Problema Nistrului a început să se bucure, în ultimul timp, de o atenție tot mai mare din partea publicului. Ucraina vrea să-și extindă complexul hidroenergetic de pe Nistru, dar asta ar putea lăsa Moldova fără apă potabilă.

Premierul Pavel Filip promite iar și iar că va face tot posibilul ca să protejeze rîul. Totuși, săptămîna trecută, Guvernul l-a exclus din comisia moldo-ucraineană privind bazinul Nistrului pe principalul activist ecologic specializat pe acest subiect – Ilia Trombițki.

Ce s-a întîmplat?

Pe 6 martie, la Chișinău, urma să aibă loc prima ședință a Comisiei mixte moldo-ucrainene „privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru”. Comisia este rezultatul unui acord semnat de Moldova și Ucraina în 2012, însă ratificat de Kiev abia vara trecută. Inițial, din partea societății civile moldovenești, membru al comisiei urma să fie și Ilia Trombițki, conducătorul Asociației Eco-Tiras. Numele său apare în lista publicată pe site-ul Guvernului.[1]

Prima ședință a Comisiei eșuează fiindcă autoritățile de la Chișinău refuză, pe ultima sută de metri, să aprobe lista membrilor din partea Moldovei.[2] Opt zile mai tîrziu, lista este aprobată cu o singură modificare – Ilia Trombițki este scos.[3] Din partea societății civile rămîne doar Iuliana Cantaragiu de la Centrul Național de Mediu.

De ce contează Trombițki?

Directorul Eco-Tiras este cel mai cunoscut și experimentat ecologist din țară specializat pe rîul Nistru. Eco-Tiras este, de fapt, nu un singur ONG, ci o asociație de ONG-uri din Moldova (inclusiv Transnistria) și Ucraina. Încă din anii 2000, Eco-Tiras organizează seminare, conferințe internaționale, școli de vară, publică studii și se implică în procesul legislativ pentru protejarea și dezvoltarea durabilă a rîului Nistru.[4]

Activitatea, cunoștințele și experiența lui Ilia Trombițki îl fac, probabil, cel mai calificat reprezentant al societății civile moldovenești în domeniu. Mai mult decît atît, activismul său nu este obscur și de nișă. Trombițki participă activ la emisiuni TV și organizează conferințe de presă prin care încearcă să sensibilizeze opinia publică și să atragă atenția la problemele și riscurile cu care se confruntă Nistrul. Cel puțin, dacă șeful stației de salvare pe apă din Soroca merită un loc în această Comisie, merită și Trombițki.

Ion Efros, expert în energetică de la Institutul de Politici Publice, scrie că excluderea lui Trombițki va slăbi poziția Moldovei în negocieri și, probabil, e o răzbunare pentru viziunile sale politice.[5] Directorul Eco-Tiras a avut mereu o atitudine foarte critică față de guvern, în special în chestiunea Nistrului. Faptul că autoritățile pun criteriul docilității politice mai presus de cel al experienței și profesionalismului îndeamnă la pesimism și scepticism față activitatea comisiei.

Ce urmează?

Aceleași povești au fost spuse inclusiv când au extins hidrocentrala de la Novodnestrovsk și până la urmă până în prezent noi nu avem niciun fel de studiu...”

Premierul Filip, după vizita sa recentă la Kiev, a dat, din nou, asigurări că totul va fi bine, că Ucraina e la fel de interesată de binele Nistrului și că nu va face nimic fără acordul Moldovei.[6] Democratul a numit „speculații” îngrijorările exprimate public de ecologiști și experți.

Iuliana Cantaragiu, ultimul reprezentant al societății civile moldovenești în Comisie, spune că declarațiile prim-ministrului erau menite să „calmeze spiritele”, însă „speculațiile” sunt, de fapt, „temeri foarte reale”. Ecologista e mult mai sceptică decît premierul și subliniază că recomandările Comisiei mixte au doar statut consultativ și pot fi ignorate de autorități.

De asemenea, ea amintește că Ucraina și-a extins anterior centrala de la Novodnestrovsk fără niciun fel de studiu sau acord, în pofida unor promisiuni similare celor din prezent.[7] De fapt, Ilia Trombițki a publicat fotografiile unor documente privind consultările publice pe care le organizează Ucraina în satele de pe Nistru, ceea ce sugerează că Kievul merge înainte cu planurile sale, indiferent de ce declară la întîlnirile cu Filip.[8]

Cantaragiu e la fel de sceptică și față de promisiunile Chișinăului: anul trecut, guvernarea spunea că Parlamentul va adopta o declarație oficială privind această chestiune sau că Moldova și Ucraina vor trimite Comisiei Europene o cerere comună pentru expertiză și pentru finanțarea studiului de impact. Anul 2017 a devenit 2018, iar promisiunile au rămas promisiuni. În schimb, autoritățile continuă să negocieze cedarea a 20 de hectare la Naslavcea pentru ca Ucraina să fortifice și să mărească lacul de acumulare de acolo. Iuliana Cantaragiu găsește asta „un lucru de neînțeles”.[9]

Concluzie

Nu știm dacă e vorba de un tîrg prost în cadrul înțelegerilor moldo-ucrainene privind controlul frontierei, alte înțelegeri de culise sau pur și simplu incompetență, însă Moldova eșuează în a-și apăra interesele. Riscul e că hidrocentralele ucrainești vor seca Nistrul și vor lăsa Moldova fără apa potabilă și pentru irigații, iar guvernul elimină din Comisia mixtă specilizată cel mai competent expert doar fiindcă e incomod și nesubordonat politic.

Studiul de impact asupra mediului se lasă așteptat, Kievul deja face consultări cu populație din zonele unde urmează să fie construite noile hidrocentrale, iar acțiunile și inacțiunile Chișinăului contrazic declarațiile oficiale optimiste ale guvernanților.

Vedeți la temă și articolul VIDEO: De ce guvernul a luat apă în gură privind problema Nistrului?

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Proiectul Hotărîrii cu privire la aprobarea componenței nominale [...] a Comisiei ..., gov.md ↩︎

  2. Victor Melnychuk: Чем дальше, тем интересней..., facebook.com ↩︎

  3. Proiectul Hotărîrii cu privire la aprobarea componenței nominale [...] a Comisiei ..., gov.md ↩︎

  4. Eco-TIRAS International Association of River Keepers, somondo.org ↩︎

  5. Ion Efros: Cum putem îmbunătăți poziția noastră în negocierile cu Ucraina pe problemele Nistrului?, facebook.com ↩︎

  6. P. Filip: ucrainenii nu vor face centrale pe Nistru fără acordul Chișinăului, europalibera.org ↩︎

  7. Iuliana Cantaragiu: „Aceleași povești ne-au fost spuse cînd au extins hidrocentrala Novodnestrovsk”, europalibera.org ↩︎

  8. Илья Тромбицкий: И от премьера Филипа, и от представителей Укргидроэнерго на недавней встрече в Кишиневе мы слышали..., facebook.com ↩︎

  9. Hidrocentrale pe Nistru: Comisia creată de Guvern nu garantează protecția râului, zdg.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.