Ion Ceban și Andrei Năstase s-au întîlnit în sfîrșit la dezbateri publice - joi la ProTV Chișinău[1], iar luni la Jurnal TV[2]. Din păcate, în loc de luptă de idei, am avut același schimb de acuzații cu care ne-am obișnuit de-a lungul campaniilor precedente. Totuși, cel puțin pe hîrtie, ambii candidați au programe care[3][4] sună bine. Vom rezuma mai jos ce s-a discutat la dezbateri și ce alte puncte din programele celor doi am fi vrut să le auzim dezbătute.

Ce s-a discutat?

Parcările

Printre puținele teme legate de oraș pe care le-au atins ambii candidați sunt parcările. În dezbaterea de joi, ambii au propus parcări supraetajate la marginea orașului, amenajarea de locuri de parcare printre blocuri, prin curți, și pe străzile paralele cu cele magistrale. Ion Ceban a spus că ar face o parcare supraetajată și în centru, în locul Autogării Centrale, pe care ar muta-o spre periferia orașului. Andrei Năstase a specificat că problema nu poate fi rezolvată decît după adoptarea unui Plan Urbanistic General actualizat. În legătură cu acest plan, Năstase a spus luni că vrea un moratoriu pe transmiterea de terenuri pentru construcții pînă la adoptarea PUG-ului.

Bani și relații

La ambele dezbateri, cei doi candidați au vorbit despre atragerea de fonduri, unde Andrei Năstase a spus că anume el poate să atragă mai mulți bani din România și UE, invocînd sprijinul personal pe care-l va avea de la mulți primari români, precum și relațiile bune ale blocului ACUM în UE. Ion Ceban a asigurat că și el are prieteni în România și UE și că va lucra să aducă bani și din UE, și din Rusia.

„Știi și cîștigi”

În rest, au fost mai mult acuzații. În dezbaterea de joi, au fost două momente în care Ion Ceban i-a pus întrebări concrete lui Andrei Năstase, una despre ce înseamnă planul de mobilitate urbană durabilă și alta despre cîți oameni primesc compensații în perioada rece a anului. Candidatul ACUM a refuzat să răspundă în ambele cazuri, cu scuza că nu e la „Știi și cîștigi”. Scenariul s-a repetat luni, cînd Ion Ceban l-a întrebat pe Andrei Năstase cum se numea cartea lui Michael Bloomberg (prezentată la dezbaterea precedentă chiar de Năstase) sau care sunt problemele specifice unor suburbii concrete. Din nou, liderul PDA a evitat să răspundă.

Anularea alegerilor

Andrei Năstase l-a acuzat în schimb pe Ion Ceban că a fost complice la anularea rezultatului alegerilor de anul trecut. Socialistul a negat și chiar a spus că regretă nedreptatea ce i s-a făcut lui Năstase. Totuși, celebra decizie a judecătoarei Berdilo arată că anume plîngerea reprezentantului PSRM a servit drept pretext pentru anularea alegerilor. Mai mult, cînd au contestat anularea rezultatului alegerilor la CSJ, socialiștii au cerut să fie anulate doar voturile lui Andrei Năstase, iar Ion Ceban să fie declarat învingător. Așa că Năstase are toate motivele să se îndoiască de sinceritatea regretelor rivalului său.

Cumetrii lui Năstase

Alte acuzații sunt mai puțin verificabile. Ion Ceban a oferit joi informații din culise cum că Nicolae Robu ca procuror-șef interimar a fost propus anume de Năstase, Robu fiind finul cumetrei lui Năstase, Vera Chironda. Nu putem verifica cine a propus candidatura lui Robu, însă despre relațiile indirecte de rudenie Năstase-Chironda-Roba a scris astă-vară și Ziarul de Gardă. Ion Ceban l-a mai criticat pe oponentul său și pentru numirea lui Gheorghe Bălan, care îi este cumătru, ca șef la Inspectoratul General de Poliție. Năstase a răspuns că Bălan e acolo doar șef interimar, numit datorită faptului că s-a opus regimului Plahotniuc pe cînd era judecător, și că probabil va reveni la meseria de judecător, iar un șef cu puteri depline la IGP va fi numit prin concurs. Aceeași promisiune a fost făcută anterior și de Maia Sandu.

Mafia imobiliară

La rîndul său, Andrei Năstase a amintit de o înregistrare audio în care cineva cere mită în numele lui Ion Ceban pentru a opri protestele contra unei construcții ilegale. Ceban a declarat că înregistrarea a fost scursă printr-un canal Telegram care a răspîndit anterior alte falsuri. Liderul PDA l-a mai acuzat pe Ion Ceban că a fost complice la înstrăinările de terenuri din Chișinău. Socialistul i-a răspuns că la alegerile trecute l-a dat în judecată pe Năstase pentru acuzații calomnioase și a cîștigat, iar acum îl va acționa în instanță din nou.

