Renato Usatîi nu uită niciodată să facă periodic cîte o declarație controversată care să stîrnească măcar un pic de vîlvă și să-i asigure o acoperire largă în presa locală, chiar dacă e adesea negativă.

Judecînd după stilului său direct, pe șleau, de comunicare, precum și după popularitatea sa apărută „peste noapte”, Usatîi ar putea fi descris ca un fel de Donald Trump al politicii moldovenești.

Nu ar trebui să fim surprinși atunci că primarul de Bălți, inspirat poate de incursiunea PL-ului în politica internațională, a decis să-și anunțe sprijinul pentru Donald Trump în cadrul alegerilor prezidențiale din SUA[1].

Mai exact, Usatîi îi încurajează „pe toți oamenii care îl sprijină din SUA” să-l voteze pe Trump. Cine sunt acești susținători și cîți sunt ei, de merită o adresare publică, știe numai Usatîi.

Teatrul Absurdului: Usatîi își filmează declarația de susținere a unui capitalist american avînd un tablou cu Lenin drept fundal.Sursă: Deschide Știrea

Dar dincolo de similitudinile dintre cei doi ca personaje politice, care sunt argumentele lui Usatîi în favoarea lui Trump? Cel puțin două.

1. Trump și Usatîi vor salva Moldova de oligarhi

Primarul de Bălți promite că împreună cu Trump va rezolva multe probleme „nu doar în SUA, ci și în Moldova” și explică apoi că se referă la statul capturat de un „criminal puternic” (bănuim, Plahotniuc) și alții mai mici.

Este destul de ironic că Usatîi l-a ales anume pe Donald Trump drept partener în lupta împotriva corupției și a oligarhilor. Candidatul republican a fost implicat în diferite scandaluri încă din anii 1980’ și pînă azi, precum legături cu mafia italiană, violarea legilor antitrust în achiziția unor cazinouri, folosirea migranților ilegali în construcții, hărțuire sexuală[2], etc.

O problemă recurentă este refuzul lui Trump de a-și plăti partenerii și angajații, de la chelneri și tîmplari pînă la agenți imobiliari și avocați. Potrivit USA Today, Trump și companiile sale au fost implicate în aproximativ 3500 de litigii pe parcursul ultimilor 30 de ani, majoritatea legate de neîndeplinirea obligațiilor contractuale. Reacția preferată a candidatului republican a fost intimidarea printr-un contra-proces costisitor, cerînd el însuși sume enorme de la cei care l-au dau în judecată[3].

Un alt scandal recent este legat de fundația de caritate a lui Donald Trump, care a fost folosită în scopuri electorale pentru a finanța campania procurorului de Florida, la scurt timp după ce aceasta a „stins” investigațiile privind Universitatea Trump și Institutul Trump, instituții acuzate că ar fi stors fraudulos zeci de milioane de dolari din studenți[4].

Trump însuși a recunoscut în cadrul unor întîlniri cu alegătorii că își folosește averea pentru a obține favoruri din partea demnitarilor și funcționarilor publici. „Cînd mă sună, le dau. Și știți ce? Cînd am nevoie de ceva de la ei 2-3 ani mai tîrziu, îi sun și ei sunt acolo pentru mine[5]".

Oamenii din anturajul lui Trump par să-i împărtășească lipsa de scrupule, cel mai cunoscut fiind probabil Paul Manafort, pînă nu demult șeful campaniei electorale a lui Trump. Acesta a fost un consilier pentru dictatorul filipinez Fernando Marcos și, mai recent, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici. Potrivit procurorilor ucraineni, Manafort urma să primească de la Partidul Regiunilor aproximativ 13 milioane de dolari. Procurorii afirmă, de asemenea, că Manafort era cel puțin la curent cu schemele de corupție ale lui Ianukovici[6].

Și totuși, dincolo de toate aceste scandaluri, anume cu sprijinul lui Trump speră Usatîi să învingă oligarhia și corupția din Moldova.

