riscat viața adăpostind evrei, iar piloții lehi, alături de cei cehoslovaci, s-au alăturat forțelor aeriene britanice și au ajutat la prevenirea invaziei naziste în Marea Britanie.

Cînd naziștii au invadat Polonia pe 1 septembrie 1939, sovieticii au atacat din partea cealaltă pe 17 septembrie, ocupînd jumătate de țară. NKVD-ul și Armata Roșie au deportat sute de mii de polonezi și au ucis zeci de mii. Cea mai cunoscută tragedie e masacrul de la Katîn.[7]

După război, Stalin i-a promis lui Churchill că va accepta în Polonia un guvern de uniune națională, în care urmau să intre, pe lîngă comuniști, și membri ai guvernului din exil. Liderii și reprezentanții acestuia au fost invitați la negocieri, însă au fost arestați și condamnați în urma unui proces trucat,[8] iar în Polonia a fost instaurată o dictatură comunistă.

E adevărat că, în ultimii ani, unii istorici polonezi s-au văzut amenințați cu dosare penale din partea partidului naționalist de guvernămînt, PiS.[9] Reprezentanții acestuia consideră că e o „insultă națională” să scrii despre contribuția unor înaintași polonezi la Holocaust. Pe cînd, de fapt, condamnabilă trebuie să fie orice tentativă de a scrie despre istorie doar în alb și negru.

Ce cred polonezii?

Sputnik nu a publicat sondajul despre care scrie, așa că am căutat alte sondaje să vedem cît de „recunoscători” sunt polonezii față de ruși. În 2019, întrebați ce simt față de alte naționalități, 43% dintre polonezi au zis că simt antipatie față de ruși și doar 28% au zis că le sunt simpatici urmașii „eliberatorilor”.[10]

Într-un sondaj din 2017, 55% din respondenți au spus că știau despre rezistența anticomunistă din Polonia. Dintre aceștia, 75% cred că membrii rezistenței au fost eroi și că lupta lor a fost necesară pentru a împiedica sau încetini sovietizarea țării, 73% spun că rezistența a fost expresie de patriotism și 67% sunt de părere că luptătorii anticomuniști pot fi un model pentru generațiile tinere. Din nou, aceste cifre se referă la cei care spun că au auzit despre rezistență (55%), nu la totalul respondenților.[11]

Am găsit și un sondaj mai vechi, din 2009, unde respondenții au fost întrebați anume despre intrarea trupelor sovietice în Polonia pe 17 septembrie 1939. 60% au răspuns că a fost o împărțire a Poloniei între sovietici și naziști. 58% au zis că nazismul și comunismul sunt la fel de rele. Cît despre pocăința celor vinovați, 67% din polonezi credeau atunci că guvernul german este sincer interesat în reconcilierea cu Polonia, însă doar 24% credeau același lucru despre ruși.[12]

De ce contează pentru moldoveni?

Polonia, asemenea Moldovei, a avut de suferit atît de urma naziștilor, cît a și a sovieticilor, iar astăzi se află pe linia de front a războiului informațional rusesc. Polonezii și autoritățile lor, spre deosebire de președintele Dodon, păstrează memoria ambelor tragedii. Ei nu ignoră crimele naziștilor, dimpotrivă, cer despăgubiri Germaniei.[13] Însă asta nu-i împiedică să comemoreze și crimele sovieticilor. Atitudinile azi sunt mai bune față de nemți pentru că aceștia își recunosc păcatele.

Rusia însă nu știe decît despre victoria împotriva fascismului și eliberarea Auschwitzului. Deportările și împușcările în masă, strămutarea forțată a milioane de oameni și ciopîrțirea Poloniei,[14] dictatura socialistă ce a urmat, toate sunt minimizate ca importanță, iar rarele scuze vin cu asteriscuri. Ca și în Moldova. În narațiunea Moscovei, doar Antonescu și nemții au comis crime. Deportările, foametea și represiunile sovietice sunt doar „propagandă fascistă”.

Dacă la noi o bună parte din populație și din politicieni au acceptat versiunea Moscovei, polonezii se încăpățînează și o combat cu fiecare ocazie. E greu să te dai eliberator cînd presupușii eliberați te contrazic și te numesc ocupant. De aici și această cîrpeală a narațiunii din partea Sputnikului: de fapt, liderii de la Varșovia nu ar vorbi în numele poporului, iar oamenii de rînd ar fi recunoscători URSS-ului. Nu am putut da de sondajul comandat de Sputnik, însă celelalte sondaje pe care le-am putut găsi demonstrează exact opusul: polonezii consideră că sovieticii i-au ocupat în ‘39 și le poartă pică rușilor pînă azi.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


 1. Шаповалов: поляки благодарны советским воинам за освобождение от фашизма, ru.sputnik.md ↩︎

 2. Новости по теме Борис Шаповалов, ru.sputnik.md ↩︎

 3. Statement of Polish MFA on false narratives presented by the Russian Federation, gov.pl ↩︎

 4. Moscow’s Holocaust revisionism, politico.eu ↩︎

 5. Путин назвал сволочью поддержавшего Гитлера посла Польши, ria.ru ↩︎

 6. Путин: некоторые страны Европы были в сговоре с фашистской Германией, ria.ru ↩︎

 7. Masacrul de la Katyń, ro.wikipedia.org ↩︎

 8. Procesul celor șaisprezece, ro.wikipedia.org ↩︎

 9. Poland backs down on divisive Holocaust law after anger from Israel and US, independent.co.uk ↩︎

 10. Polish Public Opinion, 2/2019, cbos.pl ↩︎

 11. Polish Public Opinion, 2/2017, cbos.pl ↩︎

 12. Polish Public Opinion, September 2009, cbos.pl ↩︎

 13. Germany must pay Poland up to $1 trillion in reparations, minister says, independent.co.uk ↩︎

 14. Polish population transfers (1944–1946), wikipedia.org ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.