Deputatul Bogdan Țîrdea s-a apucat să explice în numărul din decembrie a ziarului Socialiștii, dar și în „Komsomolkă”,[1] de ce Dodon niciodată nu va fi Plahotniuc. Am acceptat provocarea și am examinat cele 17 puncte și-un bonus (uf!) ale respectabilului analist, care vor să demonstreze literalmente că persoana X nu e persoana Y și niciodată nu va fi. Am descoperit în proces că unele argumente sunt irelevante, altele de-a dreptul bizare. Unele sunt trase de păr, iar altele neagă teza principală – că Dodon e diferit de Plahotniuc, mai degrabă acuzîndu-l decît scuzîndu-l pe președinte.

În prima parte a acestui articol, am luat primele 9 puncte. Haideți să ne lămurim acum cu restul:

„10) Dodon nu are legături cu lumea criminală. Plahotniuc a fost monitorizat de Interpol pentru afilieri cu gruparea criminală «Солнцевское», figurează în 3 dosare penale deschise în Federația Rusă. Pe umerii săi planează zeci de acuzații de crime, deosebit de grave, parvenite de la sute de cetățeni!”

Acceptăm. Relațiile criminale ale lui Plahotniuc, sau cel puțin reputația sa criminală, nu se compară cu cele ale președintelui. Totuși, dacă Plahotniuc ar fi legat de grupări criminale tenebre din Rusia, anturajul lui Dodon este legat cu oficiali acuzați de implicare în marea corupție - fratele președintelui are afaceri cu familia fostului procuror general al Rusiei, Iuri Ceaika, acuzată în presă de preluări de afaceri și tranzacții corupte.[2]

Dacă e vorba de acuzații grave de crime care „planează”, cerul deasupra președintelui și partidului lui Țîrdea tot nu e tocmai curat. O investigație din 2016 a RISE Moldova arăta cum cel puțin 30 milioane de lei au ajuns de la o companie înregistrată în Bahamas la una din Moldova a apropiaților președintelui, iar de acolo în buzunarele sponsorilor PSRM, unii dintre care sunt colegii lui Țîrdea din fracțiune. Toate astea înainte de alegerea președintelui. Dosarul despre spălarea banilor și finanțarea ilegală a PSRM pare să vizeze oameni de frunte din PSRM, dar și fundația de caritate a primei doamne. Acesta este în centru atenției publice iar acuzațiile „planează”.

Revenind la comparația dintre cei doi, vom aminti doar că unul din dosarele lui Plahotniuc tot pe spălare de bani este. Un politician e acuzat că a spălat bani furați de la propriul popor, altul că a acceptat bani proveniți din străinătate. E greu să compari, dar ambele acuzații sunt grave.

„11) I. Dodon apără instituțiile școlare, spitalele, întreprinderile de stat, ortodoxia, istoria țării! A obținut amnistierea gastarbaiterilor moldoveni. Plahotniuc a vîndut toate băncile țării, Aeroportul, BEMul, întreprinderile cheie ale statului (AIR Moldova, Tutun CTC), 40% din teritoriul țării dat în concesiune! Plahotniuc este un comprador tipic, a trădat interesele naționale!”

Și pediștii lui Plahotniuc au luptat cu optimizarea „dezastruoasă” a școlilor de către Maia Sandu, dacă tot veni vorba. De altfel, și școlile și spitalele rămîn a fi într-o stare deplorabilă, cu toți apărătorii. Religia nu trebuie să se intersecteze cu treburile de stat, iar istoria trebuie lăsată în seama istoricilor, nu a politicienilor, altfel iese propagandă. E adevărat că Dodon i-a ajutat pe lucrătorii migranți din Rusia cu amnistierea, însă nu dezinteresat – pentru a beneficia de amnistie, ei trebuiau să se întoarcă acasă taman în perioada alegerilor parlamentare.[3] În rest, bine punctat.

„12) I. Dodon este susținut de Putin, Lukașenko, Erdogan. Întîmplător? Evident că nu! Dodon s-a întîlnit cu D.Trump, E. Macron, Papa de la Roma, etc. Acesta este recunoașterea statutului de Președinte, cît de tare nu s-ar lamenta Sandu și Năstase. Plahotniuc este persoană non-grata în Rusia, la fel ca Șor și Usatîi, fiind repudiat în toata lumea!”

Putin, Lukașenko și Erdoğan nu sunt tocmai cele mai bune legături cu care să te lauzi. Toți trei au fost mustrați de partenerii occidentali pentru apucături autoritare, suprimarea opoziției și societății civile. Cam aceleași lucruri de care a fost acuzat și Plahotniuc.

În general, funcția de președinte presupune că șeful statului va participa la evenimente internaționale și se va întîlni cu oficialii. Da, asta e recunoaștere – a statului – nu neapărat a vreunui merit de-al președintelui. Plahotniuc nu a avut o funcție similară, de asta și nu are poze cu Papa de la Roma. Deși, are cu Erdoğan, la fel ca și Dodon.

