O știre bazată pe o curiozitate e preluată de Publika, cu o greșeală gravă de interpretare. Știrea e apoi preluată de ziarul cu cel mai mare tiraj[1] din Moldova, iar curiozitatea e ridicată la rang de „cercetări ample”. În final, publicului i se servește un articol de propagandă sovietică.

Cel mai căutat cuvînt de moldoveni pe Wikipedia ar fi „sovietic”. Cel puțin așa ne informează Publika[2] și Komsomolskaia Pravda v Moldove.[3] În ambele cazuri, informația prezentată este falsă. Însă dacă articolul de pe Publika e rezultatul unei gafe de traducere, autorul de la KP încearcă să ne convingă că asta demonstrează nostalgia moldovenilor după URSS.

De ce știrea este falsă?

La 22 mai, Publika.md preia o știre de pe un site irlandez.[4] Știrea originală vorbește despre cum un utilizator Reddit (o platformă de divertisment, discuții și agregare a știrilor sociale)[5] a creat o hartă a lumii care arată cel mai frecvent cuvînt întîlnit pe pagina de Wikipedia a fiecărei țări în parte.

Fie că jurnalistul de la Publika și-a trecut nemeritat la CV cunoașterea limbii engleze, fie că a dorit să adauge mai mult condiment la știrea preluată, „cele mai des întîlnite cuvînte” se transformă în „cele mai des căutate cuvinte”.

Cum s-a creat de fapt harta de pe Reddit

Metodologia acestui micro-studiu e cît se poate de simplă.[6] Utilizatorul pe nume Amiantedeluxe a intrat pe pagina de Wikipedia, versiunea engleză, a fiecărei țări de pe harta lumii. În cazul concret al Moldovei, pe en.wikipedia.org/wiki/Moldova.

Copiind întregul text de pe paginile respective, el a folosit o simplă aplicație care calculează frecvența unui cuvînt într-un text. Ignorînd toate cuvintele de legătură, dar și demonimele, de exemplu Moldovan, Romanian sau Russian, Amiantedeluxe a stabilit, în cazul nostru concret, că următorul cel mai frecvent cuvînt pe pagina despre Moldova este „soviet”. Rezultatele au fost puse pe o hartă a lumii.

Oricine care cunoaște formula magică Ctrl+A, Ctrl+C, Ctrl+V poate replica acest micro-studiu.

Cum o curiozitate a devenit rezultatul unor „studii ample”

Pe 23 mai, KP preia gafa de la Publika, dar merge mai departe. Chiar dacă harta produsă de utilizatorul Reddit nu are pretenție că ar avea valoare științifică, fiind în esență mai degrabă o curiozitate, Leonid Reabkov de la KP ne povestește despre „cercetări de amploare” („масштабные исследования”) care au ajuns la acest rezultat. Afirmația este o minciună. Apoi, pretinde că asta dovedește nostalgia moldovenilor după Uniunea Sovietică, menționînd, de la înălțimea unui părinte, că „tineretului de astăzi i-ar fi greu să creadă”.

Incredibil dar neadevărat: „Locuitorii Moldovei duc dorul a tot ce a fost sovietic”, articol publicat în ziarul Комсомольская Правда в Молдове, ediția din 23 mai 2017

Urmează un elogiu la adresa Uniunii Sovietice, despre cum totul era ieftin, iar medicina, educația și locurile de trai erau gratuite. În URSS, continuă autorul, conta doar munca și profesionalismul și nu exista cumătrismul de azi.

Autorul ignoră faptul că adesea condițiile din „hrușciovki” și „komunalki” erau foarte proaste,[7] oamenii nu aveau proprietate asupra locuințelor, erau puși cu anii în liste de așteptare, spațiul era limitat de stat la cîțiva metri pătrați pentru pentru fiecare persoană, în magazine adesea lipseau pînă și produse elementare precum hîrtia igienică, iar de la cumătrismul nostru pînă la blatul sovietic nu-i departe.

Pentru a conferi legitimitate opiniilor sale, jurnalistul de la KP intervievează un istoric și sociolog pe nume Boris Șapovalov, care, probabil și el indus în eroare de rezultatele „studiilor ample”, vine cu două concluzii. Prima e că unele generații țin minte cît de rău ar fi fost înainte de venirea sovieticilor în Moldova în 1940. (Ne îndoim că acele generații sunt utilizatori activi pe internet în general și pe Wikipedia în special). Și a doua e că tineretul de azi e curios să afle de la părinți și bunei „ce a fost bun” în URSS. Intervievatul nu explică de ce curiozitatea tinerilor de azi ar fi canalizată doar într-o direcție.

Chiar dacă o mare parte a moldovenilor[8] chiar împărtășește nostalgia lui Leonid Reabkov, articolul său din KP rămîne un fals propagandistic și un exemplu clasic de confirmation bias,[9] atunci cînd lumea crede în ce vrea să creadă, în pofida faptelor și evidențelor.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Biroul de Audit al Tirajelor și Internetului, bati.md ↩︎

  2. Cel mai căutat cuvânt de moldoveni pe Wikipedia (HARTA), publika.md ↩︎

  3. Невероятно, но факт: Жители Молдовы скучают по всему советскому, kp.md ↩︎

  4. Map reveals the most common words on Wikipedia, newstalk.com ↩︎

  5. Reddit, ro.wikipedia.org ↩︎

  6. The Most Frequently Used Word on Each Country's Wikipedia Page, mentalfloss.com ↩︎

  7. Communal Living in Russia, kommunalka.colgate.edu ↩︎

  8. 48,5 % din moldoveni ar vota ca Republica Moldova să redevină iarăşi parte a unei URSS// SONDAJ, moldova.org ↩︎

  9. Confirmation bias, wikipedia.org ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.