2. Trump va îmbunătăți relațiile SUA cu Moldova și restul țărilor

Deși Usatîi e sigur că Trump ca președinte va îmbunătăți relațiile SUA cu restul țărilor, inclusiv Moldova, în declarațiile sale candidatul republican pare a fi interesat să îmbunătățească relațiile doar cu Rusia. În ce privește celalalte țări, Trump consideră China inamicul principal al SUA[7], vrea să construiască un zid la granița cu Mexico chiar din banii mexicanilor[8], iar statele membre NATO ar trebui să plătească pentru protecția militară din partea SUA[9].

Mai concret despre colțișorul nostru de lume, Europa de Est - unde state precum Moldova sau țările baltice mizează pe sprijinul vestic ca o contragreutate influenței rusești - Trump a declarat că americanii ar trebui să se retragă din Ucraina și să lase Germania să apere Kievul[10]. Mai mult, candidatul republican are o atitudine cumva tolerantă față de anexarea Crimeii de către Rusia, declarînd: „am auzit că oamenii din Crimeea ar prefera să fie cu Rusia decît unde erau[11].

De asemenea, întrebat dacă ar apăra țările baltice împotriva unei invazii rusești, Trump a răspuns că ar face-o doar după ce va evalua dacă aceste țări „și-au îndeplinit obligațiile față de SUA[12].

Declarații încurajatoare pentru o Moldovă care de mai bine de două decenii trăiește cu problema transnistreană în coastă, nu-i așa?

Ce vrea de fapt Usatîi?

Judecînd după declarațiile și cariera de pînă acum a lui Donald Trump, avem toate motivele să ne îndoim că Moldova va avea ceva de cîștigat dacă acesta devine următorul președinte al SUA. Cel puțin din punct de vedere al luptei cu corupția și al securității regionale, șansele sunt mai degrabă că lucrurile se vor înrăutăți. De ce îl susține atunci Usatîi?

Dincolo de asemănările stilistice, ambii au poziții ideologice relativ pro-ruse și salută intervenția Rusiei în afacerile interne ale propriilor țări. Cel mai celebru exemplu e apelul lui Trump către Rusia să spargă conturile lui Hillary Clinton și să-i publice email-urile. Un Usatîi care este atît de sătul de influența americanilor încît a promis să facă o sală din karaoke din ambasada SUA[13] nu poate decît să se bucure dacă un președinte izolaționist ajunge la putere în Washington.

Omagiul adus lui Trump de către Usatîi e de fapt o ocazie pentru primarul de Bălți de a-și reconfirma pozițiile pro-ruse în ochii electoratului, dar și a susținătorilor din afară. În Rusia, Trump este promovat drept „naș candidat[14].

Un răspuns și mai simplu e probabil faptul că Usatîi speră să acumuleze niște capital de imagine prin asociere cu Trump, ale cărui tendințe populiste, autoritare și chiar violente[15] au avut mereu priză la publicul est-european, inclusiv Moldova.


 1. Renato Usatii - Trump, youtube.com ↩︎

 2. The Many Scandals of Donald Trump: A Cheat Sheet, theatlantic.com ↩︎

 3. USA TODAY exclusive: Hundreds allege Donald Trump doesn’t pay his bills, usatoday.com ↩︎

 4. Donald Trump’s Donation Is His Latest Brush With Campaign Fund Rules, nytimes.com ↩︎

 5. Donald Trump Says He Can Buy Politicians, None of His Rivals Disagree, theintercept.com ↩︎

 6. Secret Ledger in Ukraine Lists Cash for Donald Trump’s Campaign Chief, nytimes.com ↩︎

 7. Donald Trump on Foreign Policy, ontheissues.org ↩︎

 8. Donald Trump: Mexico will pay for wall, '100%', bbc.co.uk ↩︎

 9. Donald Trump reiterates he will only help Nato countries that pay 'fair share', theguardian.com ↩︎

 10. Trump says Germany should deal with Russian invasion of Ukraine, uatoday.tv ↩︎

 11. Why Donald Trump is dangerous for Eastern Europe, politico.eu ↩︎

 12. Donald Trump Just Invited Russia to Attack Eastern Europe, motherjones.com ↩︎

 13. Ренато Усатый: «Я сделаю из американского посольства караоке!», youtube.com ↩︎

 14. What the Russian press is saying about Donald Trump - and Hillary 'threat to our very civilisation' Clinton, telegraph.co.uk ↩︎

 15. Trump's long dalliance with violent rhetoric, politico.com ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.