În timp ce multe țări se bat să aibă acces la vaccinuri pentru toată lumea, noi ne întrebăm dacă oamenii vor dori să se vaccineze. Miturile și îngrijorările, dar și alte aspecte legate de procesul de vaccinare au fost discutate în cel de-al doilea episod al podcastului „Asta-i situația!”, un proiect special al sic! Ediția i-a avut în calitate de invitați pe Stela Bivol, directoarea Centrului pentru Politici și Analize în Sănătate, și medicul epidemiolog Alexei Ceban, unul din coordonatorii campaniei de vaccinare din Moldova.

Mai puteți asculta podcastul pe Google Podcasts, Apple Podcasts, Facebook, Youtube, Spotify, Pocket Cast, Breaker, și RadioPublic.

Iată un rezumat al celui de-al doilea episod, moderat de Victoria Coroban și Andrei Lutenco:

  • Ratele de imunizare în Moldova rămîn a fi mari, dar țara noastră devine treptat mai sceptică față de vaccinuri din cauza dezinformării.
  • Toate vaccinurile anti-Covid aprobate pînă în prezent sînt sigure și eficiente, iar îngrijorările sînt nefondate, spun medicii și comunitatea științifică.
  • Chiar dacă un vaccin nu poate fi 100% eficient, el te asigură împotriva formelor grave ale bolii și complicațiilor.
  • Vaccinarea anti-Covid este recomandată chiar dacă ai fost bolnav, pentru că imunitatea de la vaccin durează mai mult și protejează împotriva mai multor tulpini.
  • Chiar dacă te vaccinezi și devii imun, trebuie să respecți în continuare regulile sanitare, pentru că îi poți infecta pe alții.

Sondajele arată că doar o treime dintre moldoveni ar fi de acord să fie vaccinați. Stela Bivol, de la Centrul pentru Politici și Analiza în Sănătate, remarcă faptul că R. Moldova se considera pînă nu demult o campioană la capitolul imunizare. Și deși ratele de vaccinare, mai ales printre copii, rămîn înalte, în ultimii 5-10 ani sentimentele anti-vaccin au început să crească, în mod paradoxal, în special în rîndul populației urbane.

„Totuși de la 90% la 30% este un decalaj enorm și atunci îmi pun întrebarea – de ce a apărut așa o rezistență? Pentru mine un un factor important este cum a avut loc comunicarea pe parcursul pandemiei Covid în R. Moldova”, spune experta, sugerînd că autoritățile pierd deocamdată lupta cu dezinformarea. „Este foarte important să se vorbească la nivel afectiv și emoțional”.

Jurnalista Victoria Coroban e de acord: „Nu e suficient să-i spui omului ce să facă, e important să-i explici și de ce e bine să facă, să-l faci partenerul tău în acest drum. Dacă publicul larg, și nu doar specialiștii ar fi înțeles, ar fi învățat mai multe despre acest virus, într-un limbaj accesibil, astăzi ar fi fost mult mai simplu să se explice oamenilor cum funcționează un vaccin și de ce el este eficient.”

Cele mai vehiculate frici

Invitații podcastului au demontat unele din cele mai răspîndite îngrijorări legate de imunizare în general și de vaccinurile anti-Covid în special. Pentru că deseori frica vine din necunoaștere, medicul epidemiolog Alexei Ceban explică, pe exemplul serului Pfizer/Biontech, cum funcționează un astfel de vaccin:

Din corpul virusului, se izolează o proteină, o secvență de cod care răspunde de producerea „țepușei” – acel „cîrligel” cu ajutorul căruia virusul intră în celula-gazdă. Această secvență de cod este doar o parte minusculă a unui virus minuscul și nu poate nici provoca îmbolnăviri, nici modifica genomul uman. În schimb, el alertează anticorpii – soldații răspunsului imunitar uman – care rămîn ulterior de strajă pentru ceva vreme.

Tehnologia e nouă? Nu. Dacă vorbim acum de un SARS-CoV-2, înseamnă că a existat și un CoV-1, un virus din aceeași familie a coronavirusurilor care e cunoscută demult. „Aceste tehnologii sunt foarte bine studiate [de comunitatea] științifică”, explică Alexei Ceban. Pentru că sînt niște vaccinuri proaspăt elaborate, ele trebuie să fie nesigure, nu-i așa? Nu. În Israel, de exemplu, campania masivă de imunizare și-a demonstrat eficiența deja din primele săptămîni, cînd rata de infectare a scăzut cu 60% în rîndul persoanelor de peste 60 de ani (astăzi, cifrele sînt și mai îmbucurătoare).

Vaccinurile anti-Covid au apărut la mai puțin de un an de la declanșarea pandemiei. Suspicios de repede, s-ar părea. Răspunsul e simplu. În această criză globală extraordinară, mobilizarea de resurse – umane, financiare și de alt gen – a fost și ea extraordinară. De asemenea, în această „accelerare nebună” a procesului de elaborare, nu s-a sărit peste nicio etapă de testare, monitorizare sau aprobare. La unele procese se lucra în paralel: în timpul testelor clinice pe zeci de mii de persoane, dezvoltatorii deja se gîndeau cum să mărească capacitățile de producție.

Dacă vaccinul nu-i 100% eficient, care mai e rostul să ți-l administrezi? Niciun vaccin nu poate garanta sută la sută că nu te vei infecta. Dar chiar dacă te infectezi, vaccinul îți asigură protecție împotriva formelor grave ale îmbolnăvirii și împotriva complicațiilor, inclusiv a decesului.

De unde știm ce efecte are vaccinul pe termen lung? Omenirea are deja o experiență vastă în elaborarea vaccinurilor, noi știm la ce ne putem aștepta în general de la vaccinuri, iar standardele de calitate au crescut constant. În Moldova, de exemplu, în ultimii 4 ani, au fost administrate 4,5 milioane de doze de vaccin, față de care s-au înregistrat 454 de reacții adverse moderate și severe și care au fost tratate cu succes în scurt timp. De asemenea, în ultimii ani nu a fost înregistrat nici un caz de șoc anafilactic sau deces în urma administrării vaccinurilor. Concret vizavi de vaccinurile anti-Covid, pînă acum reacțiile adverse înregistrate în lume au fost ușoare sau moderate.

Vaccinul și geopolitica

Potrivit sondajelor, decizia multor moldoveni dacă se vor vaccina depinde și de țara în care e produs vaccinul. Iar unii politicieni nu au ezitat să exploateze acest aspect. „Efectul sumar al [acestei politizări] este scăderea încrederii populației în faptul că toți lucrează pentru un scop comun”, spune experta Stela Bivol.

„Noi niciodată nu am diferențiat vaccinul după țara de origine”, ne asigură Alexei Ceban, de la ANSP. „Standardele sînt aceleași pentru toată lumea [...] Primul vaccin pe care îl vom avea disponibil, îndemn toată populația să se vaccineze cu cel care va fi oferit în cadrul instituțiilor medicale.”

Ascultați podcastul integral pentru a afla mai multe despre cînd vom putea reveni la „normal”, despre cît de pregătit e sistemul nostru medical de campania de vaccinare, cînd se așteaptă vaccinarea pentru populația generală și multe altele.

Proiectul este finanțat din sursele grantului oferit de Fundația Soros Moldova din Fondul de Rezervă "Phase II COVID-19 response" pentru susținerea Republicii Moldova în combaterea răspândirii coronavirusului de tip nou.

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.