Chișinăul va găzdui zilele astea, pe 13-16 septembrie, la inițiativa cuviosului președinte Igor Dodon, Congresul Mondial al Familiilor (CMF). Cu jumătate de an înainte de alegeri, șeful statului vrea să demonstreze țării și lumii întregi cine-i cel mai familist din Moldova. Acest congres este, însă, o adunare de conservatori homofobi și sexiști, care-și apără viziunile cu studii false și sunt finanțați în mod obscur de oligarhi ruși.

Ce fel de familie?

Igor Dodon ar avea ceva de învățat de la tovarășii săi conservatori. Aceștia promovează ideea de „familie naturală”, o formulare mai neutră cu o conotație mai pozitivă, decît, să zicem, „familia normală” sau „familia tradițională”.[1] Natural sugerează ceva firesc, pe cînd normal pare menit să excludă și să acuze, iar tradiționalul e încărcat cu bagaje istorice triste. Președintele moldovean nu se sinchisește cu astfel de distincții fine și folosește termenii interschimbabil.

Pe sic!, i-am analizat deja discursul de la festivalul familiei tradiționale în care avertizează că nu acceptă decît familii normale în Moldova. Întrucît e clar că pentru președinte familia normală, naturală și tradițională sunt același lucru, am arătat că tradițiile de pe meleagurile noastre sunt foarte sexiste.

În Cartea de învățătură românească a lui Vasile Lupu din 1646 se spune clar că femeile pot fi bătute cu impunitate de către soții lor dacă e doar „puțintel” sau „din vina [soțiilor]”.[2] Dimitrie Cantemir scria despre cum moldovencele beau pînă varsă, iar zicale din popor dau diverse povețe de genul „femeia nebătută e precum casa nemăturată”. Femeia trebuia să fie supusă și facă o droaie de copii, ca măcar cîțiva să supraviețuiască. Familia din vechime nu era nicidecum cel mai fericit mediu pentru o femeie.

Nici în prezent situația nu e mai bună. Potrivit unui raport din 2011, 2 din 3 femei din Moldova au fost supuse cel puțin o dată unei forme de violență fizică, psihică sau sexuală.[3] 12,4 copii din 1000 mor în primul an de viață. Media UE este de 4 copii.[4] Peste 136,000 au cel puțin un părinte peste hotare. Mai bine de 110,000 de minori sunt nevoiți să lucreze.[5]

Anume pentru a evita astfel de „bagaje” care vin cu eticheta „tradițională”, CMF preferă familia naturală. În linii mari, formula e căsătoria dintre un bărbat și o femeie, preferabil niște copii, iar ca bonus niște abstinență înainte de căsătorie și eliminarea divorțului. Elemente precum ultimele două sunt opționale, întrucît definiția familiei naturale trebuie să fie suficient de fluidă încît să împace conservatori din diferite confesiuni și culturi.

Mai clar decît ce trebuie să fie familia naturală, CMF explică ce nu trebuie să fie: cupluri homosexuale, părinți singuri, cupluri în concubinaj, divorțate, etc.

vlcsnap-2018-09-12-12h17m40s072

Cine promovează familia naturală?

Congresul Mondial al Familiilor adună conservatori de toate culorile, profesiile și religiile: creștini catolici, protestanți și ortodocși, mormoni, evrei și musulmani, teologi, sociologi, doctori, politicieni și afaceriști. Deși această componentă pestriță e folosită pentru a demonstra „toleranța” organizațiilor implicate, Congresul e dominat ideologic de conservatori catolici și ortodocși.[6]

CMF început ca o colaborare între niște teologi, activiști și demografi ruși și americani, dar a adunat apoi sub umbrela sa membri și organizații din toate colțurile lumii. Prima conferință a fost organizată în 1997 în Cehia, apoi au urmat alte întruniri internaționale în Elveția, Mexic, Polonia, Olanda, Spania, Australia, Rusia, SUA, Georgia, Ungaria.[7]

Participanții sunt uniți de grija lor pentru „familia naturală” și luptă împreună pentru a o apăra de cele mai grave pericole. Aceste pericole nu se referă la sărăcie, migrație sau violența domestică, ci la homosexualitate, avorturi, divorțuri și drepturile femeilor.