Infracțiunile din oraș

Ion Ceban a mai prezentat niște statistici despre creșterea numărului de infracțiuni în Chișinău, sugerînd că Andrei Năstase ca ministru de interne e responsabil. Fără o analiză mai complexă, cifrele nu spun nimic și creșterea numărului de infracțiuni poate la fel de bine să însemne că polițiștii își fac treaba mai bine sau că lumea are mai multă încredere în poliție și raportează mai des infracțiunile.

Suburbiile

Andrei Năstase, cît și moderatorul dezbaterii de la Jurnal TV, i-au amintit lui Ion Ceban că Igor Dodon propusese scoaterea suburbiilor din municipiu. Mai exact, președintele sugerase ca suburbiile să voteze doar pentru consilierii municipali, nu și pentru primarul general, care să fie ales doar de orașul Chișinău.[5] Pentru că nici Năstase, nici moderatorul nu l-au citat corect pe Igor Dodon, candidatul socialist nu a trebuit să răspundă concret dacă e sau nu de acord ca primarul să fie ales doar de oraș, fără suburbii. În schimb, socialistul a spus că are colegi și neamuri în suburbii și că va sprijini dezvoltarea acestora. De asemenea, el l-a acuzat pe Andrei Năstase că i-a furat ideea privind numirea unui viceprimar responsabil de suburbii. Liderul PDA neagă că ar fi luat ideea de la socialist, însă Ceban a fost într-adevăr primul care a lansat-o în spațiul public, încă la alegerile trecute.[6]

Ce am fi vrut să auzim?

Planul Urbanistic General

Andrei Năstase a pomenit nevoia adoptării unui PUG actualizat la ambele dezbateri, însă în ambele cazuri discuția a trecut repede peste acest subiect. Ion Ceban promite în programul său elaborarea și adoptarea PUG în cel mult un an și jumătate. Programul ACUM menționează și Planurile Urbanistice Zonale pentru sectoare. Un punct mai interesant e „Regândirea unui set noi de reguli și asumarea publică a acestuia, prin referendum dacă este nevoie, în ceea ce privește dezvoltarea imobiliară a orașului”. Am fi vrut ca cei doi candidați să-și confrunte viziunile în ceea ce privește PUG-ul Chișinăului - cum să fie elaborat, de către cine, care priorități sunt comune și care sunt diferite pentru Andrei Năstase și Ion Ceban, etc.

Transportul public

Programele amîndurora prevede lărgirea și înnoirea parcurilor de autobuze și troleibuze. Programul socialistului prevede expres benzi dedicate transportului public, iar planul lui Andrei Năstase include reorganizarea RTEC și PUA într-o instituție unită. Am fi vrut să aflăm mai multe detalii despre aceste planuri. Cum și cînd va fi introdusă tichetarea electronică, se va păstra sau nu proporția troleibuze/autobuze, biletul unic va include sau nu microbuzele, ce se va întîmpla cu acestea, etc.

Apă și canalizare

Problema e complexă și aici intră și mirosul de la stația de epurare, și calitatea apei de la robinet, și canalizarea pluvială, și starea rîului Bîc. Programului lui Andrei Năstase propune preluarea modelului aplicat în Oradea pentru rețeaua de apă și canalizare, cu ajutorul inginerilor de acolo. Ne-ar fi plăcut să aflăm mai multe despre acest model și dacă Ion Ceban are soluții alternative.

Mediu

Ambii candidați promit un oraș mai curat, mai sănătos, mai sigur și planuri de dezvoltare durabilă. Am fi vrut să auzim o discuție despre spații verzi, eficiență energetică, reducerea poluării, administrarea deșeurilor, fie că e vorba de incinerare sau reciclare, și alte subiecte ce țin de mediu și au ramificări atît pentru economie, cît și pentru sănătatea publică.

Dezvoltare economică

Și Ion Ceban, și Andrei Năstase promit investiții și creștere economică. Nu știm însă cum vede fiecare din ei economia orașului în perspectivă: dacă sunt industrii sau domenii de activitate economică care vor fi prioritare, ce măsuri concrete poate întreprinde primarul sau CMC, dacă vreunul din candidați are ținte exacte (atîtea investiții/locuri de muncă/impozite mai mari în atîția ani, etc.).

Speranța moare ultima

Cei doi candidați probabil se vor mai întîlni la cîteva dezbateri înainte de alegerile de duminică și sperăm că ceilalți moderatori vor avea mai mult succes în a-i struni către o discuție despre programele lor pentru oraș. Vă îndemnăm să vă înarmați cu răbdare, să urmăriți și celelalte dezbateri, iar duminică să mergeți la vot.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Dezbateri electorale ProTV Chișinău de pe 24.10.2019, youtube.com ↩︎

  2. Dezbateri electorale Jurnal TV 28.10.2019, youtube.com ↩︎

  3. Program de administrare a municipiului Chișinău 2019-2023, ionceban.md ↩︎

  4. Proiectul echipei ACUM pentru Chișinău, docdroid.net ↩︎

  5. Dodon vrea excluderea cetățenilor din suburbiile capitalei din procesul de alegere a primarului general. Replica primarului ales, tvr.ro ↩︎

  6. Ceban a propus numirea unui viceprimar și crearea a unei noi direcții responsabile de suburbiile Chișinăului, e-democracy.md ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.