Iurie Leancă a declarat că anume europenii l-ar fi rugat să accepte ceea ce a catalogat drept o „ofertă foarte interesantă” din partea lui Vlad Plahotniuc[1]. Controversat. Dar adevărat?

După o lungă perioadă de pasivitate, Iurie Leancă a reapărut pe scena politică moldovenească pentru a anunța că PPEM se va alătura coaliției de guvernare.

Declarația sa nu a făcut decît să confirme pentru mulți acuzațiile că fostul premier ar fi în buzunarul lui Vlad Plahotniuc. Voci disidente au apărut chiar și în interiorul partidului. Candidatul PPEM la primăria Chișinăului, Oazu Nantoi, s-a declarat ferm împotriva acestei decizii, acuzîndu-l pe Leancă de o cîrdășie cu Plahotniuc[2].

Explicația lui Leancă a fost simplă și de așteptat:

„Partenerii europeni mi-au cerut mie și colegilor mei să ne implicăm ceva mai puternic în această idee de parcurs european”.[3]

Scuza integrării europene sau a partenerilor externi a răsunat în ultimii ani atît de des încît puțini o mai iau în serios.

Totuși, ce-ar fi dacă e pe bune?

Relația dintre Vest și Leancă

Să începem de la însuși Leancă. Liderul PPEM pare să se fi bucurat de susținere reală din partea Vestului cît timp a fost ministru de externe, apoi premier. Cele mai importante succese în politica externă a țării, Acordul de Asociere și regimul de călătorie fără vize în UE, au fost obținute anume în perioada cînd Leancă s-a aflat fie în fruntea diplomației moldovenești, fie în fruntea guvernului.

Însăși Angela Merkel i-a adresat un mesaj de susținere înainte de alegeri.[4] Dintre toți politicienii moldoveni, Iurie Leancă pare să fi fost cel mai apropiat în mod real de cercurile diplomatice și politice din vest.

Relația dintre Vest și Plahotniuc

Să trecem acum la Vlad Plahotniuc. Deși acuzat continuu că ar fi cel mai mare oligarh din țară și ar fi vinovat de toate relele, există mai multe indicii că vicepreședintele PD e cel puțin tolerat în Vest.

Episodul cu vizita sa în SUA a făcut multă vîlvă în presă. Indiferent de cîți bani a plătit companiilor americane de lobby și PR, Plahotniuc nu ar fi reușit să facă poze cu persoane influente la Washington[5] dacă ar fi fost vreun fel de persona non grata.

Renato Usatîi, a cărui popularitate se datorează în bună parte faptului că vorbește pe șleau, a declarat recent că „americanii” l-au susținut pe Vlad Plahotniuc conform principiului „our son of a bitch”[6] și că argumentul „să nu vină rușii la putere” funcționează și în politica externă, nu doar în campaniile electorale de la noi.

Dincolo de vorbe și declarații, avem proaspăta înțelegere preliminară cu FMI obținută de guvernul Filip[7], în pofida tuturor problemelor și scandalurilor. De ce acum? Cum e situația de acum mai bună decît jumătate de an în urmă? Mai ales că, în momentul anunțului, moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip încă nu fusese respinsă, iar alegerile prezidențiale sunt în prag.

Relația dintre Plahotniuc și Leancă

Încă înainte ca Iurie Leancă să eșueze în a aduna suficiente voturi pentru un nou mandat, liberalii, excluși pe atunci din coaliției, anunțau că anume Filat nu-l dorește în fruntea guvernului, în timp ce Plahotniuc îi dăduse undă verde.

Astfel, în timp ce Ghimpu spunea că Leancă a venit să-l convingă să voteze guvernul însoțit de Plahotniuc[8], Anatol Șalaru publica o scrisoare deschisă către Leancă, avertizîndu-l că Filat le-a spus liberalilor să nu-l voteze pe fostul ministru de externe în fruntea guvernului[9].

După ce a ieșit din PLDM, Iurie Leancă a adoptat o poziție aproape agresivă anti-Filat, evitînd în același timp criticile împotriva PD-ului. Acest contrast a trezit suspiciuni în rîndul multora, în special al foștilor colegi de partid, iar fostul premier a fost nevoit să se apere:

„Cel care a făcut alianța cu Plahotniuc vine și lansează astfel de acuzații la adresa mea. Cred că este evident pentru toata lumea cu ce scop o face. Eu sunt cel care am plecat din PLDM tocmai din cauza acestei alianțe.”[10]

Cu altă ocazie, explică de ce este tăcut în privința lui Plahotniuc:

„Eu mi-am luat drept regulă să nu atac persoana, dar să atac sistemul. Uneori am un sentiment că cei care îl atacă cel mai tare în public, ulterior, ajung să facă înțelegeri cu el. Nu sunt omul lui Plahotniuc, nu sunt omul Moscovei”.[11]

Scuză care nu explică de ce principiul „să nu atac persoana” nu se aplică și în cazul lui Vlad Filat. Mai mult decît atît, după ce l-a criticat de două ori pe Filat pentru că a făcut înțelegeri cu PD, astăzi însuși Leancă pășește pe același drum.

