Președintele Igor Dodon a anunțat promulgarea pachetului de legi privind amnistia fiscală și a capitalului. Decizia a rămas cumva în umbra refuzului său de promulga legea prin care se ceda ambasadei SUA terenul fostului Stadion Republic. Totuși, pentru cei îngrijorați, șeful statului a scris un mic eseu în care apără proiectul democraților, ba chiar îi critică pe aceștia că amnistia nu e suficientă.[1] Argumentele sale însă sunt amestecate cu falsuri.

Recordul inexistent

Președintele să laudă că pediștii îi copiază amnistia din 2007-2008, care ar fi avut rezultate excelente precum o creștere economică de 7,8%, „record pentru Republica Moldova”. Adevărul e că Moldova a mai avut o creștere de 7,8% în 2002, iar recordul a fost, de fapt, în 2012, de 9,4%.[2]

Cît despre efectele concrete ale amnistiei din 2007-2008, am scris și săptămîna trecută: deși ministrul Dodon promitea că vor fi legalizați cel puțin (!) un miliard de dolari”, au fost legalizate doar vreo 360 de milioane de lei, iar statul a încasat 18 milioane (cam $30 și $1,5 milioane, respectiv, la cursul de atunci). Igor Dodon insistă pînă azi că încasările au fost de peste 100 de milioane, însă economistul Veaceslav Negruță spune că guvernul a dat atunci 100 de milioane unor întreprinderi de stat, care le-au întors apoi sub formă de legalizare pentru a umfla rezultatele reformei.[3] În schimb, statul a anulat datorii și penalități de 4,3 miliarde de lei, deși inițial guvernul comunist promisese că bugetul va pierde în acest mod jumătate de atîta.

Citiți la temă și „Președintele Dodon încearcă să legitimizeze amnistia fiscală și a capitalurilor?”

Amnistia perpetuă

Lucrul probabil cel mai curios pe care îl scrie președintele e că guvernările pro-europene au „renunțat” la reforma economică din 2007 și revin la ea abia acum. Nu e clar ce are în vedere șeful statului. Că amnistia ar trebui să fie continuă? Că toate datoriile și întîrzierile la impozite se iartă cum se acumulează? Că oricine ar trebui să poată legaliza orice capital oricînd? Cine ar mai plăti impozite atunci?

De altfel, Igor Dodon uită că Moldova îi explica FMI-ului în memorandumul din 2007 că „amnistia fiscală va fi un eveniment care nu se va mai repeta”.[4] Se pare că președintele Dodon și ministrul Dodon au viziuni diferite. Mă rog, n-ar fi prima dată.

Exodul populației

Președintele mai scrie despre „exodul masiv al forței de muncă ca urmare a politicilor economice absolut ineficiente, promovate de guvernările AIE, precum și de actuala guvernare” și despre faptul că „natalitatea scade în progresie geometrică”.[5] Ca să n-o întindem prea mult, ideea pe care o împinge Igor Dodon e că lumea dispare din Moldova fiindcă pro-europenii n-au „continuat” amnistia sa din 2007-2008.

Că situația demografică degradează din cauza sărăciei e clar, dar asta nu înseamnă că politicile economice ale guvernărilor pro-europene sunt principala cauză. În primul rînd, moldovenii au început a pleca peste hotare încă din anii 90 și au continuat s-o facă și pe parcursul guvernării comuniste, inclusiv cînd Igor Dodon era ministru al economiei, iar Zinaida Greceanîi prim-ministră. Același lucru e valabil și despre scăderea natalității.

În al doilea rînd, aceste probleme se manifestă la nivelul întregii Europe de Est, din Estonia și pînă în Albania, indiferent de culoarea și orientarea guvernelor, de religie, de apartenența la UE și NATO, etc.[6] Dacă ar vrea să găsească o cauză pentru declinul demografic, Igor Dodon ar trebui mai degrabă să se gîndească la moștenirea socialismului în regiune. A da vina pe „renunțarea” la amnistia din 2007-2008 este întru totul ridicol.