„13) I. Dodon promovează echilibrat politica externă. Plahotniuc a jucat jocuri geopolitice antinaționale – a expulzat diplomați ruși, a interzis difuzarea buletinelor informative ruse, a lansat atacuri și insulte în adresa UE!”

„Politica externă echilibrată” a președintelui a avut mai multe faze, mai ales în ce privește relațiile cu UE. Încă în 2016 scriam[4] că acesta a parcurs o cale oscilantă de la declarații ostile față de Acordul de Asociere cu UE („prin semnarea Acordului de Asociere cu UE, Moldova a săvîrșit un act de sinucidere”), la o platformă electorală mai indulgentă, care propunea organizarea unui referendum privind vectorul de politică externă a țării, iar la începutul mandatului, înapoi la declarații despre denunțarea sau renegocierea Acordului cu UE. Vectorul lui Dodon nu e echilibrat, e după cum suflă vîntul.

De altfel, cînd Moldova era criticată pentru reforme nedemocratice, de exemplu prin adoptarea sistemului mixt de vot, și președintele și democrații lui Plahotniuc pedalau același argument – că Moldova e suverană și nu va accepta indicații din afară.[5]

„14) I. Dodon a obținut scăderea prețului la gaz, a distrus schema la energia electrică Energokapital cu ajutorul Moscovei. Plahotniuc a profitat pe schemele la gaz, energia electrică, etc.”

Potrivit expertului în energetică Sergiu Tofilat, gazul rusesc trebuia să se ieftinească oricum, pentru că la calcularea tarifului se utilizează o formulă ce depinde de prețurile din Europa, iar acolo gazul s-a ieftinit semnificativ. Faptul că Dodon a „obținut” această ieftinire planificată zburînd la Moscova nu-i decît un truc de imagine.

O altă problemă e că, odată cu lansarea magistralei TurkStream în 2020 – o rută concurentă – volumele de gaz tranzitate prin Moldova vor scădea serios. Au scăzut deja. Asta înseamnă că Moldovagaz va pierde venituri din tranzit. În mod firesc, tariful pentru consumatorii finali ar trebui mărit mai devreme sau mai tîrziu pentru a compensa Moldovagaz pentru această pierdere. Însă majorarea este puțin probabilă în an electoral, iar Moldovagaz va fi lăsată să acumuleze noi datorii doar pentru ca Dodon să fie reales.

Cît privește Energokapital. În spatele acestei firme-căpușă, care a supt milioane de dolari lunar din livrările de energie din regiunea transnistreană, se presupune că a stat Plahotniuc împreună cu fostul lider de la Tiraspol, Evgheni Șevciuc. Cînd Moscova a hotărît să-l înlocuiască pe Șevciuc cu Vadim Krasnoselski, schema a picat. Deci care-i meritul lui Dodon aici? Mai mult, în 2017, pentru prima dată în istoria R. Moldova, a fost organizată o licitație pe procurarea energiei cu observatori din partea UE și reguli elaborate la Viena.[6] Nici aici nu vedem meritul lui Dodon.

„15) I. Dodon merge la Piața Centrală, peste tot, discută deschis cu cetățenii. Plahotniuc, și păzit de bodyguarzi, se teme de cetățeni!”

La prima afirmație ar putea obiecta cei de la Ziarul de Gardă, de exemplu, care nu au fost admiși la petrecerea jurnaliștilor de la Președinție din ajunul Crăciunului.[7] O abordare similară o avea și politicianul Plahotniuc & Co. față de TV8.[8]

Că nu are nevoie de bodyguarzi președintele a spus prima oară încă înainte de învestire, cînd a renunțat la paza de stat pînă începerea mandatului.[9] De atunci însă lucrurile sau schimbat. Ca și Plahotniuc, Dodon a fost însoțit în manifestațiile publice de bodyguarzi,[10] și ca și oligarhul fugar a făcut declarații că se teme pentru viața sa.

În plus, gonind nebunește,[11] cortegiul prezidențial sperie regulat șoferii pe traseul Chișinău-Condrița și uneori provoacă indirect cîte un accident.[12] O fi Dodon curajos, dar ar trebui să respecte regulile.

„16) I. Dodon a rămas acasă în momentele grele pentru țară, a salvat Moldova din „ghearele” oligarhilor!”

Dodon a fost și un actor important în punerea Moldovei în „ghearele” acelorași oligarhi din fosta AIE. El și colegii lui fugari din PCRM au furnizat voturile de aur necesare pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcția de președinte și rămînerea la putere a majorității parlamentare. Tot el a fost aproape invizibil sau, dimpotrivă, instrumental cînd aceleași gheare anulau alegeri, schimbau sistemul electoral sau furau și împărțeau din banul public.

„17) Dodon a condus Regimentul Nemuritor și îl susține deplin. Plahotniuc niciodată nu a fost văzut la Memorialul Eternitate și a transformat Ziua Victoriei, 9 mai, în Ziua Europei.”

