La întîlnirea de la Soci cu Vladimir Putin, președintele Igor Dodon s-a lăudat cu unele realizări. Printre acestea se numără și o „creștere spectaculoasă” a exporturilor moldovenești în Rusia. Igor Dodon prezintă asta ca o încununare a eforturilor sale personale, un succes obținut în pofida guvernului și Parlamentului de la Chișinău.

„Pentru noi, existența CSI și a UEEA este fără echivoc o chestiune de supraviețuire ca stat”. Igor Dodon

În cadrul conferinței de presă cu Putin, Dodon afirmă:
„În această perioadă, a crescut substanțial exportul mărfurilor moldovenești pe piața rusă, cu peste 17% în primele 7 luni ale anului”.[1]

Pe pagina sa de Facebook, el merge mai departe și spune că „o astfel de creștere a schimbului nostru comercial nu s-a înregistrat în decurs de 10 ani”.[2]

Cu cît au crescut exporturile în Rusia?

Potrivit unei actualizări publicate de Biroul Național de Statistică acum o săptămînă,[3] exporturile spre Rusia au crescut într-adevăr. Însă creșterea este de 11,7%, departe de a fi „mai mult de 17%”. Igor Dodon se referă, probabil, și la exporturile spre Rusia din regiunea transnistreană, care ar fi crescut cu 51%,[4] și care nu sunt luate în calcul de BNM.

Cifră oferită de Igor Dodon e manipulatorie, întrucît președintele nu menționeză faptul că include și exporturile din stînga Nistrului și poate lăsa impresia că se referă la exporturile oficiale din teritoriul controlat de autoritățile constituționale. Mai mult decît atît, Transnistria are propriile canale la Moscova și s-a bucurat mereu de o atitudine favorabilă și privilegiată din partea Rusiei, astfel încît relațiile comerciale ale regiunii separatiste cu Rusia sunt mai degrabă o excepție de la dinamică generală a comerțului moldo-rus.

Contextul ascuns

Totodată, majorarea exporturilor spre Rusia cu 11,7% este mai mică decît creșterea totală a exporturilor de +15,2%. În consecință, ponderea exporturilor spre UE a crescut ușor de la 63,3% la 64,1%, în timp ce ponderea exporturilor spre CSI a scăzut de la 21,3% la 20,9%.

Cu alte cuvinte, chiar dacă exporturile moldovenești spre Rusia s-au mărit în această perioadă, asta s-a întîmplat pe fundalul unei creșteri totale a exporturilor. Mai mult, exporturile spre România, principala piață de desfacere a Moldovei cu o pondere de 24,45%, au crescut cu 15,8%. UE, per total, a primit cu 16,74% mai multe mărfuri moldovenești. În acest context, majorarea exporturilor spre Rusia cu 11,7% este o creștere sub medie și nici pe departe succesul extraordinar prezentat de Dodon.

Mitul eurasiatic

În încercarea sa de a reorienta și ancora economic și politic Moldova în spațiul ex-sovietic, Igor Dodon promovează mitul diferitor uniuni conduse de Rusia, în sînul cărora Moldova va găsi prosperitate și pace.

Astfel, după ședința Consiliului șefilor de state din CSI, președintele Dodon a scris: „Nu doar dezvoltarea economică, dar și însăși statalitatea Moldovei depind de stabilitatea și procesele pozitive din țările CSI și din UEEA. Pentru noi, existența CSI și a UEEA este fără echivoc o chestiune de supraviețuire ca stat”.[5]

Despre mitul Uniunii Economice Eurasiatice, sic! a mai scris: e un grup de state fățiș autoritare, sau cu tendințe în această direcție, cu o justiție compromisă și corupție înfloritoare, unde mass-media nu e liberă, iar drepturile omului nu sunt respectate. Însă, cel mai important, e un spațiu de instabilitate economică din cauza dependenței de industria extractivă și a vulnerabilității față de sancțiuni externe, frecvente din cauza politicii agresive a Rusiei. Mai mult decît atît, tendința Moscovei de a folosi instrumente economice (embargouri, stoparea livrării de gaze, etc.) în scopuri politice subminează înseși acordurile economice pe care le prmovează.

Faptul că existența Moldovei depinde de CSI sau UEEA e o exagerare, ruptă de realitate. Georgia a părăsit CSI-ul și nu a dispărut de pe hartă. Pe de altă parte, faptul că Ucraina e membru CSI, deși acum inactiv, nu a împiedicat Rusia să anexeze Crimeea și să sprijine separatiștii din estul țării.

În loc de concluzie

Igor Dodon continuă să exagereze, pe de o parte, propriile succese în relația cu Rusia și, pe de alta, importanța acestor relații. Astfel, el prezintă creșterea exporturilor din Transnistria ca un succes pentru Moldova, pe cînd tratamentul preferențial acordat regiunii separatiste este, de fapt, un instrument prin care Rusia subminează suveranitatea Moldovei și intervine în politica internă a țării.

La fel, Igor Dodon continuă să promoveze mitul integrării eurasiatice, deși este clar că aceste structuri nu sunt pe deplin funcționale: întîi CSI, apoi Uniunea Vamală, acum Uniunea Economică Eurasiatică. Situația politică și economică a țărilor membre îl contrazic și arată că aceste structuri nu pot garanta nici pacea, nici prosperitatea membrilor. Mai mult decît atît, însuși numărul acestor proiecte integraționiste demonstrează lipsa lor de eficiență.

Acest articol poate fi preluat în întregime, cu menționarea sursei, iar în cazul republicării pe web, și cu însoțirea unui link activ spre articolul original.


  1. Провели очень хорошую встречу..., min 2.00, FB.com/Dodon.Igor ↩︎

  2. Провёл встречу с Президентом Российской Федерации Владимиром Путиным, FB.com/Dodon.Igor ↩︎

  3. Activitatea de comerț exterior a Republicii Moldova în ianuarie-august 2017, statistica.md ↩︎

  4. Внешняя торговля ПМР по основным странам и группам стран за январь-август 2017 г., customs.gospmr.org ↩︎

  5. Провели заседание Совета глав государств СНГ..., FB.com/Dodon.Igor ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.