Un fost politician din Israel a declarat că „biroul NATO în Chișinău se va ocupa de promovarea ideii unirii Moldovei cu România”.

Accent TV a publicat tocmai trei articole diferite despre aceeași declarație.[1] [2] [3] Trei articole ce răspîndesc o opinie care, deși cam îndepărtată de realitate, este promovată ca aparținînd unui „diplomat” și „cercetaș/agent secret” din Israel, calificații manipulatoare menite să crească credibilitatea afirmației.

Expertul internațional

Autorul declarației îndrăgite de redacția Accent TV este Yakov Kedmi, anterior Iașa Kazakov, fost șef al agenției israeliene Nativ, care se ocupa de imigrarea evreilor est-europeni în Israel.[4] Deși e prezentat ca un cunoscător și insider, de mai bine de 18 ani Kedmi nu mai ocupă nicio funcție oficială care să-i permită acces la informații „din culise”. De fapt, Accent TV uită să spună că expertul demult nu mai este nici spion, nici diplomat, și nu adaugă mențiunea „ex” sau „fost” în fața titlurilor sale.

Unire? Colaj: A. Nicolae

Ca persoană publică, Kedmi promovează diverse teorii conspiraționiste și războinice anti-americane și filoruse. În aparițiile sale televizate, acesta critică în mod regulat SUA și NATO, presa și propaganda americană,[5] spune că „poveștile despre democrație sunt pentru cei a căror naivitate e egală cu prostia”,[6] îl apără pe Stalin și crimele sale,[7] sau afirmă că un război nuclear poate fi cîștigat (de Rusia).[8]

Din păcate, manipularea cu ajutorul unor experți străini de reputație incertă nu este o pratică nouă în mass media moldovenească, iar sic! a abordat anterior astfel de cazuri.

Biroul NATO

Totodată, sic! a mai scris și despre Biroul NATO la Chișinău: instituția ce se va deschide în curînd se va ocupa în primul rînd de îmbunătățirea comunicării dintre Alianță și Moldova, precum și de implementarea programelor și parteneriatelor NATO în țara noastră. Printre acestea se numără programe de antrenament și exerciții pentru soldații moldoveni, distrugerea pesticidelor și munițiilor periculoase rămase din perioada sovietică, consolidarea capacităților de management a dezastrelor și situaților excepționale (incendii, cutremure, etc.).

Conducătorii NATO au repetat de multe ori că respectă statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Astfel, niciuna din activitățile NATO în Moldova nu urmărește influențarea politicii interne sau externe a țării. Dimpotrivă, ele au un caracter tehnic, după cum se vede mai sus. A afirma că biroul NATO va lucra pentru unirea Moldovei cu România înseamnă a ignora tot ce a făcut NATO în țara noastră și întreg cadrul juridico-tehnic al relațiilor blocului nord-atlantic cu Chișinăul.

Vestul și Unirea

Mai mult decît atît, din declarațiile diferitor demnitari vestici e clar că, mai recent, pentru Occident cuvintele cheie sunt stabilitate și siguranță, iar redesenarea granițelor cel mai adesea vine în contradicție cu aceste idei (vezi războaiele din Balcani sau Ucraina). Secretatul general al NATO, Jens Stoltenberg, declara în 2015 că „NATO și România sunt angajate ferm în menținerea stabilității vecinilor noștri, prin sprijinul acordat Ucrainei prin Trust Funds și prin sprijinirea R. Moldova”.[9]

Унире? Colaj: A. Nicolae

În 2016, ambasadorul american la Chișinău trezea furia unioniștilor declarînd că Moldova „trebuie să ramână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure" și că „Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune”.[10]

Ținînd cont de rigorile limbajului diplomatic, afirmațiile lui James Pettit sunt foarte tranșante și exprimă în mod foarte clar poziția SUA, principalul actor din NATO: unirea nu este pe placului Vestului. Referința la UE sugerează că ambasadorul nu vorbește strict în numele SUA.

Accentul pe sperietori

Accent TV este o televiziune care-l susține fățiș pe Igor Dodon și PSRM, fapt confirmat și de rapoartele de monitorizare a presei în campania electorală prezidențială.[11]

UUUNIIIREEE! Colaj: A. Nicolae

Astfel, promovarea miturilor despre americanii și românii acaparatori prin citarea unor „experți internaționali” dubioși pentru a promova frica și ura fața de vecinii noștri și față de instituțiile vestice se înscrie perfect în stilul de portavoce socialistă a Accent TV.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


 1. Яков Кедми: «Офис НАТО в Молдове займется продвижением идеи объединения Молдовы и Румынии» (ВИДЕО), a-tv.md ↩︎

 2. Кедми: «США и НАТО поддержат объединение Молдовы и Румынии, если Россия не окажет сопротивления» (ВИДЕО), a-tv.md ↩︎

 3. Кедми: Офис НАТО в Молдове займется продвижением идеи объединения Молдовы и Румынии..., a-tv.md ↩︎

 4. Кедми, Яков (дипломат), ru.wikipedia.org ↩︎

 5. Yakov Kedmi: Ukraine, NATO, and "moral values" of New York Times, youtube.com ↩︎

 6. Yakov Kedmi On Modern Democracy And The Anti-Putin Propaganda, youtube.com ↩︎

 7. Кедми развенчал мифы о Сталине. Рассудительно, взвешенно, интеллигентно, youtube.com ↩︎

 8. Яков Кедми: В ядерной войне можно победить!, youtube.com ↩︎

 9. Stoltenberg: NATO si Romania sunt angajate in mentinerea stabilitatii vecinilor, inclusiv R. Moldova, www.wall-street.ro ↩︎

 10. Ambasadorul SUA la Chişinău: Unirea Republicii Moldova cu România nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune - VIDEO, mediafax.ro ↩︎

 11. Monitorizarea mass-media în perioada electorală pentru alegerile prezidenţiale 2016, e-democracy.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.