Astfel, CMF a sprijinit adoptarea unor legi discriminatorii și inumane în diverse țări. În Nigeria, a încurajat adoptarea unei legi care pedepsește homosexualitatea cu pînă la 14 ani de închisoare. Cei care o încurajează pot petrece pînă la 10 ani după gratii.[8] CMF a sprijinit și legea anti-gay din Uganda, unde pedeapsa pentru homosexuali e închisoarea pe viață, prevederea inițială fiind pedeapsa cu moartea.[9] Astfel de legi nu doar că au limitat grav drepturile homosexualilor, ci au normalizat și încurajat persecutarea lor de către alte grupuri sociale.

Mai aproape de noi, printre prietenii CMF din Rusia se numără Elena Mizulina, deputata rusă care a decriminalizat violența domestică. Dacă, înainte, un soț care-și bătea nevasta risca dosar penal și pînă la doi ani de pușcărie, acum dosarul e administrativ, iar pedeapsa poate fi doar o amendă, muncă în folosul comunității sau pînă la 15 zile de arest.[10]

Tot doamna Mizulina se află în spatele legii împotriva „propagandei LGBT”, adoptată de Kremlin și lăudată de CMF, dar condamnată de Comisia de la Veneția, Amnesty International, Human Rights Watch și alte organizații internaționale.[11] Viziunea e clară: homosexualitatea e un pericol mai mare pentru „familia naturală” decît violența domestică.

Presa internațională scrie că congresul de la Chișinău va fi finanțat de Constantin Malofeev,[12] un oligarh rus care sprijină mișcările de dreapta și extremă dreapta din Europa.[13] Și acum iată, în mod curios, dar explicabil, stînga din Moldova. Banii vor fi probabil alocați prin intermediul fundației Galinei Dodon, care e vestită deja pentru lipsa de transparență financiară.[14] Același Malofeev a sprijinit anexarea Crimeii și regimurile separatiste din estul Ucrainei, conduse de foști angajați de-ai săi.[15]

De fapt, și CMF a contribuit la escaladarea tensiunilor din Ucraina, încurajînd grupurile eurosceptice și avertizînd că integrarea europeană ar însemna „homosexualizarea” țării.[16]

vlcsnap-2018-09-12-12h17m34s253

Învățături false

Organizațiile membre ale CMF finanțează, produc, publică și promovează diverse studii care să le confirme viziunea. Problema e că, adesea, aceste studii sunt combătute, iar falsitatea lor demonstrată. Așa a fost cu studiul care demonstra că copiii crescuți de cupluri homosexuale riscă (mai mult decît media) să ajungă șomeri, să trăiască din asistență socială, să aibă rezultate proaste la învățătură, etc. Studiul a fost criticat atît pentru probleme etice, cît și metodologice, și nu e considerat valid în afara cercurilor conservatoare.[17]

Un alt studiu fals sugera că avorturile predispun femeile unui șir de probleme medicale precum nașteri premature în viitor sau cancer la sîn. După ce alte cercetări au demonstrat că nu e așa, și The National Cancer Institute din America a infirmat oficial aceste concluzii.[18] Asta nu i-a împiedicat pe prietenii CMF să folosească astfel de studii ca argumente pentru îngrădirea accesului la sănătatea reproductivă pentru femei în SUA și Rusia.

Moda pseudo-studiilor e populară și la Chișinău. Jurista Mitropoliei, Elena Bîtcă, declara după un protest anti-gay că educația sexuală în școli a dus la creșterea numărului avorturilor și a bolilor cu transmitere sexuală în alte țări.[19] Pe de altă parte, potrivit unui ghid UNESCO din 2016, studiile arată că educația sexuală are următoarele efecte: începerea mai tîrzie a rapoartelor sexuale, frecvență mai scăzută a rapoartelor sexuale, un număr mai mic de parteneri, scăderea comportamentelor sexuale riscante, sporirea utilizării prezervativelor și altor contraceptive.[20] Cu alte cuvinte, exact inversul a ce afirmă doamna Bîtcă.

