Ce-i acela gerrymandering? Gerrymandering e atunci cînd granițele circumscripțiilor electorale se croiesc în avantajul sau detrimentul anumitor candidați. Se spune că e o tactică legală (totu-i conform legii), deși adesea ilegitimă (nu-i frumos) și care poate fi folosită în orice sistem electoral unde există deputați aleși pe circumscripții. Odată cu reforma electorală, această practică ar putea apărea pentru prima dată și în Moldova.

De unde vine?

Denumirea vine la un oarecare Elbridge Gerry, fost guvernator al Massachusetts-ului. În 1812, el a redesenat harta electorală pentru a avantaja Partidul Democrat-Republican din care făcea parte. Cineva a remarcat că una din circumscripții semăna cu o „salamandră mitologică”. Astfel, „Gerry” plus „salamander” a dat naștere termenului „gerrymandering”.

Pentru ce e folosit?

Acolo unde există circumscripții electorale, există posibilitatea de a trasa granițele acestor circumscripții pentru a concentra sau dilua alegătorii unui partid sau altul. Firește, gerrymandering e o practică ce avantajează forțele politice aflate la guvernare și care controlează mecanismele administrative prin care sunt constituite circumscripțiile. Totodată, în cazul în care acestea sunt delimitate de comisii multipartinice, pot apărea înțelegeri între partide astfel încît fiecare să-și „rezerve” un număr minim de circumscripții.

De reținut e că gerrymandering-ul poate fi aplicat nu doar în scopuri partinice. E un instrument care poate fi folosit pentru a limita sau spori influența politică a diferitor grupuri demografice (pe criterii rasiale, etnice, religioase, socio-economice, etc). Spre exemplu, harta electorală poate fi trasată astfel încît să nu permită unei minorități etnice să domine vreuna din circumscripții.

Cum să cîștigi alegerile cu un creion și-o hartă

În principiu, sunt două metode principale prin care se face gerrymandering.

Diluarea (în engleză – „cracking”) e atunci cînd un anumit grup demografic sau susținătorii unui anumit partid sunt distribuiți în cîteva circumscripții diferite. Spre exemplu, un cartier din Chișinău unde locuiesc preponderent ruși sau vorbitori de rusă ar putea fi împărțit între cîteva circumscripții în care moldovenii constituie majoritatea. Astfel, acest cartier rus ar putea fi lipsit de șansa de a-și delega propriul deputat, rus, în Parlament.

Diluare: galbenii, fiind 40 la sută, nu iau nicio circumscripție. Youtube

Concentrarea (în engleză – „packing”) e atunci cînd un anumit grup e concentrat într-o singură circumscripție pentru a-i diminua influența în celelalte. Spre exemplu, tinerii pro-europeni pot fi adunați la un loc pentru a nu le permite să încline balanța în favoarea candidaților pro-europeni din circumscripțiile vecine.

Concentrare: galbenii, fiind 40 la sută, iau 3 circumscripții. Youtube

În acest exemplu, deși verzii sunt majoritari per total, ei sunt concentrați în 2 circumscripții. Astfel, influența lor în celelalte 3 circumscripții e redusă și galbenii, o minoritate, le cîștigă. În acest parlament ipotetic, 40% din populație va avea trei reprezentanți, iar 60% din populație va avea doar doi.

Un astfel de truc ar permite, spre exemplu, candidaților pro-ruși să cîștige mai multe circumscripții în Chișinău decît cei pro-europeni, chiar dacă majoritatea chișinăuienilor în ansamblu ar vota pentru candidați pro-UE.

Pe lîngă diluare și concentrare, mai există și alte trucuri. Spre exemplu, „răpirea electoratului”. Să zicem că doamna Verde este aleasă deputat în circumscripția X în 2018. La următoarele alegeri, cîteva secții de votare unde a cîștigat anterior sunt mutate în altă circumscripție. În locul lor, sunt puse secții de la alte circumscripții vecine. Astfel, în 2022, doamna Verde nu va fi judecată după rezultate de cei care au ales-o în 2018, dar va trebui să cîștige voturile unui electorat nou.

„Deturnarea” (hijacking) e o variație a „răpirii”, în care doamna Verde după redesenarea circumscripției se regăsește în circumscipția tradițională a domnului Galben, ambii făcînd parte din același partid. Astfel ei sunt nevoiți să lupte unul împotriva altuia pentru nominalizare în cadrul partidului.

Ce pierd alegătorii cîștigă politicienii

Teoretic, redesenarea circumscripțiilor electorale poate fi folosită și în scopuri de bună-credință. În unele orașe din SUA, spre exemplu, minorități rasiale sau etnice care altfel nu și-ar putea impune propriul candidat sunt concentrate în circumscripții unde devin majoritare (majority-minority district). Un caz de bună-credință în R. Moldova e că etnicii bulgari din Taraclia vor avea propria circumscripție, deși numărul de alegători din raion nu atinge pragul necesar de aproximativ 60 de mii.

Pe de altă parte, practica de gerrymandering e cel mai des folosită de partide pentru a-și avantaja candidații, chiar dacă asta duce la irosirea voturilor. În circumscripțiile uninominale, în general, dacă ai votat-o pe doamna Verde, dar în circumscripția ta a cîștigat domnul Galben, votul tău e irosit. Însă desenarea partinică a circumscripțiilor electorale face acest lucru înadins: cu cît mai multe voturi sunt irosite, cu atît mai multe șanse are un partid cu susținere slabă să cîștige mai multe mandate.

Voturi irosite: atunci cînd nu există turul doi, va cîștiga candidatul cu (doar) 30%. Youtube

Această tactică e și mai eficientă atunci cînd candidații sunt aleși dintr-un singur tur și alegătorii nu au șansa să-și redirecționeaze voturile irosite spre un alt candidat în al doilea tur. De aici rezultă o reprezentativitate redusă a Parlamentului.

Vezi la temă și „Care partide vor fi avantajate de sistemul mixt?”

Atîta timp cît nu există reguli obiective, iar independența autorităților electorale și transparența procesului de delimitare a circumscripțiilor nu sunt sigure, gerrymandering-ul rămîne o unealtă puternică cu ajutorul căruia candidații aleși anterior, sau cei care dețin resursele, își pot asigura victoria. Drept urmare, este întărit status quo-ul politic și îngreunată schimbarea.

Va urma...

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.