Încrederea președintelui

În micul său eseu, șeful statului se concentrează pe reforma fiscală și dedică doar două paragrafe legalizării capitalurilor, care e, de fapt, ținta principală a criticilor opoziției, societății civile, SUA, FMI, UE, etc. El admite diplomatic că împărtășește „totalmente îngrijorările sincere ale cetățenilor țării, dar și ale multor dintre prietenii noștri externi” și că „această inițiativă este lansată extrem de nereușit pe fundalul fraudei bancare”, ba chiar dă din deget guvernării că încă nu a investigat această fraudă.

Igor Dodon îi promite apoi cititorului său că a analizat minuțios legea și că aceste îngrijorări sunt nefondate: în lege scrie clar că legalizarea nu se referă la alte bunuri infracționale decît la cele obținute prin evaziune fiscală. Practic, președintele își exprimă încrederea că procuratura, CNA și restul vor fi super-vigilenți și mega-independenți, și vor verifica toate aceste bunuri să nu fie prea murdare.

De asemenea, șeful statului are încredere că, dacă unii beneficiarii ai legalizării vor fi acuzați de alte crime financiare, judecătorii nu le vor „transforma” în evaziune fiscală așa cum au transformat escrocheria lui Ilan Șor în „cauzare de daune daune materiale prin înșelăciune sau abuz de încredere”.[7]

Pe scurt, Igor Dodon admite că investigația privind furtul miliardului nu se mișcă, însă asta nu-l împiedică să aibă multă încredere în aceiași judecători și procurori care tărăgănează investigația.

Povară fiscală

Decît legalizarea capitalurilor, președintele preferă să discute pe larg despre amnistia și stimularea fiscală. Totuși, fostul ministru al economiei evită să prezinte cifre și calcule care să arate cum vor beneficia oamenii de pe urma reformei.

Cu niște calcule și cifre la subiect vin, în schimb, cei de la Transparency International care arată că oamenii cu venituri mici vor beneficia neînsemnat de pe urma reformei, iar cel mai mult vor profita cei cu venituri mari. Spre exemplu, pentru un moldovean care muncește în agricultură cu un salariu mediu lunar de 3713 lei, venitul său va crește cu doar 9 lei pe lună. Pentru un bogătaș care primește 41667 lei pe lună, venitul net i se va majora cu 2006 lei.[8] Nu prea se împacă asta cu steaua socialismului, nu-i așa?

Pe scurt, în pofida asigurărilor lui Igor Dodon că reforma va ușura povara fiscală de pe umerii bieților moldoveni de rînd, cifrele arată că adevărații beneficiari se află mult mai sus.

Concluzie

Președintele Igor Dodon se dovedește a fi, din nou, un apărător fervent al celor mai dubioase reforme pediste. După sistemul mixt, președintele promulgă și apară o reformă cu beneficii îndoielnice și riscuri majore. Argumentele sale sunt într-atît de șubrede încît dă impresia că vrea să ia asupra sa o parte din oprobriul public și să-i ajute pe democrați să care povara acestor reforme controversate.

Misiune îndeplinită, putem spune. În multicolorul său penaj ideologic de socialist naționalist creștin-ortodox, Igor Dodon mai adaugă acum niște liberalism economic în favoarea marilor burghezi.


 1. Necesar, dar insuficient. Cu privire la pachetul de legi privind politica bugetar-fiscală și amnistia de capital, dodon.md ↩︎

 2. World Bank national accounts data..., data.worldbank.org ↩︎

 3. Amnistia fiscală din 2007 și liberalizarea capitalului &
  stimularea fiscală din 2016: două acte din aceiași piesă
  , viitorul.org ↩︎

 4. Raportul de ţară al FMI nr. 07/275, august 2007, imf.md ↩︎

 5. Vezi 1 ↩︎

 6. Eastern Europe has the largest population loss in modern history, ft.com ↩︎

 7. Explicațiile pedepsei lui Ilan Șor: Controversatul primar NU a fost condamnat pentru escrocherie, fapta pentru care a fost judecat, zdg.md ↩︎

 8. Observator de politici publice, 25 iulie 2018, transparency.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.