Recent, un articol publicat de The Daily Mail a stîrnit multă vîlvă în presa moldovenească, întrucît îi prezintă pe moldoveni drept cei mai mari băutori din lume, cu 17,4 litri de alcool per capita. În Moldova, știrea a fost preluată fără prea multă analiză sau investigație de către presa locală.

Spre exemplu:

PRO TV Chișinău (păstrăm ortografia de pe site): „Moldovenii sunt fruntasi la bautura. Republica Moldova se afla(sic) pe primul loc in topul tarilor care consuma cel mai mult alcool. Daily Mail scrie ca, moldovenii beau 178 de sticle de vin pe cap de locuitor, intr-un an”.[1]

Agora.md: „Moldovenii sunt cei mai mari consumători de băuturi alcoolice din lume. Studiul publicat de The Daily Mail a evaluat că anual în Republica Moldova se consumă în mediu (sic) 17,4 litri de alcool per persoană”.[2]

Dar ce se ascunde totuși în spatele acestor cifre?

În primul rînd, „studiul publicat de The Daily Mail” nu este nici pe departe un studiu. Cităm din articolul original: „Furnizorul de coduri de reduceri Vouchercloud.com a folosit datele OMS dintre 2010 și 2015 pentru a realiza această surprizătoare hartă a lumii”.[3] Adică datele sunt mai vechi, doar că harta e nouă.

Să ne uităm la datele OMS (WHO), sursa indicată în articolul de pe The Daily Mail.[4] Ultimul raport publicat de OMS a fost în 2014, iar cifrele conținute se refereau la consumul de alcool din 2010. Conform acelor date, moldovenii trecuți de 15 ani au băut în medie 16,8 litri de alcool în 2010.

A afirma că moldovenii beau azi, în 2017, 17,4 litri pe an pur și simplu nu este corect. Totodată, spre consolarea unora și dezamăgirea altora, conform acelorași cifre, pe primul loc era Belarus, nu Moldova. Un alt punct care merită accentuat e că aceste statistici se referă la persoanele trecute de 15 ani, în pofida impresiei greșite a multor consumatori de știri din Moldova că datele ar fi „pe cap de locuitor”.

Cît despre cifra de 17,4 litri, ea poate fi găsită pe site-ul OMS la rubrica „Proiecții”,[5] unde OMS estimează că, în Moldova, consumul de alcool va ajunge la 17,4 litri de alcool pur pe an în 2015, 17,7 în 2020 și 17,9 în 2025. Altfel spus, cifra din articolul The Daily Mail și preluată de presa moldovenească este doar un pronostic făcut în 2014 în baza datelor din 2010, și nu o statistică oficială sau actuală.

Totuși, sunt moldovenii cei mai băutori din lume?

Lasînd la o parte pronosticurile și uitîndu-ne la statisticile reale, observăm că din acei 16,8 litri de etanol, doar 6,3 sunt cifre „tari”, acestea referindu-se la consumul înregistrat de alcool. La acest capitol, Moldova nu este nici măcar aproape de top. Spre exemplu, la români acest indicator era de 10,4, iar la ruși de 11,5 litri. În schimb, Moldova este lider la consumul neînregistrat de alcool – 10,5 litri, care include băuturile de casă precum vin sau țuică, băuturile de contrabandă sau contrafăcute, precum și băuturile cumpărate în alte țări.

Estimări, nu date exacte

Cum a estimat OMS consumul neoficial de alcool? „Un studiu adițional a fost folosit pentru a îmbunătăți estimarea consumului neînregistrat în unele țări. În acest studiu, efectuat în 42 țări în care consumul neînregistrat era de peste 10% din consumul total, a fost folosit tehnica grupului nominal pentru a obține cinci judecăți de experți în fiecare țară. Adițional, literatura publicată a fost examinată sistematic (Rehm et al., 2014), iar datele obținute au fost analizate și remise experților care le-au folosit pentru a ajunge la o estimare finală”.[6]

Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din cifra care ne pune în topul băutorilor din lume este bazată pe estimările unor experți și nu pe date exacte.

Ce zic datele mai recente?

