Cinci luni în urmă, PL a sesizat Curtea Constituțională cu privire la sistemul mixt. Acum două zile, ei au cerut urgentarea examinării acestei sesizări - subiect de importanță națională, iar Curtea tace de cinci luni. Peste o zi, democratul Sergiu Sîrbu distribuie pe FB decizia de pe site-ul CC cu data de 15 decembrie 2017. Adică Curtea ar fi luat și publicat o decizie acum o lună și jumătate.

Ce apare și ce nu apare pe site-ul CC?

La o primă privire, decizia apare, într-adevăr, pe site cu data de 15 decembrie 2017[1]. Decizia însă poate fi găsită doar în baza de documente[2] a Curții, dar nu și la rubrica de noutăți[3] a Curții. În mod ironic, aici găsim doar o dezmințire[4] despre cum CC nu a adoptat decizia în mod secret. Ci doar cu ușile închise. Justificarea ar fi că deciziile privind admisibilitatea unor sesizări se adoptă în ședințe închise. Același motiv ar explica de ce ședința la care s-a luat decizia nici măcar nu a fost anunțată și pusă în agenda CC[5].

CC nu explică însă de ce nu a emis niciun comunicat de presă să anunțe o decizie, fie ea luată chiar și în ședință închisă, care vizează un subiect de interes public major.

CC mai insistă că deciziile „sunt aduse la cunoștința autorilor, plasate pe pagina oficială de internet a Curții și publicate în Monitorul Oficial al Republicii Moldova după finalizarea procesului de redactare”.

Cine a știut?

Aici înțelegem că CC ar fi informat liberalii despre decizia la care a ajuns. Pe de altă parte, după cum arătam la început, abia două zile în urmă, pe 29 ianuarie 2018, liberalii cereau urgentarea examinării sesizării[6] de către Curte. Reiese că liberalii ori nu știau, adică nu au fost informați de CC, ori știau, dar au tăcut o lună și jumătate, au depus acum o cerere falsă și mint. Logica acestui de-al doilea scenariu nu e clară.

Totodată, întrucît decizia apare pe site-ul CC cu data de 15 decembrie, e cel puțin ciudat că nimeni din presă sau din alte partide politice nu a observat asta. Mai mult, e curios că nici democrații, principalii apărători ai sistemului propus de Dodon, nu au trîmbițat atunci acest „succes”.

Decizia încă nu a apărut nici în Monitorul Oficial, dar serviciul de presă a CC a explicat pentru Newsmaker că încă nu e gata traducerea în rusă[7]. Amintim că aceeași scuză - traducerea în rusă - a fost folosită pentru a tergiversa pentru aproape jumătate de an examinarea dosarului lui Ilan Șor la Curtea de Apel Chișinău.

Concluzia la care ajungem e că, pînă ieri, nimeni nu știa despre decizia CC privind cel mai important subiect politic al anului.

Momentul potrivit

La modul practic, informația a fost aruncată în sfera publică de democratul Sergiu Sîrbu, la o zi după vizita unei delegații a Comisiei de la Veneția. El a fost primul care a postat linkul pe Facebook. Pe 29 ianuarie, experții au fost în Moldova pentru a se documenta și s-au întîlnit cu reprezentații tuturor partidelor parlamentare. Majoritatea dintre acestea au profitat de ocazie pentru a critica din nou sistemul mixt. Excepție nu au făcut nici „părinții” acestuia, socialiștii, care vor mai multe circumscripții pentru Rusia și Transnistria. Anume cu această ocazie liberalii au amintit despre sesizarea depusă la CC și au cerut ca să fie examinată mai repede.

Pe scurt, o zi nefastă pentru sistemul mixt. „Întîmplător”, decizia CC pică la țanc, a doua zi, și e prezentată ca o nouă victorie pentru apărarea mixtului. Chiar dacă nu e clar cînd a fost publicată decizia - însuși serviciul de presă al CC recunoaște că nu știe[8] - putem verifica ultima modificare a documentului. Proprietățile PDF-ul ne arată că a fost creat din Word pe 29 ianuarie, la ora 16.40, de către utilizatorul „Renita”, probabil grefierul Curții, Gheorghe Reniță.

Asta nu înseamnă neapărat că documentul a fost creat abia alaltăieri, dar demonstrează că abia atunci, pe 29 ianuarie, a fost încărcată versiunea finală a hotărîrii de pe 15 decembrie. De aici reiese ori că și decizia a fost publicată abia atunci, ori a fost publicată cu un alt document atașat, iar fișierul a fost schimbat, coincidență, tocmai cînd venise delegația Comisiei de la Veneția.

Concluzie

CC spune că a luat decizia pe 15 decembrie, dar nu știe cînd a publicat-o. Liberalii, ca autori ai sesizării, spun că nu au fost informați pînă acum. Hotărîrea Curții este de importanță politică majoră și vine după vizita unor experți de la Veneția, dar înainte de o nouă opinie a Comisiei. După referendumul blocat de CEC, sesizarea la CC era principala cale de atac împotriva sistemului mixt, promovat de PDM.

Importanța acestei decizii este incontestabilă și totuși CC nu a găsit de cuviință să emită vreun comunicat de presă. Mai mult, nici nu știe cînd a ajuns pe site. Informația apare în public tocmai la momentul potrivit, la o lună și jumătate după adoptarea deciziei. Coincidența pare prea mare. Ori este un caz de iresponsabilitate maximă a Curții, ori acuzațiile opoziției că CC face jocul guvernării nu sunt doar speculații politice.

P.S.: Președintele CC, Tudor Panțîru, a anunțat că își dă demisia. În comunicatul Curții sunt invocate „motive personale”.


  1. Decizia nr.124 din 15.12.2017 de inadmisibilitate a sesizării nr.117a/2017 privind controlul constituționalității Legii nr.154 din 20 iulie 2017 pentru modificarea și completarea unor acte legislative, constcourt.md ↩︎

  2. CCDOC, constcourt.md ↩︎

  3. Noutăți, constcourt.md ↩︎

  4. 31.01.2018 Dezmințire, constcourt.md ↩︎

  5. Agenda Curții, constcourt.md ↩︎

  6. DOC. Ghimpu cere CC să se miște mai repede pe cazul sistemului mixt: Au trecut aproape 5 luni de la sesizare, agora.md ↩︎

  7. Трудности перевода. Почему КС полтора месяца не публиковал решение о конституционности смешанной системы, newsmaker.md ↩︎

  8. Ibid. ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.