Nevoit să admită influența pe care o are Plahotniuc în politică, Leancă o face în termeni foarte cuminți:

„Ceea ce pot spune eu este că astăzi Partidul Democrat controlează o bună parte din instituțiile din Moldova, Parlamentul, Guvernul, o bună parte din consiliile raionale, cred că o jumătate din primari. În momentul în care domnul Vladimir Plahotniuc este vicepreședinte, dar bănuiesc că are un rol foarte și foarte important în acest partid, putem concluziona că are pîrghii foarte mari asupra la ceea ce se întâmplă în Republica Moldova”[12].

De observat e că, listînd instituțiile controlate de PD, liderul PPEM ezită să numească instituțiile de drept sau sistemul judecătoresc, unde am putea spune că se află adevărata putere a lui Plahotniuc.

Concluzie

Avem 1) o relație vădit bună dintre Leancă și Vest, cel puțin în trecut; 2) o relație tacit bună între Plahotniuc și Vest; și 3) o relație bună în practică dintre Plahotniuc și Leancă, în pofida unor tentative timide ale ultimului de a se distanța declarativ de primul.

Nu putem ști sigur ce este între Iurie Leancă și Vlad Plahotniuc, sau cît de apropiată e relația lor, dar putem observa că, în practică, ambii au o relație bună cu Vestul (SUA, UE, FMI).

Plahotniuc e mai degrabă tolerat și preferat ca răul cel mai mic, pentru a preveni o guvernare pro-rusă, pe cînd Leancă părea să se bucure de popularitate și sprijin real.

În acest context, anunțul că PPEM se alătură coaliției de guvernare și că Moldova a obținut un nou acord cu FMI ar putea să nu fie o simplă coincidență. Însuși fostul premier a explicat faptul că nu a susținut moțiunea de cenzură împotriva guvernului Filip anume referindu-se la înțelegerea cu FMI[13].

Ultima dată cînd Leancă și Plahotniuc au fost membri ai aceleiași coaliții de guvernare, lucrurile păreau să meargă bine și pașnic atît pentru vicepreședintele PD, cît și din perspectivă vestică.

Reeditarea vechii formule nu pare o idee proastă, cel puțin în ochii Vestului. Pe de o parte îl ai pe cel mai influent om din țară, iar pe de altă parte, ai un om cu care ai colaborat eficient anterior și în care ai încredere. Într-o înțelegere dintre coaliția de guvernare condusă de Plahotniuc și partenerii de dezvoltare, cooptarea lui Iurie Leancă drept garanție a direcției pro-europene este o soluție acceptabilă pentru ambele părți.

Nu este exclus că vesticii îl văd pe fostul premier ca un fel de inside man în actuala coaliție, în timp ce Plahotniuc vede exact opusul: Leancă drept un insider în cercurile diplomatice vestice.

Astfel, observăm că toate indiciile analizate arată spre faptul că liderul PPEM a spus probabil adevărul cînd a declarat că decizia de a colabora cu actuala guvernare a fost încurajată de partenerii europeni.


 1. Leancă, după discuțiile cu liderii PDM: Propunerea PDM este interesantă, unimedia.info ↩︎

 2. Oazu Nantoi: Iurie Leancă trebuie să explice cetățenilor de ce a ajuns să intre în cârdășie cu Plahotniuc, dw.com ↩︎

 3. Iurie Leanca s-a intalnit astazi cu reprezentantii majoritatii parlamentare cu scopul dea colabora pentru integrarea europeana a tarii, protv.md ↩︎

 4. Angela Merkel ține pumnii pentru Iurie Leancă, unimedia.info ↩︎

 5. Vlad Plahotniuc s-a întîlnit la Washington cu Victoria Nuland, asistenta pentru afaceri europene și eurasiatice a Secretarului de Stat din SUA și cu Menno Snel, director executiv în cadrul FMI, Vlad Plahotniuc s-a întâlnit cu Victoria Nuland la Washington, agora.md, Plahotniuc a discutat la Washington cu directorul executiv al FMI, agora.md ↩︎

 6. Renato Usatîi despre Vlad Plahotniuc: „Americanii au mers, știți, pe poziția sukin sîn, no naș sukin sîn”. „Puterea a Patra” Renato USATÎI 21 iulie 2016, youtube.com ↩︎

 7. Republica Moldova a ajuns la un acord cu FMI, realitatea.net ↩︎

 8. Ghimpu face dezvaluiri: ”Aseara au venit Plahotniuc si Leanca la sediu. Mi-au propus sa votez Guvernul”, inprofunzime.md ↩︎

 9. Ghimpu face dezvaluiri: ”Filat ne-a transmis să NU-L VOTĂM pe LEANCĂ”, deschide.md ↩︎

 10. Interviu EXCLUSIV cu Iurie Leancă despre viitorul politic al R. Moldova, BEM sau Vlad Filat, timpul.md ↩︎

 11. Leancă, despre Plahotniuc: PDM controlează toate instituțiile statului. Plahotniuc are pârghii foarte mari în Moldova, unimedia.info ↩︎

 12. idem. ↩︎

 13. Declarațiile lui Iurie Leancă în timpul ședinței Parlamentului Republicii Moldova din 27 iulie 2016, privesc.eu ↩︎

V-ați abonat cu succes la sic!
Bine ați revenit! V-ați logat cu succes.
V-ați logat cu succes.
Adresa aceasta a expirat
Succes! Contul Dumneavoastră a fost activat, Acum aveți acces la tot conținutul.