Această afirmație nici nu-i relevantă și nici adevărată. Democrații și Plahotniuc au depus anii trecuți flori la memorialul Eternitate,[13] au organizat în PMAN celebrări de 9 mai și chiar mese cu mîncare de front pentru veterani. Nici doi ani nu au trecut de cînd Plahotniuc mînca hrișcă și castraveți murați de 9 mai.[14]

Relevant mai degrabă e altceva, că Plahotniuc, ca și Dodon, nu s-a dat în lături să-și creeze imagine cu ocazia zilelor de sărbătoare și de memorie (fie asta Hramul Nisporenilor, Festivalul Căpșunilor la Sadova sau ziua de 9 mai). Și dacă vom fi de acord că e cinic să-ți faci imagine pe seama veteranilor celui mai mare război din secolul 20, atunci de acest păcat se fac vinovați atît Plahotniuc cît și Dodon.

„Dar cea mai importantă deosebire,” potrivit lui Țîrdea, e că

„a) Dodon este singurul politician din țară, care din prima încercare l-a demisionat pe Plahotniuc în 2013, din a doua încercare - l-a exclus de la putere în 2019!

b) Dodon este unicul politician care a trimis în demisie toate guvernele oligarhice înscăunate de Plahotniuc: Filat, Leancă, Gaburici, Streleț, Filip!”

Dodon mai este unicul președinte care a fost suspendat de cinci ori de pediștii lui Plahotniuc cu utilizarea unei Curți Constituționale docile. Chiar dacă amenința anterior că „sute de mii de susținători așteaptă un semnal din partea președintelui pentru a da jos această guvernare”, în toate cinci cazuri Dodon s-a resemnat schemei, iar confruntarea cu Plahotniuc era amînată.

De altfel, Țîrdea vorbește despre două episoade de conflict dintre cei doi, dar uită de lunga și fructuoasa colaborare și rezistența selectivă a președintelui.[15] Dodon a promovat și promulgat reforma electorală care îi era atît de importantă lui Plahotniuc pentru a rămîne la purere. A susținut și promulgat și pachetul de legi privind amnistia fiscală și a capitalului și cetățenia pentru investiții, ambele văzute ca scheme de întoarcere în țară și legalizare a banilor obținuți din laundromatul rusesc și furtul miliardului. A promulgat legalizarea comerțului cu produse petroliere în zona vamală, în regim duty-free, scuzîndu-se că nu știa ce semnează,[16] dar și proiecte de suflet ale pediștilor, cum ar fi Arena Chișinău.

În loc de concluzie

Evident că Dodon și Plahotniuc sunt diferiți. Dar dacă ne concentrăm pe diferențe, pierdem ce-i mai important, ceea ce-i unește pe cei doi politicieni, și anume dorința de a concentra toată puterea în stat, care este o rețetă pentru abuzuri. Dacă ocazional domnul Țîrdea reușește să puncteze corect diferențele, niciunul din argumentele sale nu demonstrează de ce adică Dodon nu va fi niciodată ca Plahontiuc. Pentru că, am văzut, potențial este.

Citiți și De ce Dodon ar putea fi Plahotniuc? Partea I

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


 1. „Socialiștii” (pdf) nr.12 (237) 13 (238), pag 14, socialistii.md. Почему Додон никогда не будет Плахотнюком: президента Молдовы обвиняют в связях с олигархом те, кто вел с ним бизнес, kp.md ↩︎

 2. Чайка. Криминальная драма в пяти актах, navalny.com ↩︎

 3. Pentru anularea interdicției de intrare, moldovenii din Rusia vor trebui să revină acasă în timpul alegerilor
  , radiochisinau.md ↩︎

 4. Igor Dodon și Acordul de Asociere cu UE, sic.md ↩︎

 5. Ce trebuie să înțelegem atunci cînd autoritățile vorbesc despre „Suveranitate”?, sic.md ↩︎

 6. An important step towards transparent procurement of electricity in Moldova , energy-community.org ↩︎

 7. Reportera ZdG are „zapret” la petrecerea jurnaliștilor de la Președinție, organizată de Igor Dodon, zdg.md ↩︎

 8. După alegeri, democrații au reluat practica trierii jurnaliștilor. Echipa TV8, cu acces interzis în sediul PDM, agora.md ↩︎

 9. Igor Dodon renunţă la paza de stat până la începerea mandatului, adevarul.ro ↩︎

 10. Cu umbrele antiglonț printre oameni: Plahotniuc și Dodon, cu droaia de bodyguarzi după ei, jurnal.md ↩︎

 11. Cortegiul lui Dodon, surprins cu girofarurile pornite şi viteză excesivă, stiri.md ↩︎

 12. Unul dintre autoturismele din escorta prezidenţială a fost accidentat astăzi, tvrmoldova.md ↩︎

 13. Evenimente de amploare organizate de PDM de 9 mai, pdm.md ↩︎

 14. Filip, Candu și Plahotniuc, mâncând hrișcă și castraveți murați în Scuarul Catedralei, agora.md ↩︎

 15. Rezistența selectivă și 5 inițiative controversate ale PDM promulgate de Igor Dodon, sic.md ↩︎

 16. Igor Dodon nu citește legile pe care le promulgă? Cum explică Președinția legalizarea benzinăriilor duty-free, zdg.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.