Coronavirusul de tip nou a fost creat într-un laborator, sugerează presa rusă și, firește, Komsomolskaia Pravda v Moldove. Ce fel de criză globală fără niște conspirații? Ba chiar avem două versiuni. De fapt, există și a treia, dar Canada[1] se pare că nu-i interesează prea tare pe conspirologii ruși.

Prima: de vină sunt americanii

„Toți îmbolnăviții sunt asiați. Europeni nu-s, chiar dacă Wuhan e plin de turiști în perioada sărbătorilor de iarnă. Cum să nu crezi în sperietoarea că virusul a fost creat în laboratoare americane și țintit special către persoane cu gene chinezești? Din punct de vedere al științei este întru totul posibil,” scrie publicația.[2]

KP recunoaște că această teorie e o „strașîlkă”, o sperietoare, dar ne asigură totuși că e o „strașîlkă” foarte științifică pe care merită s-o luăm în serios.

Cu o rată de mortalitate de 2%, [coronavirusul de tip nou] e cam ineficient pentru o armă.

Și dacă tot vorbim de conspirații, cum să uităm de RenTV? Acolo avem un reportaj în care se sugerează că, prin această epidemie, americanii lovesc doi iepuri dintr-o împușcătură: testează o armă biologică și fac apoi profit pentru corporațiile farmaceutice[3].

E drept că industria farmaceutică în SUA e criticată pentru lăcomia[4] sa. Însă atît presa americană de dreapta[5], cît și cea de stînga[6] afirmă că, de fapt, americanii „subvenționează” medicamente mai ieftine pentru restul lumii fiindcă ei plătesc prețuri mult mai mari. Victimele principale ale industriei farmaceutice din SUA nu sunt chinezii din Wuhan, ci portofelele americanilor.

A doua: de vină sunt chinezii

Tot în provincia Wuhan se află un laborator biologic de maximă securitate, unde sunt cercetate boli infecțioase precum Ebola sau SARS, un alt tip de coronavirus.[7] Vorba lui Kiseliov: „Coincidență? Nu cred”.

În articolul KP este citat un expert pe nume Dany Shoham, care făcuse niște declarații pentru Washington Times unde cică ar confirma că laboratorul chinez lucra cu arme biologice. Factcheck.kz l-a contactat pe Shoham, care a explicat[8] că a vorbit doar despre o „legătură posibilă” între epidemie și laboratorul biologic, subliniind însă că nu există dovezi și că, în acest moment, cauzele par să fi fost totuși naturale.

„Să otrăvești lumea cu virusuri - pneumonia atipică, gripa aviară, gripa porcină - este strategia anglo-saxonilor și americanilor”

Trebuie să recunoaștem că, în articolul KP, părerea lui Shoham e urmată de o contraopinie a unui expert rus pe nume Igor Nikulin. Acesta spune că, într-adevăr, e puțin probabil ca virusul să fi scăpat întîmplător din laboratorul chinez. „Să otrăvești lumea cu virusuri - pneumonia atipică, gripa aviară, gripa porcină - este strategia anglo-saxonilor și americanilor”. Ce mai contează că pneumonia atipică[9] e cel mai des provocată de bacterii și nu de virusuri? Important e că de vină îs tot americanii.

Același Nikulin afirma anterior[10] că Serghei Skripal și fiica sa au fost otrăviți nu de ruși, ci de americani.

Adevărul?

Adevărul e că încă nu știm adevărul. Ce știm sigur e că nu avem dovezi că virusul ar fi o armă biologică creată în laborator și dezlănțuită din greșeală sau intenționat. Și cu o rată de mortalitate de 2%[11], e cam ineficient pentru o armă.

La coada articolului KP, cititorii sîrguincioși găsesc într-un final opinia unui expert medical Mihail Kostinov, care explică de ce în China, datorită climei, faunei locale și a densității populației, condițiile naturale sunt propice izbucnirii unei astfel de epidemii. Iar laboratoarele biologice sunt foarte securizate și Kostinov nu crede că virusul din Wuhan ar fi putut să scape din laborator.

Mai repede decît coronavirusul se răspîndește însă panica, iar teoriile conspiraționiste despre arme biologice doar amplifică această panică.

E drept că Organizația Mondială a Sănătății a declarat o stare de urgență la nivel global[12], însă aceasta e o măsură preventivă, menită, printre altele, să protejeze anume țările mai puțin dezvoltate, cu sisteme de sănătate publică ineficiente, care ar fi mai vulnerabile în cazul răspîndirii unei epidemii globale. Starea de urgență nu confirmă o criză, ci are scopul de preveni o criză.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


 1. Websites spin unproven link between Canada, China about coronavirus outbreak, politifact.com ↩︎

 2. Китайцы уверены, что смертельный коронавирус создан американцами, kp.md ↩︎

 3. Мутация, тайная лаборатория или провокация: откуда пришел коронавирус, ren.tv ↩︎

 4. Why prescription drugs cost so much more in America, ft.com ↩︎

 5. America Needs to Stop Subsidizing Europe and Canada’s Prescription Drugs, realclearpolitics.com ↩︎

 6. The true story of America’s sky-high prescription drug prices, vox.com ↩︎

 7. Коронавирус мог вырваться из секретной лаборатории, где создавали биологическое оружие для Китая, kp.md ↩︎

 8. Манипуляция | Израильский эксперт связал коронавирус с биологическим оружием, factcheck.kz ↩︎

 9. Atypical pneumonia, en.wikipedia.org ↩︎

 10. Russian Media Spew U.S. Coronavirus Conspiracies for Domestic Audience, polygraph.info ↩︎

 11. The Wuhan coronavirus seems to have a low fatality rate, and most patients make full recoveries. Experts reveal why it’s causing panic anyway., businessinsider.de ↩︎

 12. Ce presupune starea de urgență internațională declarată de OMS, mediafax.ro ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.