Totodată, în ceea ce privește cifrele „tari”, OMS are și date mai recente privind consumul înregistrat de alcool din țară. În mod curios, aceste cifre diferă față de raportul din 2014. Dacă în acel raport consumul oficial de alcool al moldovenilor în 2010 era de 6,3 litri, conform bazei de date actualizate,[7] acest indicator se ridică la 8,25 litri. Pînă în 2014, cifra se ridică la 9,99 litri. E cu siguranță mult, dar nu suntem nici pe departe primii: consumul înregistrat de alcool în 2014 a fost 10,12 în Rusia, 10,74 în Irlanda, 11,12 în Luxembourg, 11,50 în Franța, 12,68 în Cehia, 13,94 în Belarus și 15,19 în Lituania. Aceastea sunt doar cîteva dintre țările ale căror statistici oficiale sunt mai înalte decît ale noastre.

Firește, consumul neînregistrat, oricît o fi el, probabil ne permite să „recuperăm” o parte din diferență, în special față de țările din Europa Centrală sau Occidentală. Asta înseamnă că suntem într-adevăr printre cei mai mari băutori, chiar dacă e îndoielnic că suntem primii.

Motiv de îngrijorare, nu de mîndrie

Problema nu constă însă în locul nostru din acest top, ci în date mult mai îngrijorătoare. Conform analizelor OMS din 2012, indicatorul „Ani de viață pierduți atribuibili alcoolului”, măsurat pe o scară de la 1 (cei mai puțini) la 5 (cei mai mulți) era 5 în Moldova. Indicatorul „Stil de băut”, măsurat și el de la 1 (cel mai puțin riscant) la 5 (cel mai riscant) era 4 în Moldova.

Adevărul de la fundul paharului

Faptul regretabil e că presa locală nu a săpat mai departe de cifrele prezentate incorect de The Daily Mail, ci le-a preluat așa cum erau. În consecință, discuțiile din sfera publică s-au axat pe aspecte „competitive” (suntem primii măcar la ceva) sau „defensive” (nu mai bem chiar atît de mult), fără o abordare critică a informației și ignorînd indicatori relevanți precum cei de mai sus.

O parte a problemei e premiza acceptată pe larg că aproape tot ce vine din afara țării, în special din vest, e mai bun – de la panettone și haine, pînă la presă. Informațiile prezentate în presa occidentală care menționeză într-un fel sau altul Moldova sunt adesea preluate integral de către mass-media locală, de parcă tot ce-i scris în engleză, franceză sau germană e automat adevărat.

Chiar dacă există într-adevăr instituții cu tradiție al căror nume însuși sporește credibilitatea informației, presa vestică are și ea nișele ei. Iar tabloidele britanice precum The Daily Mail sau The Sun nu se bucură tocmai de cea mai bună reputație. Articolul cu harta consumului de alcool e un exemplu bun în această privință. E o postare comercială—menită mai degrabă să facă publicitate pentru Vouchercloud decît să informeze—, care prezintă date vechi drept actuale și pronosticuri drept cifre reale.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Topul tarilor cu cel mai mare consum de alcool. Republica Moldova ocupa primul loc in clasament. Pe ce loc sunt Romania si Rusia - Daily Mail, protv.md ↩︎

  2. Moldovenii, pe primul loc la consumul de alcool în lume, agora.md ↩︎

  3. Citat original: “Discount code provider Vouchercloud.com used World Health Organisation data from 2010 to 2015 to plot the surprising world map”, Moldovans revealed as the biggest drinkers in the world by interactive map that charts booze consumption in every country, dailymail.co.uk ↩︎

  4. Management of substance abuse, who.int ↩︎

  5. Total consumption, projections to 2025 by country, who.int ↩︎

  6. Citat original: „An additional survey on unrecorded consumption was used to improve estimation of unrecorded consumption in some countries. In this survey, sent to 42 countries with at least 10% unrecorded consumption as part of the total consumption, the nominal group technique was used to solicit five expert judgements per country. In addition, a systematic search was conducted on all published literature (Rehm et al., 2014). The data obtained were analysed and fed back to the experts who used them to arrive at a final estimate”, Global status report on alcohol and health 2014, who.int ↩︎

  7. Recorded alcohol per capita consumption, from 2000. Last update: May 2016, who.int ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.