Aceste „învățături false”, vorba președintelui, nu sunt pur și simplu greșite, ci periculoase, pentru că sunt folosite pentru a argumenta introducerea unor legi și politici care au consecințe foarte grave: avorturile se fac pe ascuns în condiții nesanitare, cu riscuri mari pentru femei, tinerii nu sunt educați despre contracepție și bolile sexuale, minoritățile sexuale sunt persecutate, etc.

vlcsnap-2018-09-12-12h17m19s314

O problemă inexistentă

Familia naturală nu este o problemă în Moldova, iar creștinismul nu este în pericol. După cum îi place să amintească președintelui Dodon, majoritatea populației este într-adevăr creștin-ortodoxă și nimeni nu vine să le fure tămîia moldovenilor.

Problema demografică a Moldovei este într-adevăr stringentă, dar nu din cauza homosexualității. Migrația, sărăcia, sistemul prost de sănătate, lipsa de încredere în viitor, furtul miliardului, corupția totală, dezmățul politicienilor, violența domestică, toate aceste sunt probleme mult mai reale care afectează familia moldovenească indiferent de cît de „naturală”, „normală” sau „tradițională” e.

Poate cel mai bine a descris situația Evgheni Șolari de la Newsmaker: „Copiii din internate sunt vânduți în sclavie sexuală. Pacientele internatului psihoneurologic sunt violate de cei în ale căror mâini se află destinele fetelor. Femeile nasc în veceuri. Elevii sunt lipsiți de condiții sanitaro-igienice elementare. [...] Luni în șir, mamele nu pot obține, prin judecată, dreptul de a-și vedea copiii. [...] Sunt falsificate diagnozele copiilor, pentru a suplini paturile de spital. Iar cei care îndrăznesc să vorbească despre aceasta, sunt intimidați.”[21]

Aceasta este Moldova. Aceasta este țara în care Igor Dodon vede drept cea mai mare problemă homosexualitatea și subminarea familiei tradiționale.

În loc de concluzie

S-o spunem pe șleau: Congresul Mondial al Familiilor este doar o încercare a președintelui de a distrage atenția publică de la problemele reale ale țării și de la incapacitatea sau nedorința sa de a se ocupa de ele. Dacă-și mai cîștigă niște aliați la nivel internațional, cu atît mai bine. Între timp, să sperăm că familia moldovenească va înflori datorită sesiunilor festive, serilor etnografice și programelor culturale de amploare din parcul Catedralei.[22]


 1. Internaționala Dreptei Conservatoare: Congresul Mondial al Familiilor la Chișinău, platzforma.md ↩︎

 2. Carte Romînească de Învățătură, 1646, tiparituriromanesti.files.wordpress.com ↩︎

 3. Violența față de femei în familie, statistica.md ↩︎

 4. The World Factbook, Infant Mortality Rate, cia.gov ↩︎

 5. Facts and figures about children in Moldova, unicef.org ↩︎

 6. The World Congress of Families, splcenter.org ↩︎

 7. World Congress of Families, wikipedia.org ↩︎

 8. Nigeria: Harsh Law’s Severe Impact on LGBT Community, hrw.org ↩︎

 9. Uganda Anti-Homosexuality Act, 2014, wikipedia.org ↩︎

 10. «Шлепки Мизулиной»: к чему приведет декриминализация насилия в семье, rbc.ru ↩︎

 11. Russian gay propaganda law, wikipedia.org ↩︎

 12. Moldova to Host Global Christian Right-Wing Congress, balkaninsight.com ↩︎

 13. Hacked emails show how the American-run World Congress of Families advanced Russian political interests..., splcenter.org ↩︎

 14. Filantroapa Galina Dodon, zdg.md ↩︎

 15. The Russian billionaire carrying out Putin’s will across Europe, thinkprogress.org ↩︎

 16. East vs. West? Russia, Ukraine, and the Anti-Gay Wedge, politicalresearch.org ↩︎

 17. New Family Structures Study, wikipedia.org ↩︎

 18. Reproductive History and Cancer Risk, cancer.gov ↩︎

 19. Acțiuni de protest la Parlamentul și Guvern. Creștinii cer interzicerea homosexualității, ipn.md ↩︎

 20. International technical guidance
  on sexuality education
  , unesdoc.unesco.org ↩︎

 21. Partea întunecată a Moldovei. Evghenii Șolari despre ură, naționalism și mișcarea protestatară, newsmaker.md ↩︎

 22. Al XII-lea Congres Mondial al Familiilor, Orarul desfășurării Congresului, worldcongress.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.