E clar deja pentru oricine că sistemul medical moldovenesc nu face față coronavirusului. Epidemia a arătat cît de șubredă e de fapt structura care pînă mai ieri părea că, de bine de rău, se ține în picioare. Premierul Ion Chicu nu a mai răbdat criticile opoziției și i-a zis fostei ministre Ala Nemerenco că anume ea ar fi distrus sistemul medical[1].

Licitația vinei

Cum a reușit Ala Nemerenco să distrugă medicina moldovenească în mai puțin de jumătate de an, cît a fost ministră? Ion Chicu are un singur exemplu: că „a sabotat” achiziția a 170 de ambulanțe turcești dintr-un credit european.

Adevărul e că și Ziarul de Gardă, și anticoruptie.md[2] au publicat investigații despre acele ambulanțe. Compania de la care urmau să fie cumpărate livrase anterior un lot de ambulanțe cu probleme tehnice, iar în procesul de licitație par să fi fost într-adevăr mai multe nereguli, precum schimbarea caietului de sarcini. Secretarul de stat de atunci Boris Gîlcă a vizitat locul unde se asamblau ambulanțele, „în condiții aproape artizanale”, și a povestit apoi că turcii îl întrebau „unde doriți să vă instalăm echipamentul X sau Y? Pe peretele din stânga sau pe peretele din dreapta, mai sus sau doriți mai jos?”[3]. O ambulanță totuși ar trebui produsă după niște standarde uniforme, nu negociată ca la piață.

Premierul Chicu ar trebui să se gîndească dacă nu cumva anume astfel de licitații dubioase, cu mulți bani aruncați pe echipamente necalitative, au dăunat sistemului medical mai mult decît fosta ministră Nemerenco.

Păcatele foștilor

Dacă tot vorbim de foști miniștri, Ion Chicu ar trebui să-și asume măcar o parte de vină pentru subfinanțarea medicinei moldovenești ca fost ministru al finanțelor în cabinetul Filip. Cum am mai scris, Ion Chicu a fost un ministru foarte fidel guvernului PDM și a mers pe la mitinguri de partid chiar dacă oficial nu era membru. Pe atunci era foarte mulțumit de politicile guvernului.

Actuală ministră a sănătății e și ea demult în sistem: după ce a fost de două ori viceministră a ministerului muncii, protecției sociale și familiei, între 2017 și 2019 a fost secretară de stat la ministerul deja comasat al sănătății, muncii și protecției sociale. Firește, Viorica Dumbrăveanu poate invoca scuza că specializarea ei e totuși protecția socială, nu medicina. Întrebarea e de ce atunci premierul Chicu, fiind la curent cu starea dezastruoasă a sistemului medical, l-a lăsat pe mîna unei specialiste din alt domeniu?

Cabinetul Chicu e sprijinit parlamentar de două partide: PDM, care a făcut parte din toate coalițiile de guvernare de după 2009, iar din 2016 a condus singur țara, și socialiștii, care au fost la putere înainte de 2009 în cadrul PCRM. Cu alte cuvinte, Ion Chicu a fost ales și e sprijinit de oameni care au fost la putere mai mult de jumătate din istoria statului Republica Moldova: de la veterani ca Zinaida Greceanîi și Dumitru Diacov pînă la „tineri” ca Pavel Filip și Igor Dodon, foști premieri, deputați, speakeri, miniștri etc.

Premierul Chicu lucrează anume cu acei oameni cărora ar trebui să le ceară socoteală pentru starea sistemului de ocrotire a sănătății. Și totuși el alege să dea vina pe Ala Nemerenco, care s-a aflat la conducerea Ministerului Sănătății doar 5 luni.

Mea culpa?

După ce alianța PDM-PSRM a început să scîrțîie sub presiunea epidemiei, guvernanții au făcut un schimb de acuzații oneste. Fosta ministră a sănătății, în prezent deputată PDM, Ruxanda Glavan, a criticat pe bună dreptate felul în care guvernul administrează criza și dă vina pe lucrătorii medicali, pe care i-a lăsat fără sprijin[4].

Drept răspuns, Ion Chicu a zis că astfel de mesaje destabilizează sistemul, dar a mai adăugat și ceva ce adie a mea culpa: „Concluziile trebuie să le tragem toți noi și acei care am lucrat în sistemul public, care am fost miniștri, parlamentari. La acest subiect trebuie să avem discuții mai largi cu antrenarea specialiștilor și politicienilor”[5].

Consilierul premierului Vitalie Dragancea a clarificat însă lucrurile: „sistemul medical a ajuns în situația de astăzi nu datorită managerilor actuali, dar datorită faptului că nu au fost niciodată prioritar pentru politic”[6].

Dragancea pretinde că este o ruptură între prezent și trecut, pe cînd, de fapt, oamenii de la putere nu s-au schimbat atît de mult. Pentru care politic nu a fost prioritar sistemul medical? La cine se referă totuși Vitalie Dragancea? La guvernul condus de Zinaida Greceanîi, din care făceau parte și Dodon, și Chicu? Sau la cabinetul Filip, din care iarăși făcea parte Ion Chicu? La Partidul Comuniștilor? Sau la cele două grupuri de ex-comuniști - socialiștii și democrații?

Sau e vorba, din nou, doar de o persoană și Ruxanda Glavan va avea onoarea să împartă cu Ala Nemerenco distrugerea sistemului medical?

Toate-s vechi și nouă toate

Guvernul Chicu a încercat să se prezinte drept un guvern tehnocrat, deși era limpede că nu e. Faptul că după formalizarea alianței PSRM-PDM au fost schimbați cinci miniștri a demonstrat oficial că acest guvern nu este tehnocrat, ci unul politic, care reprezintă două partide – PDM și PSRM. Premierul și consilierul său ar trebui să recunoască faptul că nu sunt un val nou, ci reprezentanți ai acelorași grupuri care se află la putere de ani buni, aceleași grupuri care au pus sistemul medical pe brînci. Vina nu trebuie căutată departe, ci între propriii colegi.

Acuzațiile la adresa fostei ministre fac parte dintr-un șir din ce în ce mai lung de reacții inadecvate ale premierului Chicu la criticile din partea opoziției, profesioniștilor și cetățenilor despre felul în care e gestionează criza. Din păcate, aceste reacții doar sporesc neîncrederea cetățenilor în putere și alimentează suspiciunile că tehnocrații se gîndesc în primul rînd la politică.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Ion Chicu, atac dur la fosta ministră a Sănătății: „Este foarte vocală, dar deciziile ei au distrus practic sistemul medical”, tv8.md ↩︎

  2. Baștanii Ambulanțelor. Contractul PDM-AKP și detaliile unei afaceri oneroase cu bani europeni, anticoruptie.md ↩︎

  3. Culisele achizițiilor de ambulanțe: dosare, neconformități și legături politice, zdg.md ↩︎

  4. Democrata Ruxanda Glavan, către autorități: Acest maraton împotriva lucrătorilor medicali trebuie oprit imediat, agora.md ↩︎

  5. Declarații după ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19, privesc.eu ↩︎

  6. Consilierul premierului îi răspunde Ruxandei Glavan: „Sistemul medical a ajuns în situația de astăzi nu datorită managerilor actuali”, tv8.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.